Daugiau straipsnių

Labiausiai įkvepianti architektūra – Vilniaus, o pastatai – gebantys pasakoti istorijas

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Nekilnojamojo turto bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas turinio projektas „(Ne)nuobodžių pastatų efektas“ birželį ir liepą kvietė skaitytojus dalintis labiausiai įkvepiančiais šalies pastatais ar erdvėmis ir tuo pačiu balsuoti, kuriame Lietuvos mieste tokios architektūros objektų daugiausia.

Vilniaus senamiestis

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad pusę (50 %) balsavusiųjų labiausiai įkvepia Vilniaus miesto architektūra. Dar trečdalis (33 %) savo balsą skyrė Kaunui, 9 % – Klaipėdai, o 8 % – kitiems, neįvardintiems šalies miestams.

Tokiu pat eiliškumu šalies miestai išsidėstė ir „Darnu Group“ iniciatyva reprezentatyviai apklausus 1021 Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventoją. Jų buvo prašyta įvertinti savo miestų architektūrą ir estetinį patrauklumą – Vilniaus vidurkis siekė 6,99 (iš 10), Kauno – 6,93, Klaipėdos – 6,90.

Kurie pastatai įkvepia labiausiai?

Skaitytojai pasiūlė bent tūkstantį šiuose miestuose esančių pastatų, kurie juos įkvepia labiausiai. Vilniuje dažniausiai buvo minimi Vilniaus universiteto centriniai rūmai, Šv. Onos bažnyčia, Vilniaus arkikatedra, visas arba tam tikros Senamiesčio dalys.

Evaldo Stakėno nuotr./Vilniaus universitetas ir Šv. Jonų Bažnyčia
Evaldo Stakėno nuotr./Vilniaus universitetas ir Šv. Jonų Bažnyčia

Kaune itin daug paminėjimų sulaukė Lietuvos banko tarnautojų namas, taip pat dažnai buvo minimas Kauno centrinis paštas ar Jurgio ir Aleksandros Iljinų namas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos banko tarnautojų namas Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos banko tarnautojų namas Kaune

Klaipėdiškius ir miesto svečius įkvepia Klaipėdos dramos teatras, celiuliozės fabriko pastatų kompleksas ar Klaipėdos kultūros komunikacijos centras.

Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos Dramos teatras
Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos Dramos teatras

Kituose miestuose lietuviai minėjo muziejų „Stasys Museum“ (Panevėžys), Trakų pilį bei Alantos dvarą (Molėtų rajonas).

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Trakų pilis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Trakų pilis

„Iki detalių apgalvota, įdomi ir estetiška architektūra gali paskatinti teigiamus procesus mumyse ir visuomenėje. Vis dėlto tie pastatai, kurie šiuo klausimu gali būti įvardijami kaip patys geriausi ir labiausiai įkvepiantys pavyzdžiai, yra susiję ne tik su įspūdinga išore, bet ir kur kas gilesniais sluoksniais – istorija, atliekama simboline reikšme visuomenei ar savo funkcija“, – sako „Darnu Group“ korporatyvinių reikalų ir rinkodaros direktorė Akvilė Liaudanskienė.

Evaldo Stakėno nuotr./Vilniaus Arkikatedra
Evaldo Stakėno nuotr./Vilniaus Arkikatedra

Anot jos, smagu, kad tarp labiausiai įkvepiančių pastatų pateko ir šiuolaikinė architektūra, kuri, bėgant laikui, sugers daug įvairių kontekstų, todėl neabejotinai atliks vis svarbesnę reikšmę šalies ar tam tikros vietos gyventojams.

Su labiausiai šalies gyventojus įkvepiančių pastatų galerija galima susipažinti čia.