Daugiau straipsnių

Netikėtas grilio atradimas – kiauliena su kauliuku: išbandykite du receptus

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kiekvieną sezoną ieškome ko nors naujo, norime išbandyti dar neatrastų receptų, kurie tradiciniam kepsniui suteikia naujų skonio gelmių. Pasufleruosime vieną iš jų – kiaulienos kepsnys su kauliuku.

Kiauliena su kauliuku

Lietuviai – konservatyvūs žmonės ir labai ištikimi tradicijoms, tad naujovių prisibijo – gal nepavyks, gal nepatiks... Tačiau prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius ragina nebijoti ir išmėginti tą pačią kiaulienos sprandinę išsikepti kitaip.

Šį kartą nusipirkti ją su kauliuku – kepsniukai ne tik pavyks, bet ir pavergs jūsų bei visų ragaujančių skrandžius: kauliukas suteikia kepsniui kitoniškumo, netradiciškumo.

Geriausia rinktis kiaulienos sprandinę, nes lengviausia išsikepti ant grilio. Ši mėsos dalis sluoksniuota, tarp raumenų išsidėstę riebaliukų sluoksniai, kurie suteikia mėsai sultingumo, minkštumo ir gero skonio.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

Netradiciniam šašlyko – kiaulienos sprandinės kepsniui su kauliuku marinatui reikės tik aliejaus, maltų juodųjų pipirų bei baziliko. Druską meistras siūlo berti pačioje pabaigoje – prieš dedant mėsytę ant grotelių, kad kepsnys būtų sultingesnis. Pasūdyti galite ir jau iškeptus kepsniukus.

Marinatui galima naudoti ir papildomus ingredientus: svogūnus arba česnakus. Pasak D.Bartošiaus, česnakai labiau tinka kepsniui, o šašlykams naudokite svogūnus. Jei patinka švelnesnis skonis, rinkitės raudonuosius, baltuosius svogūnus ar „šarlotų“ svogūnėlius.

Kepdami vadovaukitės meistro patarimais: padėkite mėsą ant grotelių ir nejudindami kepkite apie 4 min., kad poros užsidarytų ir neištekėtų mėsos sultys. Po to apverskite ir kitą pusę kepkite 4 min. Visas kepimo laikas apie 15 min.

Kaip patikrinti, ar mėsa iškepė? Peiliuku įpjaukite storiausią kepsnio vietą, jei sultys skaidrios, kepsnį galite nešti ant stalo. Tik iš karto nevalgykite, palaukite keletą minučių.

Sultingas kiaulienos steikas su kauliuku ir pikantiško sviesto kepurėle

Shutterstock nuotr./Kiauliena su kauliuku
Shutterstock nuotr./Kiauliena su kauliuku

Išbandykite dar vieną receptą, kurios slaptas ingredientas – krapais ir česnaku gardintas sviestas, suteikiantis kepsniui karališko skonio.

Ingredientai:

  • 4 gabalėliai NORFOS mėsinės kiaulienos su kaulu,
  • 1 puodelis vandens,
  • ¼ puodelis medaus,
  • ½ valg. š.obuolių acto,
  • ½ arbat.š. maltos paprikos,
  • 2 arbat. š. druskos,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • 1 arbat. š. pipirų.
  • 2 valg. š. sviesto,
  • kelios šakelės krapų,
  • kelios skiltelės česnako.

Gaminimas:

1. Į vieną indą supilkite vandenį, medų, actą, maltą papriką (druskos ir pipirų nedėkite), maišykite, kol viskas ištirps.

2. Įtrinkite marinatu mėsą, sudėkite į užsegamą maišelį ir padėkite į šaldytuvą 1 val.

3. Įkaitinkite grilį, išimkite mėsą ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Apšlakstykite aliejumi mėsą iš abiejų pusių, pabarstykite druska ir pipirais.

4. Kepkite, kol viduje mėsos temperatūra pasieks 60 laipsnių.

5. Sviestą sumaišykite su susmulkintais krapais ir česnakais, pasūdykite pagal skonį. Dėkite po sviesto gabalėlį ant iškepto kepsnio.

Citrininiais pipirais kvepiantis grilio kepsnys

Shutterstock nuotr./Kiauliena su kauliuku
Shutterstock nuotr./Kiauliena su kauliuku

Grilio kepsniui savitumo suteikia unikalus prieskonių rinkinys, kuriame svarbios detalės. Atkreipkite dėmesį, kad reikalingi ne juodieji, o citrininiai pipirai. Papildomai druskos dėti nereikia, pakankamai sūrumo suteikia sojos padažas.

Ingredientai:

  • 6 vnt. gabaliukai NORFOS mėsinės kiaulienos su kauliuku,
  • ½ puodelio vandens,
  • 1/3 puodelio šviesaus sojos padažo,
  • ¼ puodelio aliejaus,
  • 3 arbat. š. citrininių pipirų,
  • 2 arbat. š. susmulkintų česnakų.

Gaminimas:

  1. Giliame dubenyje sumaišykite marinato ingredientus.
  2. Į marinatą sudėkite mėsą ir pastatykite į šaldytuvą.
  3. Kepkite mėsos kepsnelius ant įkaitinto grilio 5-6 min. kiekvieną pusę. Priklausomai nuo kepsnių storio ir grilio temperatūros, baikite kepti, kol viduje neliks rausvų mėsos sulčių.
  4. Patiekite kepsnį su mėgstamomis daržovių salomis.

Skanaus!