Daugiau straipsnių

Septyni žingsniai ieškant svajonių namų: kaip išsirinkti

Šaltinis:

Esate girdėję apie švento trejeto taisyklę? Tuomet jūs jau sėkmingoje svajonių namų rinkimosi pusiaukelėje, o jei ne, kviečiame perskaityti parengtus patarimus naujakuriams ir išmėginti praktiškai.

Pora naujuose namuose

Vieni jų padės surastą būsto variantą prisimatuoti, ar jis išties tinkamas jums, o kiti gelbės auginant jo vertę. Tikime, kad jau šiandien būsite keliais žingsniais arčiau išsvajotos realybės.

Pirmas žingsnis išgrynintas poreikis

Prieš svarstydami, kokį būstą pirkti, kokio ploto ir kokioje vietoje jis turėtų būti, atsakykite sau į esminį klausimą – kodėl jį perkate, t.y., koks jūsų poreikis? Gyvensite jam dviese, auginsite vaikus? Jei ne, galite pirkti ir mažesnio ploto būstą. Taip sutaupysite ir pinigų: neteks imti didelės paskolos iš banko.

15min koliažas/Namai
15min koliažas/Namai

Antras žingsnis būsto vietos „prisimatavimas“

Į būsto pirkimą neverta pulti stačia galva, daug svarbiau prisimatuoti, ar dėmesį patraukusi gyvenamojo erdvė dera prie jūsų gyvenimo būdo ir poreikių.

Jei aktyviai sportuojate, svarbu bus šalia esanti sporto infrastruktūra, jei mėgstate ramybę ir poilsį, pirmenybė atiteks būstui šalia miško ar parko, upės ir pan. Taip pat verta pasidomėti, kaip ši vietovė pasikeis per artimiausią dešimtį metų. Taigi vertėtų paanalizuoti mikrorajono plėtros planą.

Trečias žingsnis išmatuoti atstumą iki svarbiausių taškų

Žinodami, kur judėsite (kasdieniai maršrutai iš namų į darbą, sporto klubą, parduotuvę ir pan.), būtinai pamėginkite internetu, gyvai ar išmaniosiomis programėlėmis apskaičiuoti, kiek laiko užtruksite keliaudami. Tai leis įvertinti laiką, praleidžiamą spūstyse, matysite, kiek laiko praleidžiate kelyje, taigi bus akivaizdu, ar naujoji gyvenamoji vieta ne per toli.

Ketvirtas žingsnis – įsivertinti paskolos naštą

Ar pavyks mokant paskolą gyventi komfortiškai? Galite sau atsakyti bent tris mėnesius pasimėginę atsidėti 40 proc. savo pajamų. Taip dar prieš besikreipdami paskolos į banką pajusite, ką reiškia gyventi su mažesnėmis pajamomis ir suprasite, ar jums tai pakeliama.

Juk be prisidėjusios paskolos kas mėnesį turėsite mokėti ir už komunalines paslaugas, tad suma gali susidaryti nemenka. Verta įsivertinti būsimos paskolos naštą.

Penktas žingsnis – paanalizuoti būsto medžiagų kokybę

Kokia būsto energetinio naudingumo klasė, kokios medžiagos naudotos jį statant, kokios šildymo ir vėdinimo sistemos? Šiuos ir kitus aspektus galima pamatyti būsto techninių sprendimų apraše. Kiek šis sprendimas ilgaamžis šiuolaikiškas ir galėsiantys užtikrinti jūsų gyvenimo komfortą?

Šeštas žingsnis investicinis būsto patrauklumas

Kiek jūsų būstas patrauklus rinkoje šiandien? Kiek patrauklus bus dar po dešimties metų? Ar prireikus pavyktų jį išnuomoti, jei vieną dieną nuspręsite, kad jis nebeatitinka jūsų poreikių, arba keičiasi jūsų gyvenimo būdas (nuspręsite pakeisti gyvenamąją vietą ar pan.).

Įsivertinti būsto investicinį patrauklumą visuomet verta. Žvelgiant į naujų butų pardavimus matyti, kad visad patrauklesni nedidelės kvadratūros ir šalia išvystytos infrastruktūros esantys variantai. O žinant, kad visuomenė senėja, kuklesnės kvadratūros būstai bus patrauklesni ir nuomos rinkoje.

„Tikkurilos“ arch. nuotr./Terasos atnaujinimo darbai
„Tikkurilos“ arch. nuotr./Terasos atnaujinimo darbai

Septintas žingsnis padidinti būsto vertę

Nestandartiniai sprendimai, kurie, galbūt, įsirenginėjant įkurtuves kiek pavėlins, bet pridėtinę vertę kurs ne vienerius metus. Taip, tai švento trejeto taisyklė: kokybiškos medžiagos, brangi santechnika ir patikimi meistrai padės išauginti ir ne itin patrauklios vietos vertę. Tarkitės su profesionalais, kurie turi patikimas rekomendacijas.