Daugiau straipsnių

Grilio sezonas įsibėgėjo: pažinkite šalį per skonį išbandę skirtingų šalių marinatus

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Grilio mėgėjai kasmet ieško, ką naujo galės išbandyti lauko kepsninėse. Netikėtų skonių ir siurprizų tikrai bus. Pasitinkant naują sezoną, „Norfos“ asortimente rasite marinuotų mėsos gaminių su pasaulio šalių skoniais – nuo Maroko, Italijos iki Japonijos ir Kubos. Nepamirštos ir lietuviškos tradicijos – tikrai turėtų patikti kiaulienos sprandinė krienų marinate.

Grilis.

Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, į „Norfą“ jau skuba griliaus entuziastai: „Ypač tai jaučiasi mėsos skyriuje, kur savaitgaliais net pirkėjų eilės išsirikiuoja. Ypatingas pagyvėjimas ir kurortinėse vietose – Anykščių, Molėtų rajonuose, kur žmonės važiuoja į sodybas, iškylauja prie ežerų, todėl daugiau perka marinuotos ir šviežios mėsos gaminių.“

Marinuoti paukštienos ir kiaulienos gaminiai ruošiami „Norfos“ parduotuvių mėsinėse ir „Rivonos“ mėsos įmonėje.

Dvi naujienos – žolelių ir krienų marinate

D.Bartošius pasakoja, kad „Norfos“ mėsinės šį sezoną pirkėjams siūlo naujieną – kiaulienos sprandinę be kaulo žolelių marinate. Antra naujiena – sprandinė be kaulo krienų marinate. „Pradėjome gaminti šį pavasarį nuo Velykų, prekiaujame iki šiol, nes tai lietuviškas, tradicinis skonis, nėra aštri, bet jaučiamas krieno skonis ir aromatas“, – sako mėsininkas.

Iki šiol gaminama ir pirkėjų pamėgta kiaulienos sprandinė su kaulu tradiciniame žalios spalvos česnakiniame marinate. Tai daug metų iš prekybos neišeinantis marinato „topas“, anksčiau su juo buvo ruošiami gaminiai iš šoninės ir nugarinės, dabar iš sprandinės su kaulu.

Grilio mėgėjams – šiek tiek egzotikos

Grilio mėgėjai ir šiais metais galės mėgautis kepsniais su pamėgtu medaus-garstyčių marinatu, papildytu žolelėmis. „Su šiuo marinatu ruošiami kepsniai iš šoninės ir kumpio“, – komentuoja mėsininkas.

Pirkėjų mėgstami ir kiti marinuoti kiaulienos gaminiai – mentė su kaulu amerikietiškame marinate, tradicinio dūmo-barbekiu skonio. O nugarinės su kaulu kepsnį pipirų ir paprikos marinate keičia meksikietiškas marintas.

„Jis nėra aštrus, bet, kaip ir dera meksikietiškam skoniui, jaučiasi aitrios paprikos poskonis ir aromatas. Kepsniui tai suteiks šiek tiek egzotikos“, – sako „Norfos“ atstovas.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius
„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Pirkėjai vertina natūralų skonį

Marinuoti mėsos gaminiai ruošiami ir „Rivonos“ mėsos įmonėje. Pasak technologės Daivos Vaišvilienės, šaltuoju metų laiku marinuotų gaminių parduodama mažiau, tačiau net ir tuomet išlieka populiarūs marinuoti kiaulienos šonkauliai ir įvairios marinuotos vištienos dalys. „Pardavimai pastebimai pradeda didėti atėjus pavasariui. Pirkėjams jau siūlomi nauji išskirtinių skonių gaminiai, kuriais prekiausime visą sezoną“, – sako D.Vaišvilienė.

Pasak technologės, „Rivonoje“ marinuotų gaminių asortimentas atnaujinamas kiekvieną sezoną, nes keičiasi vartotojų įpročiai ir skoniai: „Pastebime, kad pirkėjai vertina natūralų skonį. Ieškome naujų sprendimų, prieskonių, marinatų, tobuliname pakuotes. Naudojame kuo natūralesnius ir įvairesnius prieskonius, kad išgautume išraiškingą natūralų skonį. Prieš patenkant gaminiui į parduotuves keletą mėnesių vyksta kūrybos, bandymų ir daugkartinės degustacijos procesas.“

„Rivonos“ mėsinės produkcija / Teodoro Biliūno nuotr.
„Rivonos“ mėsinės produkcija / Teodoro Biliūno nuotr.

„Rivonos“ mėsinė pristato naujienas: pažink šalį per skonį

Pasak D.Vaišvilienės, šių metų naujienų šūkis yra „Pažink šalį per skonį“. Skoniai bus skirtingi, būdingi įvairių šalių skoniams. Šiuos prieskonius pasiūlė Prancūzijos prieskonininkai. Visa tai atsispindės ir naujai sukurtose įdomių dizainų pakuotėse.

Šio sezono paukštienos gaminių naujienos:

– Marinuota viščiukų sparnelių vidurinė dalis meksikietiškame marinate. Šis marinatas atsiskleidžia tikrą meksikietišką dvasią, tinkantis aštresnio skonio mėgėjams, jaučiamas čili prieskonis, svogūnas, česnakas.

– Marinuotos viščiukų blauzdelės be sąnario azijietiškame marinate. Tai japoniško stiliaus marinatas, jaučiamas lengvas saldumas ir lengvai užslėptas karis.

– Marinuotos viščiukų tulpelės „Kuba“. Šis marinatas išsiskiria iš visų kitų savo skonio savybėmis. Tinkantis visai šeimai, nėra aštrus, šiek tiek jaučiamas sūrio skonis.

– Marinuota viščiukų sparnelių vidurinė dalis „Marokas“, turtinga ne tik savo išvaizda, bet ir skoniu. Šis marinatas nukelia net į patį Maroką – jaučiamas truputis saldumo, bet tuo pačiu labai mažai ir aštrumo. Skoninėse savybėse atsiskleidžia slyva ir cinamonas.

– Vištienos šašlykas be kaulo „Bičiulių“, pagamintas su marinatu, išsiskiriančiu iš visų kitų savo skonio savybėmis. Tinkantis visai šeimai, nėra aštrus, jaučiamas sūrio poskonis.

– Vištienos šašlykas be kaulo „Šeimos“, pasižymintis marinatas turtingu ne tik savo išvaizda, bet ir skoniu. Turi truputį saldumo, bet tuo pačiu labai mažai ir aštrumo. Skoninėse savybėse atsiskleidžia slyva ir cinamonas. Tinkamas visai šeimai.

– Vištienos šašlykas su kaulu „Pfefferico marinate“, marinate jaučiamas paprikos, česnako ir garstyčių skonis.

– Marinuoti vištienos kepsneliai „Japonija“ – tai japoniško stiliaus marinatas, jaučiamas lengvas saldumas ir lengvai užslėptas karis.

– Marinuota vištienos filė „Graikija“ – pikantiško įvairių žolelių skonio marinatas.

Asortimente išliko ir kiaulienos sprandinės šašlykai KLASIKA – klasikinio skonio su svogūnais.

Pikantiškos skonio marinuotos kiaulienos sprandinės kepsnys

Jei norite mėsą marinuoti patys, labiau patyrusiems grilio kepėjams verta išbandyti šį receptą. Kiaulienos kepsniui ypatingą skonį suteikia rūkyta paprika ir specifinis grilio dūmo kvapas. Tinka visai šeimai ar draugų būriui – iškeptą mėsą supjaustykite porcijomis. Mėsa tobulai iškeps specialioje kepsninėje, kurioje galite reguliuoti temperatūrą.

Reikės:

  • 1 kg NORFOS kiaulienos sprandinės,
  • 1 arb. š. medaus,
  • 1 arb. š. česnako granulių,
  • 2 valg. š. rūkytos paprikos,
  • 3 valg. š. sojos padažo,
  • žiupsnelio mėgstamų prieskoninių žolelių,
  • 100 ml aliejaus.

Garnyrui: šviežių bulvių, mėgstamų daržovių.

Gaminimas: Paruoškite marinatą: aliejų sumaišykite su nurodytais ingredientais, sojos padažu. Mėsą įtrinkite marinatu. Pamarinuokite mėsą kelias valandas. Įkaitinkite kepsninę. Temperatūra turi pakilti iki 180 laipsnių. Mėsą suvyniokite į foliją ir kepkite apie 45 min. Pabaigoje foliją praskleiskite, kad mėsa gražiai apskrustų. Garnyrui išvirkite šviežių bulvių. Perpjaukite pusiau ir apkepkite ant grilio. Kepsnį patiekite su bulvytėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Ant grilio kepta viščiuko „išklotinė“ traškia plutele

Plokščiam viščiukui neretai dar suteikiamas kartvelų virtuvėje naudojamas terminas „tabaka“, nors tai nebūtų visiškai tikslu. Šis viena plokštuma suformuotas viščiukas tik savo forma primena „tabaka“, o marinavimo ir kepimo būdas – kitoks, pritaikytas gaminti grilyje.

Reikės: 1 NORFOS viščiuko.

Marinatui: 2 l vandens, 140 g druskos, 50 g cukraus, 1 vnt. česnako, pipirų, 2 valg. š. citrinos sulčių, 1 valg. š. aliejaus, šakelė rozmarino.

Gaminimas: Nurodytame vandens kiekyje ištirpinkite druską, cukrų ir pamerkite viščiuką. Palaikykite šaldytuve apie 1 val. Paruoškite marinatą: susmulkinkite česnaką, sutrinkite su druska, įpilkite citrinos sulčių ir aliejaus, įberkite pipirų pagal skonį, smulkiai sukapokite rozmariną ir viską kartu sumaišykite.

Išimkite viščiuką iš vandens, nusausinkite, įpjaukite krūtinėlę ir išskleiskite mėsą į vieną plokštumą. Įtrinkite viščiuką marinatu iš visų pusių. Padėkite šaltai apie 1 val. Įkaitinkite grilį ir padėkite viščiuką ant grotelių odele žemyn. Kepkite apie 10–15 min., kol odelė gražiai apskrus.

Apverskite ir toliau kepkite 20–30 min. Norėdami įsitikinti, ar viščiukas iškepė, pamatuokite temperatūrą storiausioje mėsos vietoje – ji turi siekti 80 laipsnių. Iškeptą viščiuką palaikykite šiltai apie 10 min, ir tik tada pjaustykite porcijomis. Garnyrui geriausiai tinka gaivios šviežių daržovių salotos.

Saldžiarūgščio skonio minkštučiai kiaulienos kepsneliai

Kiaulienos kepsneliai ant grotelių ir žarijų paįvairins tradicinių šašlykų meniu. Patogiausia nusipirkti sveriamos mėsos tiek, kiek bus valgytojų – vienam žmogui pakanka apie 200 g mėsos, o labai išalkusiam skaičiuokite 300 g mėsos.

Ingredientai:

  • 500–600 kg NORFOS kiaulienos nugarinės,
  • 2–3 česnako skiltelių,
  • 3 valg. š. sojos padažo,
  • 2 valg. š. aliejaus.

Glazūrai: 3 valg. š. citrinos sulčių, 2 valg. š. rudojo cukraus, 1 arb. š. aitriosios paprikos, pipirų, druskos pagal skonį.

Gaminimas: Pirmiausia paruoškite marinatą: sumaišykite sojos padažą, sutraiškytus česnakus, aliejų. Kiaulieną supjaustykite kepsneliais, pabarstykite pipirais, druska ir įtrinkite marinatu. Pamarinuokite mėsą kelias valandas arba palaikykite šaldytuve per naktį. Įkaitinkite grilį ir kepkite mėsą ant grotelių, vidutinės kaitros apie 10 min. kiekvieną pusę.

Paruoškite glazūrą: indelyje sumaišykite citrinos sultis, cukrų, aitriosios paprikos granules. Išmaišykite, kad cukrus ištirptų, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens. Baigiant kepti patepkite glazūra mėsą.

Skanaus!