Daugiau straipsnių

Dažų ekspertas A.Dryžas pasidalijo argumentais, kodėl verta į namų dažymo procesą įsitraukti patiems

Šaltinis:

„Kartais prisikviesti meistrus į namus nebūna paprasta, nes dažytojams dažymo apimtys pasirodo per mažos“, – sako dažų ekspertas Audrius Dryžas. Būtent dėl šios priežasties, jo tikinimu, verta patiems išmokti išgelbėti namų sienas.

Sienų dažymas

Žinoma, prisideda ir kiti pliusai: galima sutaupyti ir netenka derintis prie kartais gana ilgų meistrų darbo grafikų.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Audrius Dryžas
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Audrius Dryžas

Kokių patarimų, kaip ekspertas, turėtumėte naujakuriams, kurie būstą tik įsigijo ir svarsto, kokių dažų jiems reikės?

– Jei jau priėjome prie dažymo ir tereikia viršutinio dažų sluoksnio, viskas mums bus aiškiau, jei patalpas sudėliosime tarsi atskirai.

Jei viskas aišku su lubomis, joms reikės ieškoti taip vadinamųjų „tikrųjų lubinių“ dažų. Jie būna visiškai matiniai, maskuojantys nedideles paviršiaus ydas. Su jais jums pavyks nudažyti didesnius plotus.

Su tokiais dažais pavyks pasiekti nepriekaištingų rezultatų ir tuomet, kai lubų paviršius yra tarsi suplaukęs pienas. Dauguma lubinių dažų bus pažymėti skaičiais 2 ar 3. Šie skaičiai parodys, kad tai dažai iš visiškai matinių dažų krepšelio.

Viena išimtis – su lubomis vonioje. Šioje patalpoje tiek lubos, tiek ir sienos turėtų būti dažomos drėgmei atspariais dažais. Šie dažai nebus visiškai matiniai, čia jau bus galima rinktis matinius ar pusiau matinius dažus.

O jei dairotės dažų svetainei ar vaikų kambariui, tiks matiniai (dažnai pažymėti 7-u numeriu), miegamajam rekomenduočiau visiškai matinius, sienoms skirtus dažus (jie pažymėti 5-u numeriu). Tiesa, pernelyg neakcentavau atsparumo šlapiam plovimui, nes dabartiniai dažai beveik visi bus 1-os (geriausios) atsparumo klasės. Prieš įsigydami šiuos dažus, būtinai pasitikrinkite šį parametrą.

Kokius dažus rinktis, kad jie laikytų ilgai ir būtų mažai teplūs?

– Teplumo taisyklė tokia: kuo dažai matiškesni, tuo teplesni. Purvas nuo nešvaraus piršto ant giliai matinių paviršių „perlips“ lengvai, tačiau ant pusiau matinių paviršių purvas bus pernešamas tik dalinai.

Jei jūsų namuose siauras koridorius ir jame dažnai ramstysitės, verta pagalvoti apie pusiau matinius dažus. Tačiau ten, kur mes nesiliečiame, pavyzdžiui, prie lubų, svaresnis kitas argumentas. Tuomet tenka laviruoti tarp visiškai matinių, matinių ir pusiau matinių dažų sienoms.

Neišvengiamas klausimas: dažyti sienas patiems ar visgi kviestis profesionalus? Malonumas kviestis profesionalius meistrus, matyt, nėra labai pigus?

– Kartais prisikviesti meistrus nebus paprasta, nes dažytojams jūsų namų dažymo apimtys gali pasirodyti nepatrauklios (per mažos). Dažyti patiems nėra taip jau sudėtinga, tačiau, jei pradedate nuo nulio, tai taip, reikės investicijos į įrankius.

Paminėsiu, kad gerų įrankių komplektas kainuos nuo 30 iki 120 eurų. Be įrankių, reikės ir dažytojo juostelių, uždangalo grindims, popieriaus ar kur kas patogesnio „dažytojo“ kilimo.

Dažytojo kilimas geras tuo, kad jį galima naudoti daug kartų. Jis mobilus ir sunkiai pažeidžiamas, dažai pro jį neprasigers, net jei išpilsite ant grindų pakankamai daug dažų, jį galima naudoti ir lauke, nes nebijo drėgmės.

Prieš pradėdami dažyti būtinai peržiūrėkite vaizdo įrašą, kaip reikia dažyti sienų perimetrą, ištisinį plotą, didesnes lubas. Taip pat verta išbandyti organizuojamus nemokamus seminarus. Verčiau mokytis ne iš klaidų ant savo sienų ir lubų.

123RF.com nuotr./Baldų dažymas
123RF.com nuotr./Baldų dažymas

Ar pagalvoja dažų gamintojai apie namų pelėsį? Ar ištikus šiai laimei tenka ieškoti specializuotų priemonių?

– Vonios kambariui skirtų dažų sudėtyje įprastai būna „įkomponuoti“ priešpelėsiniai priedai. Dažus reikėtų rinktis pagal patalpos paskirtį.

Vonios kambariui tiks dažnai skirti drėgnoms patalpoms ir gerai toleruos vandens poveikį tiek garų, tiek tiškalų pavidalu. Dėl drėgnų patalpų reikėtų pagalvoti ne tik apie dažus, bet ir apie tai, kas po dažais: pagrindas, ar visas sienos „sumuštinis“ turėtų būti iš drėgmei atsparių medžiagų, tarkime, glaistas turėtų būti specialus, kuris nebijo vandens.

Ar įmanoma sutaupyti renkantis dažus? Jei įmanoma, kaip?

– Geriausias taupymas, kai viskas pavyksta iš pirmo karto. Kiekvienas neplanuotas dažų sluoksnis kainuos papildomai pinigų, laiko ir nervų. Todėl svarbu rinktis patikimų gamintojų produkciją.

Jei dažote patys, darbų atlikimo kokybei būsite atlaidesni, tačiau visad maloniau turėti padorų vaizdą. Jei dažote pirmą kartą, rekomenduoju patikimą variantą: sienas „paruošiate“ dažams, t. y. gruntiniais dažais (jei reikia, pigmentuotas paprastai gali būti spalvinamas artima viršutinio sluoksnio spalva).

Po tokio gruntavimo matysite visas ydas, kažkur teks paglaistyti, kai kur papildomai pašlifuoti. Be to, ant tokio paviršiaus dažai „guls“ kur kas tolygiau, lengviau ir jų sunaudosite maždaug 20 proc. mažiau, nei dažydami glaistytus paviršius.

Daug sutaupyti galima, kai renkamasi viena spalva didžiajai daliai sienų, tuomet nepanaudotų dažų lieka kur kas mažiau.

Sutaupyti galima ir renkantis ryškias spalvas, kai kurios jų pasižymės prastu dengiamumu, tad, norint sumažinti dažų sluoksnių skaičių, gruntuokite artima, bet gerai dengiančia gruntinių dažų spalva.

Na, ir visai kitokie iššūkiai kyla nusipirkus ne naujus namus, kur teks lupti ir šveisti jau atgyvenusius dažų sluoksnius. Kas šį darbą palengvintų? Ką patartumėte šio segmento naujakuriams?

– Pirmiausia reikia įvertinti, kokia būsto būklė. Jei gera ir visas perdažymas tik tam, kad pakeisti sienų spalvas, tai tereiks naujų viršutinio sluoksnio dažų, tik naujos ar kelių naujų spalvų.

Papildomai gali tekti naudoti gruntinius dažus, kai perdažote kardinaliai keičiant spalvas iš intensyvios į pastelines ar atvirkščiai, gruntiniai dažai yra pigmentuoti, balti, su galimybe juos papildomai spalvinti.

Gruntininius dažus gali tekti naudoti, kai yra bėdų su paviršiumi, tabako / rūdžių / vandens dėmes „uždaro“ specialūs gruntai. Įprastai po mechaninio kalkių / kreidos šalinimo ir plovimo pakanka nugruntuoti sluoksniu specialaus grunto ir glaistyti / dažyti.

Įsivaizduokime, kad jūsų namuose yra sandėliukas, kuriame pelija sienos ir daiktai. Dažai gali kardinaliai pakeisti patalpos mikroklimatą, todėl geriau naudoti specialius mikroporų. Jie gerai išgarina drėgnumą. Arba rasojimo drėgmės atkelti ir išporėję paviršiai prie plastikinių langų. Čia padės drėgmei atsparūs glaistas ir dažai su priešpelėsiniais priedais.

Gana dažna problema yra trūkiai. Norint juos sutvarkyti, prireiks kelių esminių žingsnių. Kai trūkiai įgilinami, platinami, tuomet gruntuojami ir užglaistomi specialiu mikroplaušo turinčiu polimeriniu armavimo mišiniu. Sienų „vaikščiojimo“ tai nesustabdys, tačiau smulkius trūkius toks sprendimas suvaldys.