Daugiau straipsnių

Tapkite grilio meistrais – tobuli kepsniai iš riebesnės ir liesesnės kiaulienos

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kodėl griliui tinka tik šviežia mėsa, ne šaldyta, kodėl nereikia bijoti riebesnės sprandinės, o kada galima rinktis liesesnę nugarinę, kaip ją supjaustyti kepsniams ir kitos paslaptys tiesiai iš specialisto lūpų – pataria „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Grilinta kiauliena.

Dėl tarpraumeninių riebalų kiaulienos sprandinės mėsa yra beveik dvigubai kaloringesnė, nei nugarinė, bet būtent šie riebaliukai ir suteikia sprandinei sultingumą bei skonį, daro ją lengviau pagaminamą.

Kepsniams mėsininkas pataria rinktis tik šviežią mėsą, jokiu būdu ne šaldytą. Mėsa kepsniams turi būti teisingai supjaustoma, t.y. skersai raumeninių skaidulų, nes supjausčius išilgai raumens, skaidulos kepant susitrauks, kepsnys bus kietas, sunkiai kramtomas.

Shutterstock nuotr./Kiauliena
Shutterstock nuotr./Kiauliena

Kaip marinuoti mėsą

Marinuojant mėsą A.Bartošius rekomenduoja naudoti tik patinkančius prieskonius, nepersistengiant sudėti visko, ką turime. Sūdyti kepsnius specialistas pataria tik iškepusius arba prieš pat kepimą, kad druska nespėtų išstumti drėgmės iš mėsos.

Vyr. mėsininkas atkreipia dėmesį į dar vieną dažnai pamirštamą niuansą: kad mėsa keptų kuo tolygiau tiek išorėje, tiek viduje, dedama į kepsninę ji turi būti aplinkos temperatūros.

Kadangi kiaulienos nugarinė yra liesa, iškepti sultingą kepsnį yra sunkiau, nei iš sprandinės, nes sprandinei sultingumą suteikia joje esantys riebalai. Tad marinuojant kiaulienos nugarinę D.Bartošius rekomenduoja naudoti aliejų, kuris padengs mėsos paviršių ir sulaikys mėsos sultis mėsos viduje.

Neperkepti ir neskubėti

„Svarbiausia, kad mėsa išliktų sultinga, jos nekepti pernelyg ilgai. Kiaulienos kepsniai, priklausomai nuo jų dydžio, turi kepti iki 15 minučių apie 200C temperatūroje. Pirmiausia mėsa po minutę apkepama iš abiejų pusių, kad susidariusi kepimo odelė sulaikytų mėsos sultis kepsnio viduje“, – pataria ekspertas.

Kad nugarinės kepsniai išliktų sultingesni, D.Bartošius kviečia pabandyti juos išsikepti susukus į foliją. Nuėmus nuo griliaus iškeptus kepsnius nepulkite jų valgyti iš karto – jie turi „pailsėti“, kad po visą kepsnį tolygiai pasiskirstytų sultys ir mėsa dar labiau suminkštėtų.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta kiauliena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta kiauliena

Šviežiais krapais kvepiantys sprandinės kepsneliai

Griliui rinkitės kiaulienos sprandinę, ji visada iškeps sultinga ir minkšta. Saldžiarūgščiam marinatui subtilaus skonio suteiks rūkyta paprika. Ne mažiau svarbus ir paskutinis akcentas – susmulkintų krapų sluoksnelis ant ką tik iškeptų kepsnelių.

Ingredientai:

  • 6 vnt. NORFOS mėsinės kiaulienos sprandinės kepsnelių be kaulo,
  • ½ puodelio sojos padažo,
  • ¼ puodelio obuolių acto,
  • 2 valg. š. aliejaus,
  • 2 valg. š. rudo cukraus,
  • 2 arbat. š. rūkytos paprikos,
  • 1 arbat. š. susmulkinto česnako,
  • 1 arbat. š. kmynų,
  • Patiekimui pipirų ir šviežių krapų.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite visus marinato ingredientus, užpilkite mėsą, gerai įmasažuokite ir pastatykite į šaldytuvą, geriausia palaikyti per naktį.
  2. Išimkite mėsą iš šaldytuvo ir palaikykite aplinkos temperatūroje 30 min. iki kepimo.
  3. Įkaitinkite grilį, patepkite groteles aliejumi ir ant jų sudėkite mėsą.
  4. Kepkite kiekvieną pusę po 5–7 min., kol viduje mėsa iškeps.
  5. Prieš patiekdami mėsą pabarstykite pipirais ir šviežiais susmulkintais krapais.

Azijietiško skonio nugarinės kepsnys folijoje

Tradicinį marinatą paįvairinkite rytietiškais skoniais, kuriame dominuoja imbieras. Šio prieskonio gaivus aštrumas mėsai suteiks pikantiškumo, o kepsniu pavaišinti svečiai tikrai prašys recepto!

Ingredientai:

  • 1 kg NORFOS mėsinės kiaulienos nugarinės,
  • ½ puodelio sojos padažo,
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 1 valg. š. sezamo aliejaus,
  • 1 valg. š. medaus,
  • 1 valg. š. vyno acto,
  • 1 arbat. š. aštraus čili padažo,
  • 2 vnt. skiltelės česnako,
  • 2-3 cm imbiero šaknies.

Gaminimas:

  1. Marinato ingredientus sumaišykite, česnakus susmulkinkite, imbierą sutarkuokite.
  2. Įtrinkite marinatu mėsą iš visų pusių, įdėkite į užsegamą maišelį ir marinuokite šaldytuve per naktį.
  3. Išmarinuotą mėsą susukite į foliją, kepkite kepsninėje apie 1 val. Iki kepimo pabaigos likus 10 min., foliją viršuje praplėškite, kad mėsa gražiai apskrustų.

Gražios vasaros ir gardžių kepsnių!