Daugiau straipsnių

Trys puikūs receptai vakarienei iš pieno produktų – būtinai išmėginkite!

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Nurimus dienos ritmui ir šurmuliui atsipalaiduoti padeda lėta, su pasimėgavimu valgoma vakarienė, suburianti visą šeimą prie stalo. Sveikiausia pasirinkti patiekalus iš pieno produktų, nes jie ne tik gardūs, bet ir lengvai virškinami, o ir patinka visai šeimai.

Varškės apkepas

Aly­taus pie­ni­nės „Rivona“ tech­no­lo­gas Li­nas Sie­niu­tis sako, kad patys mėgstamiausi pieno produktų patiekalai yra tradiciniai – kepti varškėtukai ir varškės apkepas. „Šiems patiekalams gaminti puikiai tinka „Rivonos“ „Piemenėlio“ 9 proc. riebumo varškė. Varškėčius ir apkepą pagardinkite graikiško tipo jogurtu „Pieno rojus“, o jei norite, kad būtų dar skaniau, pridėkite naminės uogienės. Šis derinys turi labai didelį baltymų kiekį, tad puikiai tinka vaikams“, – pataria technologas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Sieniutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Sieniutis

Mėgstamiausi patiekalai ir naujausia mada

Pasak L.Sieniučio, naujausia mada naminių patiekalų pasaulyje – sveikuoliški cukinijų ir varškės blyneliai: „Blynų tešlai tinka ir „Piemenėlio“ liesa, ir 9 proc. riebumo varškė.“

Blyneliams būtinas ir padažas, kurį pagaminti technologas rekomenduoja iš natūralaus „Piemenėlio“ jogurto, pagardinto česnaku ir žolelėmis. „Blynelius drąsiai gali valgyti ir netoleruojantys laktozės – naudokite „Piemenėlio“ 9 proc. riebumo varškę be laktozės ir natūralų „Piemenėlio“ jogurtą be laktozės padažui“, – siūlo L.Sieniutis.

Sveikas pasirinkimas visai šeimai

Produktus pieniškiems vakarienės patiekalams lengva išsirinkti iš plataus „Rivonos“ pieninės asortimento. „Gar2“, „Piemenėlio“, „Pieno rojaus“ jogurtai pasižymi skirtingais skoniais ir savybėmis. Pasak pieninės vadovės Laimos Balionienės, „Pieno rojaus“ graikiško stiliaus jogurtas yra ypač praturtintas baltymais, nes jo koncentrato papildomai įmaišyta gamybos metu.

Žmonėms, kurie vis labiau rūpinasi sveika mityba ir nori sumažinti cukraus vartojimą, labai svarbu, kad visi „Rivonos“ jogurtai gaminami be cukraus. L.Balionienė pažymi, kad „Piemenėlio“ natūralų jogurtą sudaro tik pienas, pieno baltymai ir raugas, o „Piemenėlio“ jogurtai su vyšniomis, bananais ir žemuogėmis gaminami su uogų priedais.

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ varškė


Pienas ir pieno produktai yra svarbus baltymų, riebalų, kalcio, vitamino D šaltinis, reikalingas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. L.Balionienė atkreipia dėmesį, kad pienas, varškė, jogurtai ypač naudingi vaikų mitybai, nes aprūpina organizmą baltymais: „Pieno produktų vaikai turėtų valgyti tris kartus per dieną.“

Suaugusieji taip pat turėtų vartoti pieno produktų ryte ir vakare – bent jau varškės, jogurto ar kefyro stiklinę būtinai per vakarienę.

Varškės apkepas dings nuo stalo akimirksniu

Jei norite iškepti purų, iškilusį kaip šventinį pyragą varškės apkepą, sužinokite vieną paslaptį – kiaušinių turi būti daug, o jų baltymus reikia išplakti atskirai.

Shutterstock nuotr./Varškės apkepas
Shutterstock nuotr./Varškės apkepas

Reikės:

  • 1 kg „Piemenėlio“ varškės 9 proc. riebumo;
  • ½ puodelio manų kruopų;
  • 1 ½ puodelio pieno;
  • 5 vnt. L dydžio kiaušinių;
  • 4 valg. š. cukraus (arba pagal skonį).


Gaminimas:

  1. Manų kruopas užpilkite šaltu pienu ir atidėkite į šalį, kad išbrinktų.

  2. Kiaušinius išplakite iki purumo su cukrumi. Apkepas bus dar puresnis, jei baltymus išplaksite atskirai ir įmaišysite pabaigoje.

  3. Varškę pertrinkite iki purumo. Jei neturite virtuvinio kombaino, pertrinkite per sietelį.

  4. Į varškę įmaišykite išbrinkusius manus ir kiaušinius. Atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus.

  5. Sukrėskite masę į kepimo formą ir kepkite 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 5060 minučių.

  6. Kepdamas apkepas išsipučia, viršus gražiai apkepa.

  7. Valgykite su jogurtu, grietine, pagardinkite uogiene.

Rudeniu kvepianti pieniška moliūgų sriuba

Viena lėkštė vakarienei tokios sriubos – ir skrandis jums padėkos. Švelni, tirštos konsistencijos, pieniškai baltos ir moliūgiškai oranžinės spalvos – tobulas pasirinkimas.

Shutterstock nuotr./Moliūgų sriuba
Shutterstock nuotr./Moliūgų sriuba

Reikės:

  • 0,5 l „Piemenėlio“ pieno;
  • 300 g vandens;
  • 250 g bulvių;
  • 200 g moliūgo;
  • 2 valg.š. avižinių dribsnių;
  • 1 valg.š. sviesto.

Gaminimas:

1.Moliūgą geriausia iš anksto iškepti orkaitėje ir sudėti į sriubą pabaigoje, kai daržovės ir dribsniai išvirs. Arba supjaustykite gabaliukais žalią moliūgą ir sudėkite į verdantį vandenį.

2. Supjaustykite gabaliukais bulves ir sudėkite į puodą, virkite kartu su moliūgais apie 10 min.

3. Sudėkite avižinius dribsnius ir virkite, kol kruopos ir daržovės suminkštės.

4. Supilkite pieną ir dar pavirkite kelias minutes.

5. Įdėkite sviestą ir išpilstykite į lėkštes.

Pieniškų bandelių rojus

Kas gali būti jaukiau nei bandelėmis kvepiantys namai? Jų aromatas iš lauko pargins vaikus, o ir suaugusieji pamirš savo įžadus „laikytis dietos“ – kartais juk galima pasilepinti.

Shutterstock nuotr./Bandelės
Shutterstock nuotr./Bandelės

Reikės:

  • 200 ml „Piemenėlio“ pieno;
  • 300 g miltų;
  • 3 valg.š. cukraus;
  • 30 g sviesto;
  • 12 arbat.š. druskos;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 7 g sausų mielių.

Gaminimas:

1.Pašildykite pieną, suberkite mieles ir leiskite pastovėti.

2. Miltus persijokite, įdėkite druską, cukrų, supilkite į pieną ir užmaišykite tešlą. Pabaigoje sudėkite minkštą sviestą.

3. Tešlą pastatykite šiltai apie 1 val.

4. Rankas patepkite aliejumi ir formuokite nedideles bandeles. Sudėkite į skardą ir leiskite dar kartą pakilti apie 2030 min.

5. Patepkite kiaušinio plakiniu.

5. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje iki 15 min.

Skanaukite užsigerdami pienu.

Karštas šokoladinis pieno gėrimas

Garuojantis šio gėrimo puodelis kaip iš reklamos, kai ant sofos patogiai susirangai, užsikloji pledu ir siurbčioji dieviško skonio pienišką gėrimą, kvepiantį gvazdikėliais.

Shutterstock nuotr./Šokoladinis gėrimas
Shutterstock nuotr./Šokoladinis gėrimas

Reikės:

  • 200 ml „Piemenėlio“ pieno;
  • 100 g juodojo šokolado;
  • 100 g grietinėlės;
  • 1 cinamono lazdelės;
  • 2 gvazdikėlių;
  • 2 kvapniųjų pipirų.

Gaminimas:

Pieną kaitinti su prieskoniais. Vandens vonelėje ištirpinti šokoladą, supilti grietinėlę. Viską sumaišyti.

Skanaus!