Alytaus pieninės „Rivona“ technologas Linas Sieniutis sako, kad patys mėgstamiausi pieno produktų patiekalai yra tradiciniai – kepti varškėtukai ir varškės apkepas. „Šiems patiekalams gaminti puikiai tinka „Rivonos“ „Piemenėlio“ 9 proc. riebumo varškė. Varškėčius ir apkepą pagardinkite graikiško tipo jogurtu „Pieno rojus“, o jei norite, kad būtų dar skaniau, pridėkite naminės uogienės. Šis derinys turi labai didelį baltymų kiekį, tad puikiai tinka vaikams“, – pataria technologas.
Mėgstamiausi patiekalai ir naujausia mada
Pasak L.Sieniučio, naujausia mada naminių patiekalų pasaulyje – sveikuoliški cukinijų ir varškės blyneliai: „Blynų tešlai tinka ir „Piemenėlio“ liesa, ir 9 proc. riebumo varškė.“
Blyneliams būtinas ir padažas, kurį pagaminti technologas rekomenduoja iš natūralaus „Piemenėlio“ jogurto, pagardinto česnaku ir žolelėmis. „Blynelius drąsiai gali valgyti ir netoleruojantys laktozės – naudokite „Piemenėlio“ 9 proc. riebumo varškę be laktozės ir natūralų „Piemenėlio“ jogurtą be laktozės padažui“, – siūlo L.Sieniutis.
Sveikas pasirinkimas visai šeimai
Produktus pieniškiems vakarienės patiekalams lengva išsirinkti iš plataus „Rivonos“ pieninės asortimento. „Gar2“, „Piemenėlio“, „Pieno rojaus“ jogurtai pasižymi skirtingais skoniais ir savybėmis. Pasak pieninės vadovės Laimos Balionienės, „Pieno rojaus“ graikiško stiliaus jogurtas yra ypač praturtintas baltymais, nes jo koncentrato papildomai įmaišyta gamybos metu.
Žmonėms, kurie vis labiau rūpinasi sveika mityba ir nori sumažinti cukraus vartojimą, labai svarbu, kad visi „Rivonos“ jogurtai gaminami be cukraus. L.Balionienė pažymi, kad „Piemenėlio“ natūralų jogurtą sudaro tik pienas, pieno baltymai ir raugas, o „Piemenėlio“ jogurtai su vyšniomis, bananais ir žemuogėmis gaminami su uogų priedais.
Pienas ir pieno produktai yra svarbus baltymų, riebalų, kalcio, vitamino D šaltinis, reikalingas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. L.Balionienė atkreipia dėmesį, kad pienas, varškė, jogurtai ypač naudingi vaikų mitybai, nes aprūpina organizmą baltymais: „Pieno produktų vaikai turėtų valgyti tris kartus per dieną.“
Suaugusieji taip pat turėtų vartoti pieno produktų ryte ir vakare – bent jau varškės, jogurto ar kefyro stiklinę būtinai per vakarienę.
Varškės apkepas dings nuo stalo akimirksniu
Jei norite iškepti purų, iškilusį kaip šventinį pyragą varškės apkepą, sužinokite vieną paslaptį – kiaušinių turi būti daug, o jų baltymus reikia išplakti atskirai.
Reikės:
- 1 kg „Piemenėlio“ varškės 9 proc. riebumo;
- ½ puodelio manų kruopų;
- 1 ½ puodelio pieno;
- 5 vnt. L dydžio kiaušinių;
- 4 valg. š. cukraus (arba pagal skonį).
Gaminimas:
-
Manų kruopas užpilkite šaltu pienu ir atidėkite į šalį, kad išbrinktų.
-
Kiaušinius išplakite iki purumo su cukrumi. Apkepas bus dar puresnis, jei baltymus išplaksite atskirai ir įmaišysite pabaigoje.
-
Varškę pertrinkite iki purumo. Jei neturite virtuvinio kombaino, pertrinkite per sietelį.
-
Į varškę įmaišykite išbrinkusius manus ir kiaušinius. Atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus.
-
Sukrėskite masę į kepimo formą ir kepkite 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 minučių.
-
Kepdamas apkepas išsipučia, viršus gražiai apkepa.
-
Valgykite su jogurtu, grietine, pagardinkite uogiene.
Rudeniu kvepianti pieniška moliūgų sriuba
Viena lėkštė vakarienei tokios sriubos – ir skrandis jums padėkos. Švelni, tirštos konsistencijos, pieniškai baltos ir moliūgiškai oranžinės spalvos – tobulas pasirinkimas.
Reikės:
- 0,5 l „Piemenėlio“ pieno;
- 300 g vandens;
- 250 g bulvių;
- 200 g moliūgo;
- 2 valg.š. avižinių dribsnių;
- 1 valg.š. sviesto.
Gaminimas:
1.Moliūgą geriausia iš anksto iškepti orkaitėje ir sudėti į sriubą pabaigoje, kai daržovės ir dribsniai išvirs. Arba supjaustykite gabaliukais žalią moliūgą ir sudėkite į verdantį vandenį.
2. Supjaustykite gabaliukais bulves ir sudėkite į puodą, virkite kartu su moliūgais apie 10 min.
3. Sudėkite avižinius dribsnius ir virkite, kol kruopos ir daržovės suminkštės.
4. Supilkite pieną ir dar pavirkite kelias minutes.
5. Įdėkite sviestą ir išpilstykite į lėkštes.
Pieniškų bandelių rojus
Kas gali būti jaukiau nei bandelėmis kvepiantys namai? Jų aromatas iš lauko pargins vaikus, o ir suaugusieji pamirš savo įžadus „laikytis dietos“ – kartais juk galima pasilepinti.
Reikės:
- 200 ml „Piemenėlio“ pieno;
- 300 g miltų;
- 3 valg.š. cukraus;
- 30 g sviesto;
- 1–2 arbat.š. druskos;
- 1 vnt. kiaušinio;
- 7 g sausų mielių.
Gaminimas:
1.Pašildykite pieną, suberkite mieles ir leiskite pastovėti.
2. Miltus persijokite, įdėkite druską, cukrų, supilkite į pieną ir užmaišykite tešlą. Pabaigoje sudėkite minkštą sviestą.
3. Tešlą pastatykite šiltai apie 1 val.
4. Rankas patepkite aliejumi ir formuokite nedideles bandeles. Sudėkite į skardą ir leiskite dar kartą pakilti apie 20–30 min.
5. Patepkite kiaušinio plakiniu.
5. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje iki 15 min.
Skanaukite užsigerdami pienu.
Karštas šokoladinis pieno gėrimas
Garuojantis šio gėrimo puodelis kaip iš reklamos, kai ant sofos patogiai susirangai, užsikloji pledu ir siurbčioji dieviško skonio pienišką gėrimą, kvepiantį gvazdikėliais.
Reikės:
- 200 ml „Piemenėlio“ pieno;
- 100 g juodojo šokolado;
- 100 g grietinėlės;
- 1 cinamono lazdelės;
- 2 gvazdikėlių;
- 2 kvapniųjų pipirų.
Gaminimas:
Pieną kaitinti su prieskoniais. Vandens vonelėje ištirpinti šokoladą, supilti grietinėlę. Viską sumaišyti.
Skanaus!