Daugiau straipsnių

Kol nusiplauni rankas, vakarienė – ant stalo: minkšti karbonadai per kelias minutes

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Minkštučiai karbonadai, įdarais praturtinti mėsos vyniotiniai, bulviniai rageliai su vištiena, grybais ar varške, Kijyvo kotletai su sviestu, purūs blyneliai, daržovių salotos ir mėgstamiausios sriubos – „Norfos“ kulinarijos skyriuose rasite visos dienos meniu, kuris nuolat keičiamas ir niekada nepabosta. Tikra šeimos svajonė – grįžai namo ir kol nusiplauni rankas, pašildyta vakarienė jau garuoja ant stalo.

Kiaulienos kepsniai

UAB „Rivonos“ kulinarijos ceche veikia trys padaliniai: miltinių gaminių, mėsos ir salotų. Pasak cecho vadovo Antano Šiušos, miltinių gaminių ceche gaminami čeburekai, kibinai, lietiniai ir kt. Mėsos – kotletai, užkepėlės, keptos lydekos, Kijyvo kotletai, vyniotiniai, šaltiena. Mišrainių ceche gaminamos įvairios salotos.

„Per mėnesį pagaminame 130–140 tonų produkcijos. Per visus metus šie kiekiai yra panašūs, tik vasaros – žiemos sezonais keičiasi asortimentas. Per dieną gaminame 50 skirtingų pavadinimų gaminių, pasirinkimas svyruoja priklausomai nuo sezono ir šventinių dienų“, – pasakoja A.Šiuša.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Rivonos“ kulinarijos ceche gaminami skanėstai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Rivonos“ kulinarijos ceche gaminami skanėstai

Didžiausias dėmesys skiriamas šviežumui

Pasak vadovo, ceche didžiausias dėmesys skiriamas gaminių šviežumui. Cechas įsikūręs šalia centrinių „Rivonos“ sandėlių Kėdainiuose ir tai leidžia sutrumpinti logistikos grandinę. Po pietų pagaminta produkcija iš karto keliauja į skirstymo centrą ir išvežiojama į parduotuves. Kitą dieną ryte parduotuvėse pirkėjai jau randa šviežius gaminius. A.Šiuša pabrėžia, kad gaminama tik tiek, kiek užsako parduotuvės, todėl paruošta produkcija neužsistovi ir yra visada šviežia.

Vadovas pasakoja, kad prieš 6 metus salotų ceche buvo gaminami 16-a skirtingų rūšių, o dabar 6–7-ios pačios populiariausios salotos, tik didesniais kiekiais. Kitus gaminius, kurie ruošiami mažesniais kiekiais, gamina parduotuvėse įrengti mažieji cecheliai. „Mes ruošiame pusgaminius ir užšaldome, kad parduotuvių mažuose cechuose būtų galima iškepti ar išvirti bei patiekti šviežius. Tai – cepelinai, čeburekai, žemaičių blynai, bulviniai rageliai, kibinai ir kt. Dirbame kaip didelis restoranas“, – sako A.Šiuša.

Skaitykite taip pat: Mažas, bet galingas – tepamas sūrelis daro stebuklus

Mėgstamiausi – tradiciniai bulviniai patiekalai

Technologė Ieva Bagackienė akcentuoja, kad atėjus šaltajam sezonui kulinarijos cecho asortimentas keičiasi – pirkėjai žiemą nori sotesnių patiekalų su majonezu. Vasarą labiau perkami gaivesni, lengvesni gaminiai.

Ieva Bagackienė / Eriko Ovčarenko nuotr.
Ieva Bagackienė / Eriko Ovčarenko nuotr.

Asortimentas nuolat papildomas naujovėmis, bet anot I.Bagackienės, nebūtinai nauji gaminiai įsitvirtina: „Pirkėjai labiau mėgsta tradicinius bulvinius patiekalus, kurie visada išlaiko savo populiarumą. Naujienų pirkėjai paragauja, perka, bet vėl grįžta prie savo mėgstamiausių.“

Technologė pasakoja, kad neseniai ceche pradėjo gaminti bulvinius ragelius, kuriuos pirkėjai puikiai įvertino: „Ypač patiko rageliai su vištienos įdaru. Siūlyčiau paragauti ir su grybais bei varške. Tikrai nenuvils.“

Shutterstock nuotr./Cepelinai
Shutterstock nuotr./Cepelinai

Pasišildyti kulinarinius gaminius namuose – greita ir patogu

Nusipirkus miltinių ar mėsos gaminių ir parsinešus namo reikia pasišildyti – tai padaryti paprasta, tiesiog į keptuvę įpilti aliejaus ar įdėti gabalėlį sviesto ir švelniai pakepti ant silpnos ugnies.

„Taip išgaunamas šviežesnis, geresnis skonis, patiekalas neapskrunda. Kitas variantas – pašildyti orkaitėje: uždenkite blynelius ir pašaukite į orkaitę keletui minučių. Mikrobangų krosnelėje irgi galima pasišildyti, tai tikrai geras pasirinkimas skubantiems, tačiau gaminys šiek tiek išsausėja“, – pasakoja I.Bagackienė.

Jei nusipirkote virtų cepelinų, skaniausia juos perpjovus pusiau pakepinti ant keptuvės iš abiejų pusių. „Valgykite su grietine, svogūnų, spirgučių ar pievagrybių padažu“, – pataria technologė.

Kijyvo kotletą geriausia šildyti mikrobangų krosnelėje – 2 minutes maksimaliame karštyje. O jei norite išgauti traškią plutelę, technologė rekomenduoja įdėti Kijyvo kotletą į orkaitę: „Nustatykite 200 laipsnių temperatūrą ir pakepkite 10 minučių. Sviestinis įdaras ištirpsta, o plutelė išlieka traški.“

Shutterstock nuotr./Kyjivo kotletas
Shutterstock nuotr./Kyjivo kotletas

Svarbu taisyklingai atšildyti šaldytus pusgaminius

Nusipirkus „Rivonoje“ pagamintų šaldytų pusgaminių, pirmiausia reikia juo taisyklingai atšildyti. I.Bagackienė pataria, kaip tai padaryti, kad gaminys neprarastų savo kokybės ir skonio: „Ištraukus gaminį iš šaldymo kameros įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 24 val., po to kepkite orkaitėje. Kitas, greitesnis būdas atšildyti gaminį, pavyzdžiui, Kijevo kotletą įdėkite į sandarų maišelį ir panardinkite į šaltą vandenį 4 val. Galima palaikyti ir kambario temperatūroje uždengus plėvele.“

Valgant namuose kulinarijos gaminius galima dar labiau paskaninti pasigaminus naminį padažą: pakepti svogūną, spirgučių, įdėti grietinės. I.Bagackienė sako, kad jos vaikams labiau patinka padažas su pievagrybiais, petražolėmis, krapais, grietine.

Kulinarijos gaminių užsakymams neturi įtakos savaitės dienai, žmonės perka ir darbo dienomis, ir savaitgaliais. „Vieną dieną perka vienus gaminius, kitą dieną renkasi kitus. Kaip ir namuose, nevalgome tų pačių patiekalų. „Norfoje“ kulinarijos gaminių asortimentas didelis, yra iš ko pasirinkti“, – sako technologė I.Bagackienė.

Shutterstock nuotr./Vėdarai
Shutterstock nuotr./Vėdarai

Dirba kaip didelė virtuvė

Šiuo metu „Norfos“ parduotuvėse veikia 60 kulinarijos skyriai, o iki metų pabaigos planuojama plėsti iki 62-ejų. „Dirbame septynias dienas per savaitę, kad pirkėjams visada galėtume pasiūlyti šviežius gaminius kiekvieną dieną: salotas, miltinius ir bulvių, mėsos bei žuvies patiekalus“, – sako „Norfos“ mažųjų kulinarijos cechų vadovė Jolita Bertašienė.

Cecheliai nėra dideli, priklausomai nuo parduotuvės dydžio, juose dirba 4–5 darbuotojai.

„Pirkėjams jie nėra matomi, dirbame kaip didelė virtuvė už uždarų durų“, – teigia vadovė.

Mažųjų cechų asortimentas iš tiesų didelis. Pirkėjai gali pasirinkti mėgstamas klasikines salotas – burokėlių, morkų, baltą, ryžių su krabais ir kt. Pasak J. Bertašienės, dalis mišrainių gaminamos tik „Norfos“ tinkle. Tai – įvairios salotos su daržovėmis: brokoliais, krapais ir pomidorais, Pekino kopūstais, lapinėmis salotomis. Dalis salotų gaminamos su majonezu, kita dalis su gaivesniais padažais – aliejumi, žolelėmis, citrinų užpilais.

Shutterstock nuotr./Balta mišrainė
Shutterstock nuotr./Balta mišrainė

Pietus susikomplektuokite patys: karštas patiekalas su garnyru

„Norfos“ kulinarijos skyriuose ruošiami mėsos gaminiai: lietuvių mėgstamiausi – vištienos ir kiaulienos. Iš filė gaminami klasikiniai karbonadai be priedų ir su grybų, sūrių įdarais, daržovių užkepėlėmis.

„Iš smulkintos mėsos pirkėjai mėgsta maltinukus, kotletukus be įdaro ar su – kiekvienas pasirenka tai, kas jam skanu“, – teigia J.Bertašienė.

Cecheliuose ruošiami vyniotiniai – vištienos, kiaulienos, žuvies. Pasak vadovės, galima pasirinkti natūralius ir su įdarais: „Kalėdoms gaminsime gurmaniškus vištienos vyniotinius su džiovintomis slyvomis, juodaisiais serbentais. Jei norite tradicinio skonio, patiks pagardinti vien tik su druska, pipirais, česnaku.“

Pirkėjų mėgstama šaltiena iš kiaulienos ir vištienos – gaminama kiekvieną dieną. Pasak vadovės, prie šaltienos kaip garnyrą perka įvairias salotas – kopūstų, burokėlių, vasarą – raugintus agurkus.

„Norfos“ parduotuvėse didelis įvairių blynų pasirinkimas – saldžių su varškės, obuolių įdaru ir nesaldžių su vištiena. Taip pat platus bulvių patiekalų asortimentas: rageliai, cepelinai, plokštainiai. „Bulves tarkuojame vietoje, todėl patiekalų skonis natūralus kaip namuose“, – pabrėžia J.Bertašienė.

Kulinarijos skyriuose rasite visko, ko tik širdis geidžia: varškės apkepą, troškinius, balandėlius.

Shutterstock nuotr./Balandėliai su ryžiais ir varške
Shutterstock nuotr./Balandėliai su ryžiais ir varške

Namo parsinešti galima visą vakarienę

Kulinarijos skyriuose verdamos ir įvairios sriubos – kiekvieną dieną kitokios, kurios patiks įvairiausiam skoniui. Atvėsus orams mėgstamiausios karštos sriubos – šviežių ir raugintų kopūstų, burokėlių, pievagrybių. Vasarą, žinoma, populiariausi šaltibarščiai.

Pasak vadovės, namo galima parsinešti pietus ar vakarienę visai šeimai, pasirinkti skirtingus patiekalus pagal kiekvieno skonį: sriubos, mėsos, žuvies, bulvių ar miltinių patiekalų. Prie mėsos patiekalų pasirinkti garnyrą – virtų, keptų bulvių ar bulvių košės, ryžių, mėgstamų salotų.

„Namuose pietus ar vakarienę galima pasišildyti per kelias minutes. Kol nusiplauni rankas, vakarienė jau garuoja ant stalo. Nieko nereikia gaminti“, – teigia J.Bertašienė.