Daugiau straipsnių

Daržovių meniu visai savaitei – nuo kasdieninių iki gurmaniškų savaitgalio patiekalų

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kiekvienas sezonas turi savo daržovių asortimentą. Mūsų krašte žiemos metu vertingiausios šakninės daržovės, taip pat ir kopūstai, kuriuos galima valgyti ne tik šviežius, bet ir rauginti, troškinti, gaminti įvairiausius patiekalus. Apsipirkti visai savaitei patogiausia „Norfos“ parduotuvėse, nes iki gruodžio 16 d. pirmadieniais daržovių kainos sumažėja net 50 proc., perkant su NORFA nuolaidų kortele.

Sumuštiniai su daržovėmis

Jau beveik metai, kaip „Norfoje“ pirmadieniais nuo 17 val. vyksta daržovių akcija – kainos nurėžiamos per pusę. Pirkėjai prie šios akcijos jau priprato ir daugelis maisto pirkinius planuoja taip, kad ateitų į parduotuvę pirmadieniais.

Pasak „Norfos“ savininko Dainiaus Dundulio, planuodami šią akciją siekė, kad po pirmadienio išpardavimo, jau antradienį pirkėjai sulauktų šviežių daržovių ir vaisių: „Taip pat mums svarbu sumažinti daržovių ir vaisių nurašymų, išvengti maisto švaistymo.“

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Dainius Dundulis
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Dainius Dundulis

Tai puiki galimybė pirkėjams įsigyti daugiau daržovių, parduotuvių statistika rodo, kad parduodamų daržovių kiekiai padidėjo.

D.Dundulio teigimu, planuojama, kad pirmadienio daržovių išpardavimai vyks ir kitais metais.

Kasdieninis šakninių daržovių krepšelis

Įsibėgėjus šaltajam sezonui, mūsų krašte vertingiausios šakninės daržovės, kurias galima valgyti šviežias, raugintas, marinuotas ar termiškai apdorotas.

Įprasta kasdien valgyti morkų salotas, virti burokėlių sriubą, patiekalus skaninti svogūnais ir česnakais. Labai vertingos morkos, turinčios vitaminų A, C, reikalingų išsaugoti gerą regėjimą, palaikyti normalią odos ir gleivinių būklę, stiprinti imunitetą, mažinti nuovargį. Burokėliai turi kalio, fosforo, magnio, geležies, jodo, boro, vario, taip pat vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties.

Natūraliu antibiotiku laikomas ir česnakas, turintis baltymų, eterinių aliejų, vitamino B,C, mikroelementų.

Shutterstock nuotr./Šakninės daržovės
Shutterstock nuotr./Šakninės daržovės

Pagal savo naudingas savybes ne mažiau atsilieka ir svogūnai, kuriuose yra kalcio, magnio, vario, cinko ir kitų mineralinių medžiagų.

Savo vietą virtuvėje turėtų atrasti ne mažiau vertingi salierai ir ropės. Salierų šaknyse yra kalcio, kalio, fosforo, natrio mikroelementų, amino rūgščių ir vitaminų C, PP ir B grupės, taip pat organizmui naudingų eterinių aliejų, apsaugančių nuo bakterijų. Iš šviežių salierų galime pasigaminti skanių salotų. Taip pat tinka virti ar troškinti su kitomis daržovėmis.

Ropėse esančios maistinės medžiagos stiprina širdį ir kraujagyslių sistemą, o skaidulinės medžiagos gerina virškinimą.

Supermaistas – rauginti kopūstai

Žiemos metu ypač vertingos raugintos daržovės – šioje kategorijoje nepralenkimas jo didenybė kopūstas. Fermentavimosi metu kopūstuose gaminasi gyvos pieno rūgimo bakterijos, stiprinančios imunitetą ir kiti virškinimo procesą lengvinantys mikroorganizmai. Taip pat yra daug vitamino C ir K, kalio, kalcio, fosforo.

Shutterstock nuotr./Rauginti kopūstai
Shutterstock nuotr./Rauginti kopūstai

Raugintų kopūstų skonį pagerina morkos, pjaustyti obuoliai, spanguolės, kmynai. Juos galima naudoti ir kitų patiekalų gamybai – kimšti keptą antį, įdaryti pyragą, gaminti virtinukus, troškinti su dešrelėmis ir kt.

„Norfos“ daržovių skyriuje daugiausia parduodama bulvių, kurias lietuviai labai mėgsta. Dietologai sako, kad bulvės yra labai maistingos, tik jas reikia teisingai pagaminti – virti (geriausia su lupenomis), o ne kepti riebaluose. Bulvės turi daug organizmui svarbių vitaminų – C, B6 ir mineralų: kalio, fosforo, magnio ir geležies, kurie naudingi širdies, kraujagyslių, kaulinio audinio, raumenų ir nervų sistemoms.

Daržovės kario ir kokosų pieno padaže

Greitai paruošiamas puikus vegetariškas patiekalas, kuriam ypatingo skonio suteikia kokosų pienas ir karis.

Shutterstock nuotr./Daržovių troškinys
Shutterstock nuotr./Daržovių troškinys

Ingredientai:

  • 700-800 g įvairių šakninių daržovių (bulvių, morkų, salierų ir kt.),
  • 50 g kario pastos,
  • 160 ml kokosų pieno,
  • 750 ml daržovių sultinio,
  • 200 g ryžių,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

Į nepridegančią keptuvę įpilkite aliejaus ir pakepinkite kario pastą, kol sušils ir pasklis aromatas.

Daržoves supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į keptuvę. Įpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite apie 10 min.

Puodelyje sumaišykite sultinį ir kokosų pieną, supilkite į keptuvę. Uždenkite ir troškinkite apie 30 min., kol visos daržovės suminkštės, bet nepraras savo formos. Jei skystis nepakankamai tirštas, nukelkite dangtį ir padidinkite ugnį. Kaitinkite, kol skystis nugaruos. Pagardinkite druska ir pipirais.

Patiekite su ryžiais.

Vegetariškas patiekalas savaitgaliui

Daržoves traškiame tešlos vokelyje galima valgyti kaip antrą patiekalą arba kaip vegetarišką pyragą.

Shutterstock nuotr./Daržovių pyragas
Shutterstock nuotr./Daržovių pyragas

Ingredientai įdarui:

  • 1 vnt. svogūno,
  • 1 vnt. saliero stiebo,
  • 200 g įvairių šakninių daržovių,
  • 200 g špinatų,
  • 2 skiltelės česnako,
  • 1 arbat .š. kmynų,
  • šalavijo lapelių,
  • 1 vnt. citrinos sulčių ir žievelės,
  • 50 g mėgstamų riešutų,
  • 70 g pupelių,
  • 10 vnt. džiovintų slyvų,
  • 20 g duonos trupinių,
  • 2 vnt. kiaušinių,
  • 1 valg.š. sojos padažo,
  • 1 valg.š. pomidorų padažo,
  • 1 pak. šaldytos tešlos,.
  • aliejaus ir sviesto kepimui.

Gaminimas:

Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite sviesto, pakepkite svogūną, kol pradės karamelizuotis, sudėkite pjaustytas daržoves ir troškinkite, kol suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais, žolelėmis, prieskoniais, citrinos sultimis ir žievele. Įpilkite sojos ir pomidorų padažus. Suberkite duonos trupinius. Atvėsinkite ir įmuškite vieną kiaušinį.

Ant kepimo popieriaus patieskite šaldytą tešlą, sudėkite daržoves, virtas pupeles, slyvas, riešutus. Tešlą susukite voleliu, viršų patepkite kiaušinio plakiniu.

Tešlą dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30 min. 18 laipsnių karštyje, kol gražiai apskrus.

Pjaustykite porcijomis ir patiekite su mėgstamu padažu.

Brokolių kepsneliai su bolivine balanda

Vegetariški kotletukai su mitybos specialistų išgirta bolivine balanda – purūs, skanūs ir lengvai virškinami.

Shutterstock nuotr./Brokolių kotletukai
Shutterstock nuotr./Brokolių kotletukai

Reikės:

  • 1 vnt. brokolio,
  • ½ puodelio nevirtų bolivinių balandų sėklų,
  • laiškinių svogūnų ir įvairių žalumynų: bazilikų, krapų, petražolių, tinka viskas, ką turite,
  • 1 vnt. kiaušinio,
  • ½ arbat.š. česnako miltelių,
  • duonos džiūvėsėlių,
  • tarkuoto kietojo sūrio,
  • prieskonių, druskos pagal skonį,
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Pagal nurodytą ant pakuotės instrukciją išvirkite bolivines balandas.

Išvirkite brokolį, tačiau nepervirkite. Išimkite iš vandens, leiskite nuvarvėti.

Į didelį dubenį sudėkite išvirtas kruopas, brokolį, žalumynus, kiaušinį, prieskonius, sūrį ir viską sumaišykite iki vientisos masės. Jei per drėgna – įdėkite šaukštą miltų. Suformuokite 4 paplotėlius ir apvoliokite džiūvėsėliuose.

Kepkite kepsnelius keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Skanaus!