Valgiai dažnai primena kelionių įspūdžius, primirštus skonius ir kvapus. „Pasitelkę skirtingų regionų prieskonius ir įdomesnius receptus galime pabuvoti, kur tik norime. Lazanija nuves į Italiją, Chinkaliai (koldūnai su kiauliena ir jautiena) į Sakartvelą, tad, kur keliausite šįkart?“ – pasitelkti fantaziją gaminant siūlo vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius.
Ką pasirinkti parduotuvės vitrinoje?
Toks klausimas ištinka dažną pirkėją klaidžiojant mėsos skyriuje ir žvalgantis į išrikiuotą mėsos pasiūlą vitrinoje, vis svarstant, ką gi pasirinkti? Jau paruoštą kiaulienos faršą ar smulkintą kiaulienos mėsą?
Į pagalbą skuba vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius, aiškindamas, kad faršas priskiriamas prie mėsos pusgaminių (mėsos ruošinių) grupės, todėl, jei ieškote grynos mėsos, verta rinktis smulkintą mėsą.
„Taip vadinamas faršas yra šviežia smulkinta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų (pvz. sojos baltymų, vandens, morkų skaidulų, krakmolo, druskos), prieskonių (pvz. pipirų, prieskonių aromatinių medžiagų) ar maisto priedų (pvz. antioksidantų, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų). Tuo metu sąvoką „smulkinta mėsa“ reiktų suprasti kaip iškaulintą ir susmulkintą šviežią mėsą. Į tokią ją gali būti pridėta mažiau nei vienas procentas druskos, bet tik tiek. Žinoma, ji vertingesnė už faršą, vien todėl, kad kokius priedus dėti, rinksitės patys namuose“, – aiškina mėsininkas.
Taigi, vartotojas visų pirma turėtų savęs nuoširdžiai paklausti, kiek laiko galės skirti patiekalo gamybai. Jei labai skuba, verta pirkti jau paruoštą faršą, o jei laiko daugiau, visuomet smagiau pačiam prieskoniuotis smulkintą mėsą.
Kas nulemia smulkintos mėsos populiarumą?
„Patogus ir greitas jos paruošimas. Sulipdei kotletus ar maltinius ir išsiuntei į troškintuvą ar keptuvę. Šiuolaikiniam žmogui trūksta, matyt, vienintelio dalyko – laiko, todėl jis ne tik pats nebemala ir nebeprieskoniuoja mėsos. Visi dabar užimti tuo, ką geriausiai išmano, todėl ir faršu įprasta šiandienos profesionalus aprūpinti prekybos tinklams. O kodėl ne? Tai taupo laiką, yra patikima ir lietuviška, visuomet smagiau savo dėmesį ir laiką skirti brangiems žmonėms ar išsiilgtam laisvalaikiui, o ne puodui ar keptuvei“, – išeitį siūlo pašnekovas.
Tiesa, į kai kuriuos momentus, vis tik atkreipti dėmesį verta ir pirkėjui. Vienas tokių – mėsos šviežumas. Parduotuvėje pažinsite jį iš rausvos mėsos spalvos, o namuose tuo pasirūpinti būtina patiems.
Smulkinta mėsa šaldytuve neturėtų užsigulėti. Mėsininkas pataria, geriausia gaminti iš jos tą pačią dieną, kai nusipirkote, bet, jei tokios galimybės neturite, bent paprieskoniuokite prieš apnakvindindami šaldytuve. O jei jau siunčiate į šaldiklį, neberkite druskos. Jos visuomet įsidėsite į jau atšildytą mėsą. Tokiu būdu ji išliks sultingesnė, mažiau praras skoninių savybių.
Kaip ruošiama susmulkinta mėsa?
D.Bartošius pasakoja, kad brangesnės kiaulienos dalys, tarkime, kiaulienos sprandinė ar kryžminė dalis, niekuomet nebus smulkinamos. Įprastai tam pasirenkamas kumpis, mentė, ar kitos nupjaustytos mėsos dalys, paskui jau reguliuojant mėsos riebumą.
Įprastai vartotojams siūloma 10 proc. arba 30 proc. riebumo smulkinta kiauliena. Nepalyginamai populiaresnė riebesnė (tokią, anot mėsininko, gaminti kur kas paprasčiau), vien per mėnesį „Norfos“ prekybos centruose jos nuperkama virš 250 tonų, o dar apie 100 tonų visų kitų smulkintų mėsos rūšių: jautienos, veršienos, vištienos, kalakutienos ir pan.
Iškaulinta mėsa čia supjaustoma ir smulkinama pramoninėmis mėsmalėmis. Seniai praeityje tie laikai, kai kiekvienas namuose tai atlikdavo pats. Nostalgiška, tiesa? Tik ne šiuolaikiniam žmogui.
Žalią mėsą lietuviai degustuoja, bet nevartoja
Jei olandus ir prancūzus galėtume apibūdinti, kaip žalios mėsos gerbėjus ir prisiekusius mylėtojus. Tuose kraštuose ir ne vienas lietuvaitis yra skanavęs iš jautienos ruošto „Tartaro“, bet Lietuvoje daugelis į žalios mėsos valgymą žvelgia vis dar labai atsargiai ir nepatikliai.
„Mūsų krašte susiklosčiusios kiek kitokios mėsos vartojimo tradicijos, apimančios ir jos apdorojimą, nors gaminant namines dešras ne vienas tos smulkintos mėsos paragauja. Man ji taip pat skani“, – pokalbio metu juokėsi D.Bartošius.
Save jis priskiria prie tų, kurie nevengia paragauti žalios mėsos, tačiau netrukus priduria, kad paties žmona, matyt, pabėgtų iš namų, jei jis imtų ruošti „Tartarą“.
„Mano atmintyje iškyla tėvų balkonas, kur žiemą būdavo sūdoma mėsa. Paragauti jos tekdavo ir mums, vaikams. Bet valgydavome ją jau išvirtą ar iškeptą, gardintą prieskoniais“, – prisimena pašnekovas šiandien pats auginantis tris vaikus. Kadangi jų apetitas geras, virtuvėje tenka paplušėti išties nemažai valandų.
Taupydamas šeimos laiką D.Baršosius mielai gamina atžaloms keptu kiaulienos faršu gardintus makaronus, lazaniją, dažnai kepa kotletukus ar maltinukus. Nuo pasirinkto patiekalo varijuoja ir prieskonių improvizacijos: kur itališkiau, bazilikas ir raudonėlis, kur lietuviškiau, pipirai, svogūnai, česnakai, na, o pikantiškumo priduoda čili pipiras.
Gardūs naminiai mėsainiai su smulkinta kiauliena
Savaitgalio pietums vaikų ir suaugusiųjų džiaugsmui D.Bartošius siūlo pasigaminti gardžiais grilio dūmais kvepiančių smulkintos kiaulienos mėsainių. Receptas greitas, paprastas ir gardus. Užtruksite vos pusvalandį, bet skonio dar kurį laiką nepamiršite Jei grilio neturite, tiks ir orkaitė. Joje mėsainius kepti reikėtų 190 laipsnių temperatūroje pusvalandį.
Mėsainių maltinukams reikės:
- 500 g smulkintos NORFOS mėsinės kiaulienos arba faršo
- 1 nedidelės morkos
- 1 mažo svogūno
- 1 pomidoro
- žiupsnelio raudonėlių druskos ir pipirų
- 1 kiaušinio
- Mėsainių bandelių su sezamo sėklomis,
- kečupo ar garstyčių.
Kaip gaminti:
Per smulkią burokinę tarką sutarkuokite morką ir svogūnus, sudėkite į maltą mėsą ir sumaišykite su prieskoniais ir daržovėmis. Maltinukus galima kepti ir be kiaušinio, bet, jei nedrąsu, vieną kiaušinį įmaišykite.
Suformuokite vienodus plokščius mėsos paplotėlius, šiek tiek didesnius už mėsainių bandeles: kepdama mėsa kiek susitrauks. Paplotėlius sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 190 C orkaitėje apie pusvalandį. Prieš kepimo pabaigą mėsainius galima pagrilinti.
Likus 5 min. iki mėsos kepimo pabaigos paskrudinkite mėsainių bandeles. Tinka ir keptuvė, ir grilius.
Ant paskrudinto bandelės tepkite majonezinio padažo su agurkėliais, dėkite salotos lapą, pomidoro riekelę, mėsos paplotėlį. Jei norisi, pagardinkite mėgiamu kečupu ar garstyčiomis. Uždenkite mėsainių bandelės pusele ir degustuokite į sveikatą.