Daugiau straipsnių

Nieko tobuliau pietums nesugalvosit – sausai brandinta jautiena

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Ilgas ir kantrybės reikalaujantis jautienos brandinimo procesas gali būti įgyvendintas tik profesionalų virtuvėje. Ypatingas sąlygas sukuriančiose brandinimo spintose vyksta mėsos struktūros ir skonio transformacija – jautiena suminkštėja, išryškėja skonio savybės. Sausai brandinta jautiena – tai kokybės ženklas, kurį vertina ne tik gurmanai. Šią mėsą labai lengva gaminti, kepsniai tampa sultingi ir minkšti.

Jautiena

„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius teigia, kad iš brandintos jautienos geriausia kepti steiką – nieko tobuliau, greičiau ir skaniau nesugalvosi. Taip pat steiką galima keisti jo alternatyva – pjaustytomis mėsos juostelėmis.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius
„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Pjaustytas kepsnys su grietinėlės ir pelėsinio sūrio padažu

„Brandintos jautienos kepsnį supjaustykite juostelėmis ir kepkite ant aliejaus keptuvėje, šalia padėkite perpjautą česnaką, rozmarino šakelę, kad pasklistų aromatas. Jeigu steikas kepa 3–4 minutes, tai juostelėms pakanka trumpesnio laiko – kelių minučių. Iškeptas juosteles atidėkite į šalį ir paruoškite padažą: pašildykite 200 ml grietinėlės, įdėkite 100 g mėlynojo pelėsinio ir 50 g tarkuoto kietojo sūrio. Išmaišykite iki vientisos masės ir užpilkite ant mėsos juostelių“, – rekomenduoja mėsininkas.

Galima kepti iš karto, marinuoti nereikia

D.Bartošius primena, kad sausai brandintą jautieną galima kepti iš karto, jos nereikia marinuoti. Tik prieš kepant mėsą svarbu ją išimti iš šaldytuvo ir pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje, kad sušiltų. Taip pat šios mėsos nereikia nuplauti vandeniu, pakanka nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo pageidaujamo rezultato: vidutinis kepimo laikas 3–4 minutės. Jei pageidaujate kepsnio „su krauju“, pakaks kiekvieną pusę pakepti po 2,5 min. Jei mėgstate gerai iškepta, prireiks 6 min.

Sausas brandinimas – ypatingas mėsos fermentavimo procesas

„Norfos“ parduotuvėse parduodama Lietuvos ūkininkų užauginta mėsinių veislių galvijų – limuzinų, angusų, šarolių, sementalių – mėsa. Geriausios jautienos dalys – išpjova, nugarinė ir antrekotas – sausai brandinamos parduotuvėse įrengtose brandinimo spintose, kur laikomos 21 dieną. „Vykstanti fermentacija suardo baltymus, tarpraumeninį audinį, suteikia jautienai subtilų skonį ir suminkština mėsą“, – sako D.Bartošius.

Iš sausai brandintos mėsos galima ne tik kepti didkepsnį, bet ir gaminti kitus patiekalus. Iškeptą kepsnį galima supjaustyti, o mėsos juosteles dėti ant daržovių salotų. Taip pat mėsą galima supjaustyti mažesniais gabaliukais ir paruošti troškinti.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

Steikas su guliašo padažu

Tobulas brandintos jautienos steiko skonis dar geriau atsiskleidžia troškinyje su daržovėmis.

Reikės:

  • 500 g „Norfos“ brandintos jautienos;
  • 250 g bulvių;
  • 1 vnt. paprikos;
  • 2 vnt. česnako skiltelių;
  • 2 vnt. nedidelių svogūnų,;
  • 200 g špinatų;
  • 100 g vyšninių pomidorų;
  • 1 valg.š. šviežių čiobrelių;
  • 1 valg.š. rūkytos paprikos;
  • 1 valg.š. pomidorų pastos;
  • 1 vnt. mėsos sultinio kubelio;
  • 3 valg.š. aliejaus.

Gaminimas:

1. Bulves supjaustykite skiltelėmis, pagardinkite druska, apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite čiobreliais. Kepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.

2. Pakepkite susmulkintą svogūną, česnaką, juostelėmis supjaustytą papriką, pabaigoje sudėkite špinatus ir trumpai apkepkite.

3. Į daržoves įpilkite pusę puodelio vandens, sudėkite sultinio miltelius, pomidorų pastą, prieskonius ir pakaitinkite. Pabaigoje sudėkite pomidoriukus.

4. Iškepkite brandintos jautienos steikus – kiekvieną pusę po 3–4 minutes. Išėmus iš keptuvės paberkite druskos ir pipirų.

5. Į lėkštę dėkite bulves, supilkite pakeptas daržoves su padažu ir šalia serviruokite kepsnius.

Prabangūs prancūziški brandintos jautienos maltiniai

Shutterstock nuotr./Mėsos kukuliai
Shutterstock nuotr./Mėsos kukuliai

Malta mėsa lengviau virškinama ir greičiau pagaminama. Išbandykite nuostabius maltinukus iš brandintos jautienos.

Reikės:

  • 600 g „Norfos“ brandintos jautienos;
  • 4 vnt. askalotinių česnakų (šalotų);
  • 2 valg. š. dižono garstyčių;
  • 2 valg. š. miltų;
  • 200 ml grietinėlės sūrio;
  • 1 vnt. kiaušinio trynio;
  • Žiupsnelis smulkintų šviežių čiobrelių;
  • Žiupsnelis peletrūno;
  • Šviežių daržovių salotų;
  • 4 vnt. didelių bulvių;
  • Pipirų, druskos.

Gaminimas:

  1. 2 vnt. šalotų pakepkite, kol karamelizuosis.

  2. Mėsą sumalkite, įmaišykite atvėsusius šalotus, įberkite druskos, pipirų, čiobrelių, įdėkite 1 arbatinį šaukštą garstyčių. Suformuokite maltinius ir apvoliokite miltais. Padėkite vėsiai 30 min. Galima laikyti iki 2 val.

  3. Bulves supjaustykite šiaudeliais, apvirkite sūriame vandenyje apie 1 min., nusausinkite, pašlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.

  4. Kai iki bulvių kepimo pabaigos lieka apie 15 min., įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir apkepkite maltinius iš abiejų pusių po 3–4 min. kol gražiai apkeps, o viduje mėsa liks rausva. Atidėkite į šalį ir uždenkite foliją, kad neatvėstų.

  5. Paruoškite padažą: toje pačioje keptuvėje, kur kepė mėsa, sudėkite likusius šalotus, pakepkite, keptuvę nukelkite nuo ugnies. Sudėkite grietinėlės sūrį, likusias garstyčias, kiaušinio trynį, peletrūnų.

  6. Į lėkštę įdėkite maltinius, šalia iškeptas bulvytes, kelis šaukštus padažo ir bulvytes.

Steikas su kreminiu grybų padažu

Shutterstock nuotr./Jautienos kepsnys
Shutterstock nuotr./Jautienos kepsnys

Tirštas, sodraus skonio padažas kepsniui suteikia sultingumo ir sotumo.

Reikės:

  • 500 g „Norfos“ sausai brandintos jautienos;
  • 25 g sviesto;
  • 1 arbat. š. čiobrelių.

Padažui:

  • 50 g sviesto;
  • 2 vnt. šalotų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 1 vnt. česnako skiltelės;
  • 1 valg. š. Volčesterio padažo;
  • 150 ml jautienos sultinio;
  • 100 ml grietinėlės arba tepamo sūrelio;
  • saujelės petražolių.

Gaminimas:

  1. Iškepkite steiką: kiekvieną pusę apkepkite 3–4 minutes, pabaigoje įdėkite gabaliuką sviesto, čiobrelių. Atidėkite šiltai, apiberkite druska ir pipirais, uždenkite folija.

  2. Paruoškite padažą: keptuvėje su sviestu pakepkite šalotus, pievagrybius, česnaką, paskaninkite Volčesterio padažu. Supilkite sultinį ir patroškinkite. Pabaigoje supilkite grietinėlę arba sudėkite sūrelį. Pakaitinkite, kol sutirštės.

  3. Į lėkštę įdėkite steiką ir šalia patiekite padažo.

Skanaus!