Daugiau straipsnių

Lietuviška kiauliena – pasaulio virtuvėje: nuo sakartveliškų čenakų iki turkiškų kebabų

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kokybiška ir šviežia lietuviška kiauliena puikiai tinka visame pasaulyje populiariems patiekalams: iešmeliams su graikiška pita, maltos mėsos liula kebabams su turkišku lavašu ar molinėse puodynėlėse troškinamiems, daržovingiems sakartveliškiems čenakams. Marinuokite, kepkite, troškinkite, eksperimentuokite, ieškokite naujų kiaulienos skonių.

Kiauliena

Daugelio šalių virtuvės gamina tradicinius kiaulienos patiekalus: Portugalijoje garsi čorizo dešra, populiarus sumuštinis „francesinha“ įdarytas kumpiu, dešra, pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis, Indijoje kiauliena paskaninama cinamonu ir gvazdikėliais, Taivane garinama su ryžiais, fermentuotais bambuko daigais, kiaulienos šoninė marinuojama sojos ir cukraus padaže.

Meksikoje malta kiauliena patiekiama su kukurūzų traškučiais nachos, ruošiamos buritos, mėgstama ir aštri sriuba „pozole“ su kiaulienos mente ir kaulu.

Visame pasaulyje populiari kiniškai paruošta traški kiauliena su saldžiarūgščiu padažu. Traškios kiaulienos paslaptis – kiaušinio baltymo ir krakmolo mišinyje apvolioti mėsos gabaliukai ir trumpas kepimas įkaitintame aliejuje „wok“ keptuvėje.

Vokietijoje galima paragauti populiarios karkos, kuri prieš kepimą marinuojama ir apverdama su daržovėmis ir žolelėmis. Vokiečiai garsėja ir kaip dešrelių meistrai: tikriausiai daugeliui teko ragauti garsiųjų Bavarijos krašto baltų kepamųjų dešrelių.

Ispanijoje gaminamas išskirtinio skonio vytintas serano kumpis, kurio paruošimas nekito per ilgus amžius – mėsos sūdymas ir vytinimas kalnų oro sąlygomis. Italijos virtuvės perlas – ypatingos kokybės vytintas Parmos kumpis, kuris džiovinamas natūraliomis sąlygomis iki metų laiko.

Plonai supjaustytas Parmos kumpis patiekiamas su figomis, melionais, sūriais, juo gardinamos picos ir makaronų patiekalai. Kai kurie kiaulienos patiekalai tarsi neturi „tautybės“: tiek Argentinoje, kurios virtuvėje ši mėsa užima kultinę vietą, tiek Filipinuose ar Sardinijoje per dideles šventes galima pamatyti kepamą visą paršiuką – švelniai apskrudęs, minkštutis kepsnys laikomas delikatesu ir Lietuvoje.

„Rivonos“ mėsinės produkcija / Teodoro Biliūno nuotr.
„Rivonos“ mėsinės produkcija / Teodoro Biliūno nuotr.

Sakartveliški čenakai su kiauliena, baklažanais ir bulvėmis

„Norfoje“ visada galima įsigyti ypač kokybiškos kiaulienos, kuri į parduotuves pristatoma kiekvieną dieną iš „Rivonos“ modernios mėsos įmonės. „Lietuviškos kiaulienos skerdiena supjaustoma parduotuvių mėsinėse pagal pirkimo poreikį, todėl vitrinose mėsa visada šviežia“, – teigia „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius
„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Iš „Norfos“ kiaulienos pagaminti patiekalai išsiskiria aukščiausiu kokybės standartu – išlavinti skonio receptoriai visada atskirs kokybišką produktą. Tokia kiauliena puikiai tinka gaminti sakartveliškus čenakus molinėse puodynėlėse. Čenakai populiarūs ne tik Sakartvele, bet ir kitose regione, taip pat ir Lietuvoje. Jie gaminami su įvairia mėsa, ypač skanūs su kiauliena, o papildomą skonį suteikia baklažanai ir paprikos.

Ingredientai:

  • 600 g NORFOS kiaulienos sprandinės,

  • 2 vnt. morkų,

  • 4 skiltelės česnako,

  • 2 baklažanai,

  • 4 vnt. pomidorų,

  • 4 vnt. bulvių,

  • 1 vnt. paprikos.

  • Mėgstamų šviežių prieskoninių žolelių: krapų, bazilikų, petražolių. Druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Mėsą supjaustykite mažais gabaliukais.

Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir pakepinkite mėsą. Pasūdykite ir pabarstykite pipirų.

Stambiai supjaustykite paprikas, nuskųstas bulves, baklažanus, pomidorus, gabaliukais – česnakus, pusžiedžiais – svogūnus.

Į molines puodynėles ar kitą troškinimo indą sudėkite pirmiausia bulves, po to mėsą, svogūnus ir likusias daržoves. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite mėsą ir daržoves karštu vandeniu maždaug tiek, kad apsemtų iki pusės. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Sudėkite į orkaitę puodynėles su čenakais. Indeliai turi būti uždengti. Maždaug po valandos kaitrą sumažinkite 170–160 laipsnių.

Troškinkite dar maždaug apie 1 val. Patikrinkite, ar nenugaravo vanduo, jei reikia – įpilkite papildomai. Kai mėsa tampa minkštutė, išimkite iš orkaitės, apibarstykite žalumynais ir patiekite su troškinimo indeliais tiesiai ant stalo. Pastaba: čenakus galima gaminti ir viename dideliame kazane.

Kiaulienos iešmeliai su graikiška pita

Vasarą virtuvė persikelia į sodą, sodybą prie ežero ar stovyklavietėje kūrenamą laužavietę. Kepsninėje, ant grilio ar žarijų kepta kiauliena įgauna nepakartojamą skonį ir aromatą. Tai pats geriausias laikas išbandyti populiariausius pasaulio virtuvių patiekalus, kuriems reikia kokybiškos ir šviežios kiaulienos.

D.Bartošius pataria rinktis minkštas kiaulienos dalis, kurios labiausiai tinka marinavimui ir kepimui. „Griliui naudokite kiaulienos sprandinę ar mentę – šios dalys turi skiriamojo audinio ir riebalų sluoksni tarp raumenų, kurie mėsai suteikia sultingumo“, – sako D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Šviežia kiauliena
123RF.com nuotr./Šviežia kiauliena

Svarbu mėsą tinkamai pamarinuoti, kad kiaulienos kepsniai tiesiog tirptų burnoje. D.Bartošius rekomenduoja marinatą ruošti iš kokybiško aliejaus, mėgstamų prieskoninių žolelių ir druskos, nepamirškite įberti ir pipirų. Mėsą taip pat minkština rūgšties turintys produktai: citrinos sultys, obuolių actas, vynas.

„Visus marinato ingredientus sumaišykite atskirai ir įtrinkite mėsą“, – pataria mėsininkas. Svarbu mėsą tinkamai pamarinuoti, kad kiaulienos kepsniai tiesiog tirptų burnoje. Kelias valandas pamarinuotą mėsą jau galima kepti ant grilio. Šį kartą įprastinius šašlykus pakeiskite įdomesniu patiekalu – kiaulienos iešmeliais su graikiška pita.

Pitoje patiekti mėsos kąsneliai – puikus užkandis iškylaujant gamtoje ar poilsiaujant sodyboje. Šį patiekalą galite praturtinti mėgstamomis daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis – supjaustykite gabaliukais ir dėkite ant pitos tiek, kiek telpa.

Ingredientai:

  • 500 g. NORFOS kiaulienos mentės,

  • 4 vnt. pitos paplotėlių,

  • 1 vnt. pomidoro,

  • 1 vnt. mėgstamos salotų gūžės,

  • 2 arb. š. mėsos prieskonių su druska.

  • Padažui: 200 ml graikiško jogurto, 100 ml majonezo, 0,5 arb. š. aitriųjų paprikų, žiupsnelis druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Iešmelius pamirkykite vandenyje, kad kepdami nepradėtų degti.

Supjaustykite mėsą gabaliukais ir sumaišykite su prieskoniais ir druska.

Suverkite mėsą ant iešmelių.

Įkaitinkite kepsninę iki 220 laipsnių. Kiaulienos iešmelius kepkite apie 15-20 min. Mėsa viduje turi pasiekti 75 laipsnius. Į pitą dėkite mėsos, pjaustytų pomidorų, salotų. Paplotėlį perlenkite pusiau. Padažo ingredientus sumaišykite ir paskaninkite mėsą pitoje.

Turkiškas liulia kebabas adaptuotas lietuviškam skoniui

„Norfoje“ galima įsigyti ir puikios kokybės maltos kiaulienos arba faršo – visada šviežiai paruošta. „Taip pat galima nusipirkti mėsos gabalą ir patiems susimalti namuose. Nereikėtų vengti šiek tiek riebaliuko, kuris patiekalui suteikia minkštumo ir sultingumo“, – sako D.Bartošius.

Smulkintą mėsą reikia paruošti – įberti druskos, pipirų, prieskonių. „Jei norite, kad kotletai būtų sultingesni, į faršą įdėkite gabalėlį sviesto ar įpilkite aliejaus. Taip pat galima įpilti šiek tiek vandens, įmaišyti vandenyje ar piene išmirkytos baltos duonos“, – pataria mėsininkas.

Jei skubate ar neturite reikiamų ingredientų namuose, galite pirkti faršą – tai paruošta mėsa, kuria galima kepti iš karto. Iš smulkintos mėsos ar faršo galima išsikepti ne tik tradicinių kotletų, bet ir svečiuose šalyse ragautų patiekalų – išbandykite turkišką liulia kebabą. Tradiciškai šis patiekalas gaminamas iš kitokios mėsos, nes musulmonai nevalgo kiaulienos, bet liulia kebabą galima lengvai adaptuoti lietuviškam skoniui ir išsikepti su malta kiauliena.

123RF.com nuotr./Liulia kebabai
123RF.com nuotr./Liulia kebabai

Ingredientai:

  • 1 kg NORFOS smulkintos kiaulienos,

  • 1 vnt. svogūno,

  • 2 skiltelės česnako,

  • 1 arbat. šaukšt. paprikos,

  • žiupsnelis džiovinto raudonėlio, pipirų, druskos pagal skonį.

  • Garnyrui: lavašai, mėgstamos daržovės ir padažas.

Gaminimas:

Svogūną, česnaką ir petražoles sumalkite mėsmale arba susmulkinkite mikseriu. Sumaišykite su smulkinta kiauliena, pagardinkite druska, prieskoniais, žolelėmis ir pipirais.

Padalinkite mėsą maždaug po 150 g ir ant iešmų suformuokite pailgus kepsnelius. Rankas suvilgykite vandeniu ir gražiai sulyginkite mėsos paviršių. Padėkite į šaldytuvą maždaug valandai laiko.

Įkaitinkite grilį ir kepkite ant žarijų, kol mėsa gražiai apskrus. Patiekite liulia kebabus su lavašais, pasirinktomis daržovėmis, pagardinkite mėgstamu padažu.