Daugiau straipsnių

Kasdieniam stalui – natūralaus raugo duona, šventėms – nostalgiški tortai ir pyragai

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Minkšta ir šviežia ilgai išliekanti natūralaus raugo duona, ilgametes tradicijas išlaikantis rauginimo procesas, nostalgiški obuolių marmelado poskoniai, naujos receptūros su miežiais – iš „Rivonos“ kepyklos kasdien pasklinda kepamos duonos kvapas. Konditerijos ceche prabangaus skonio tortai sunkias žiemos šokolado karūnas keičia į lengvesnius ir vaisinius vasaros įdarus – pirkėjų laukia pamėgti saldūs kepiniai ir naujienos.

„Rivonos“ kepyklos gaminiai / Eriko Ovčarenko nuotr.

„Rivonos“ kepyklos padalinio vadovas Algis Pocius pasakoja, kad kepykla daugiausia dėmesio skiria natūralios duonos kepimui: „Išpopuliarėjo ir toliau vystoma „Duončiaus“ linijos duona be jokių priedų ir priemaišų.“

Tamsi ir šviesi „Duončiaus“ duona yra ypatinga tuo, kad natūralus rauginimas prilygsta senoviniam duonos kepimo būdui – visas rauginimo procesas vyksta dvi paras.

„Raugą gaminame patys iš natūralių produktų: kefyro, kvietinių, ruginių miltų, cukraus ir druskos. Dar dedame šiek tiek glitimo, bet jo natūraliai yra ir kvietiniuose miltuose, kurio kiekis – mažesnis ar didesnis – priklauso nuo derliaus. Pieno rūgšties bakterijos ir kefyras raugui suteikia malonų skonį“, – pasakoja kepyklos vadovas.

Dėl natūralaus raugo ir ilgo rauginimo proceso duona ilgai išsilaiko minkšta, pirkėjai tai įvertino ir pamėgo. „Šiuo metu jos kepama dešimt kartų daugiau nei gamybos pradžioje prieš pusantrų metų. Kas paragauja, tas ir perka, kitiems rekomenduoja“, – džiaugiasi A.Pocius.

Duona su marmeladu ir naujiena su miežiais

Gegužės mėnesį jau pasirodė naujiena – „Duončiaus“ plikyta duona su miežiais. „Prie šio gaminio technologijos ilgai dirbome, kad būtų išryškintas miežių skonis“, – teigia kepyklos vadovas.

Solidžiu skoniu pasižymi „Duončiaus“ „Bočių“ duona. „Šios duonos technologiją sukūriau remdamasis receptūromis, pagal kurias duoną kepė su obuolių džemu prieš 30 metų“, – pasakoja A.Pocius ir priduria, kad tai jo mėgstamiausia duona, nes jam patinka marmelado skonis.

„Duončiaus“ duonos pjaustomos ir parduodamos puselėmis – skirtos tiems, kurie nenori pirkti viso kepalo. „Ir kiekis mažesnis, ir kaina ekonomiškesnė“, – sako A.Pocius.

Šios linijos batonai taip pat pasižymi prabangiu skoniu. „Jų gamyba pasiteisino, pirkėjai mielai perka“, – teigia kepyklos vadovas.

Išpopuliarėjo sumuštinių duona su alyvuogių aliejumi

„Rivonos“ kepykloje kepama ir pigesnė šviesi bei tamsi duona „N“, kuri greičiau sukietėja, skirta tiems pirkėjams, kurie duoną suvalgo iš karto, jiems nereikia ilgai išliekančios minkštos.

Dvejus metus kepama sumuštinių duona „Rivona“. Prieš metus asortimentą papildė sumuštinių duona su natūraliu alyvuogių aliejumi. „Aliejus suteikia savito, ypatingo skonio. Pirkėjai įvertino, todėl kepsime ir toliau“, – tikina A.Pocius.

„Rivonos“ kepyklos gaminiai / Eriko Ovčarenko nuotr.
„Rivonos“ kepyklos gaminiai / Eriko Ovčarenko nuotr.

Kepyklos padalinyje taip pat kepami vanilės skonio riestainiai. „Remiamės senesnėmis tradicijomis, ateityje planuojame pratęsti šią liniją, kepti riestainius su aguonomis“, – sako kepyklos vadovas.

„Rivonos“ kepykloje per mėnesį sunaudojama apie 100 tonų miltų. Iš viso kepykloje kepama 12 pavadinimų duonos gaminių.

Ant bangos – maskorponė su vyšniomis ir kanelės, kurias vos spėja kepti

Anot A.Pociaus, konditerijos ceche kartu su pavasariu keičiasi ir pirkėjų pasirinkimas: „Šiuo sezono metu mėgstami šviesesni, lengvesni – su jogurtu, mažiau riebūs, tortai ir pyragai su vaisiais. Rudenį mėgstami solidesnio skonio ir spalvos kepiniai su šokoladu.“

Technologai paruošė kelias naujas receptūras, pirkėjus naujienos pasieks jau vasaros pradžioje.

Pasak A.Pociaus, toliau kepami ir išpopuliarėję kepiniai: „Kanelių paklausa vis auga, kepame nesustodami.“

„Rivonos“ kepyklos gaminiai / Eriko Ovčarenko nuotr.
„Rivonos“ kepyklos gaminiai / Eriko Ovčarenko nuotr.

Kepyklos padalinys iš parduotuvių nuolat gauna užsakymų kepti pirkėjų pamėgtą „Rafaelo“ tortą su vienu sluoksniu traškaus biskvito ir lengvu plombyriniu kremu. Vis didėja ir tortų su maskorponės sūriu populiarumas, o šiuo metu „ant bangos“ – pyragas su maskorpone ir vyšniomis.

Itin perkamas gaivus „Jogurtinis“ tortas su vaisių ir želė gabaliukais. „Nors jogurtiniai tortai skirti vasaros sezonui, bet, kaip bebūtų keista, buvo labai perkami ir žiemą“, – teigia kepyklos vadovas.

Vasarą ir toliau bus gaminamas gaivus tortas su vaisiais „Avietinė palaima“: pirkėjus itin džiugina draugiška jo kaina.

Kepyklos pasididžiavimas – „Kuršėnų vyniotinis“

Vienas iš „Rivonos“ konditerijos cecho „topų“ – „Kuršėnų“ vyniotinis, labai mėgstamas ir vertinamas pirkėjų, todėl niekada ilgai neužsilieka parduotuvių vitrinose. Jo receptas patobulintas, kepamas ne tik tradicinis, bet ir dviejų spalvų: baltas ir tamsus – šokoladinis, tarsi diena ir naktis.

„Šiam vyniotiniui naudojame daug sviesto. Kremo didesnę dalį sudaro varškė, todėl vyniotinis yra minkštesnis ir lengvesnis, – sako A.Pocius.

„Rivonos“ kepyklos gaminiai / Eriko Ovčarenko nuotr.
„Rivonos“ kepyklos gaminiai / Eriko Ovčarenko nuotr.

Itin populiarūs išlieka ir „Rivonos“ kepyklos padalinyje kepami šakočiai.

Iš viso „Rivonos“ konditerijos cecho asortimente yra apie 40 pavadinimų tortų ir įvairių pyragų: vyniotinių, plokštainių, keksų, kanelių ir dviejų dydžių šakočių. Per parą iškepama apie 1 toną arba per 7 tūkst. kg per savaitę.

Konditerijos ceche vienoje pamainoje dirba 11 žmonių, iš viso 23 darbuotojai. Į parduotuvę visada atkeliauja tik švieži, ką tik iškepti gaminiai.