Gardžių maltos mėsos patiekalų pasigaminsite tik iš šviežios mėsos – kokybei negali būti taikomos jokios nuolaidos. Tai ypač svarbu maltai mėsai, nes jos vartojimo terminas yra gana trumpas – parsinešus iš parduotuvės, ją geriausia sunaudoti tą pačią dieną, o jei norite palikti rytdienai, reikia pasūdyti.
Pasak „Norfos“ savininko Dainiaus Dundulio, prekybos tinklo parduotuvėse pirkėjams siūloma pati šviežiausia kiauliena ir jos gaminiai: „Pagal mėsos kokybę išsiskiriame iš kitų prekybos tinklų ir pagrįstai tuo didžiuojamės.“
Į parduotuvių mėsines kiaulienos skerdenos patenka iš įmonės „Rivona“ mėsinės, kurioje, modernizavus cechą, per valandą paskerdžiama 150 kiaulių. Skerdenos atvėsinamos per 6 valandas ir vakare išvežiojamos į parduotuves, o ryte supjaustyta mėsa išdėliojama vitrinose.
Dalis skerdenų „Rivonoje“ nukreipiamos į mėsos malimo įrenginius. „Pirkėjus pasiekia šviežiausia, ką tik paruošta kiauliena ir malta mėsa“, – tvirtina „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Greiti maltos mėsos suktinukai su daržovių įdaru
Suktinukų iš maltos mėsos variacijų gali būti tiek, kiek sugalvosite skirtingų įdarų. Išbandykite šiek tiek neįprastus, su konservuotais kukurūzais, kurie suteiks sultingumo ir purumo.
Reikės:
- 600 g NORFOS maltos kiaulienos,
- 1 kiaušinio,
- 1 saujelės džiūvėsėlių,
- druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių pagal skonį.
Įdarui:
- 140 konservuotų kukurūzų,
- ½ raudonosios paprikos,
- 1 raudonojo svogūno,
- kelių griežinėlių jalapeno (jei mėgstate aštriau),
- 3 valg. š. pomidorų padažo.
Gaminimas: Į maltą mėsą įmuškite kiaušinį, druską, pipirus, prieskonius ir išmaišykite. Pakepkite svogūną, paprikas, sumaišykite su pomidorų pasta, susmulkintais jalapenais, sudėkite kukurūzus. Iš faršo formuokite paplotėlius, ant viršaus dėkite įdaro, antrą paplotėlį dėkite ant viršaus ir kraštus užspauskite.
Kepsnelius apkepkite keptuvėje, sudėkite į kepimo indą ir troškinkite orkaitėje 180 laipsnių apie 20-30 min. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ar raugintais kopūstais.
Sotieji Kėdainių blynai
Lietuvių pamėgti bulviniai blynai su mėsos įdaru gali būti kepami dviem būdais – iš virtų bulvių su kepta malta mėsa vadinami „Žemaičių“, o iš žalių bulvių tarkių su žalia mėsa – „Kėdainių“. Pastarieji daug greičiau paruošiami – tereikia sutarkuoti bulves, pasūdyti mėsą ir jau galima čirškinti blynus.
Reikės:
- 300 g NORFOS maltos kiaulienos,
- 8 vidutinio dydžio bulvių,
- 1 svogūno,
- 1 kiaušinio, druskos, pipirų pagal skonį, grietinės pagal skonį.
Gaminimas: Bulves nulupkite ir smulkiai sutarkuokite kartu su svogūnu, šiek tiek nuspauskite skystį. Įmuškite kiaušinį, įdėkite druskos, gerai išmaišykite. Maltą mėsą pasūdykite, įberkite pipirų. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi.
Į keptuvę dėkite po šaukštą tarkuotų bulvių kaip blynams, imkite po gabalėlį faršo, rankomis suformuokite nestorą paplotėlį ir dėkite ant bulvių blynų.
Ant kiekvieno mėsos paplotėlio uždėkite po šaukštą bulvių tarkų, tolygiai paskirstykite. Ugnį sumažinkite ir blynus kepame ant nedidelės kaitros, kol gražiai apkeps iš abiejų pusių. Kėdainių blynus patiekite su grietine.
Skanioji naminė tortilija
Tortilijas su mėsos įdaru labai lengvai ir greitai paruošite. Tai puikus užkandis, kai esate išalkęs ir norite greitai pasisotinti. Ruošdami tortilijas namuose, galite įdarui panaudoti įvairių, sveikai mitybai būtinų daržovių.
Tortilijos nuostabaus skonio – „daržovingos“, su gardžiais lydyto sūrio intarpėliais ir traškiu šviežio paplotėlio „vokeliu“. Skaniausia valgyti ką tik pagamintas, bet galima susipjausčius porcijomis susidėti ir į pietų dėžutę. Darbe tereikės pasišildyti mikrobangų krosnelėje.
Reikės:
- 8 tortilijų,
- 400 g NORFOS maltos kiaulienos,
- 200 g tarkuoto sūrio,
- 1 paprikos,
- 1 raudonojo svogūno,
- 4 valg. š. pomidorų padažo, druskos, pipirų, aitriosios paprikos, česnako miltelių.
Gaminimas: Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepkite susmulkintą svogūną, sudėkite mažais gabaliukais pjaustytą papriką, mėsą, pagardinkite druska, pipirais, prieskoniais. Kepkite apie 10 min., kol mėsa iškeps.
Ant tortilijos dėkite mėsos įdaro, apibarstykite sūriu, užlenkite kraštus, šonus ir susukite suktinuką, šiek tiek paspauskite. Keptuvėje pakepkite susuktas tortilijas iš abiejų pusių, kol sūris išsilydys. Dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Skaniausia tortilijas valgyti iš karto, kol šiltos.
Meksikietiškas nachos užkandis
Iš kelionių po egzotiškus kraštus parsivežtą receptą lengva prisiminti namuose, kai norite ką nors greitai paskanauti per pietus. Šiuo patiekalu galite dalintis su draugais, tiks ir šeimos stalui, mielai užkandžiaus ir vaikai, ir suaugę.
Reikės:
- 1 pak. kukurūzų traškučių,
- 300 g NORFOS maltos kiaulienos,
- 200 g tarkuoto sūrio,
- ½ indelio konservuotų pupelių,
- ½ indelio konservuotų kukurūzų,
- 2 skiltelių česnako,
- „Taco“ prieskonių mišinio ir padažo,
- 1 avokado,
- 1 pomidoro,
- kelių griežinėlių jalapeno.
Padažui:
- 100 g grietinės,
- ½ žaliosios citrinos,
- ½ arb. š. česnako miltelių.
Gaminimas: Keptuvėje pakepkite maltą mėsą, sudėkite susmulkintą česnaką, prieskonius, supilkite padažą. Nuo pupelių nupilkite skystį ir sudėkite į mėsą. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Sūrį sutarkuokite.
Į kepimo indą sudėkite traškučius, užbarstykite trečdalį sūrio. Ant viršaus dėkite mėsą, pupeles, pabarstykite konservuotus kukurūzus. Ant viršaus užbarstykite likusį sūrį.
Kepkite orkaitėje, kol sūris išsilydys, apie 5–6 min. Kol nachos kepa, kubeliais supjaustykite pomidorą, avokadą, sumaišykite su jalapeno griežinėliais.
Į grietinę įspauskite citrinos sulčių, suberkite česnako miltelių, išmaišykite. Ant iškepusių nachų uždėkite daržoves ir užpilkite padažu. Patiekite inde, kuriame kepė ir iš karto valgykite.
Kiniškas maltos kiaulienos ir keptų bulvių apkepas
Sojos padažas, gabalėlis imbiero, saldus medus patiekalams suteikia tai, ką paprastai vadiname kinų virtuve. Išbandykite nesudėtingą apkepą, kurį greitai pagaminsite – sunkiausia darbo dalis: nulupti kelias bulves ir supjaustyti plonais šiaudeliais.
Reikės:
- 400 g NORFOS maltos kiaulienos,
- 3 nedidelių bulvių,
- 50 ml sojos padažo,
- 50 ml vandens,
- 1 valg. š. medaus,
- ¼ aitriosios paprikos,
- 1 skiltelės česnako,
- 1 gabaliuko imbiero šaknies,
- žalumynų, druskos.
Gaminimas: Bulves nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite bulves. Atskirai pakepinkite česnaką, imbierą ir aitriąją paprika, sumaišykite su mėsa, įpilkite vandens ir maišydami kepkite.
Supilkite sojos padažą, medų. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite. Baigus kepti, apibarstykite susmulkintais žalumynais ir sudėkite bulves. Dar kelias minutes viską kartu patroškinkite.
Skanaus!