Sumanaus taupymo planas
Daugiau straipsnių

Patiks net ir labai taupantiems: 4 svarbios priežastys valgyti daugiau žuvies

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Ruošiantis gaminti pietus ar vakarienę daugelis įprastai renkasi vištieną, kiaulieną ar jautieną. Tačiau vertėtų nepamiršti ir žuvies patiekalų. Žuvys turi labai daug naudingų medžiagų, padedančių palaikyti gerą savijautą ir sveikatą. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, skatindami pirkėjus į savo racioną įtraukti daugiau žuvies, prekybos tinklas siūlo ne tik platų jos asortimentą, bet ir kiekvieną mėnesį taiko gerą kainą to laikotarpio žuviai.

Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje

„Matome, kad lietuviai vis dažniau prisimena žuvies patiekalų naudą ir įtraukia juos į savo savaitės meniu. Mūsų pirkėjų tarpe šių produktų pardavimai jau keletą metų nuosekliai auga. Siekdami jiems pasiūlyti ne tik platų asortimentą, bet ir padėti sutaupyti, kiekvieną mėnesį pateikiame specialų pasiūlymą. Taip pirkėjams suteikiame galimybes neišlaidaujant paragauti ne tik tradicinių, bet ir egzotiškesnių žuvų. Pavyzdžiui, sausio mėnesio laimikis – egzotiškoji argentina, kurią įsigyti šiuo laikotarpiu galima vos už 6,99 eurų. Tad suklusti turėtų net ir labiausiai taupantys“, – sako V. Budrienė.

Žuvį verta rinktis dėl daugybės sveikatai naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, jose gausu baltymų ir vitamino D, kurio trūkumu skundžiasi itin dažnas lietuvis. Taip pat – sočiųjų omega rūgščių, kurios labai svarbios smegenims. Kokią dar naudą organizmui gauname valgydami žuvį?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žuvis/ Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žuvis/ Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje

Smegenų veiklai bei geram regėjimui

Žuvys turi daug svarbių maistinių medžiagų, įskaitant aukštos kokybės baltymus, jodą, jose gausu įvairių vitaminų ir mineralų. Riebios veislės žuvys, tokios kaip lašiša, taip pat turi Omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D. Šios medžiagos reikalingos užtikrinti sklandžiam smegenų darbui bei geram regėjimui.

Gerai nuotaikai bei savijautai

Vitaminas D – ypač svarbi priežastis, dėl kurios neverta išbraukti žuvies iš savo raciono. Dažnai girdime specialistus, raginančius vartoti produktus, kuriuose yra šio vitamino, kadangi gyvename regione, kur mažai saulėtų dienų ir organizmas pats pakankamo kiekio vitamino D nepasigamina.

Praturtinus savo racioną produktais, kurie turi vitamino D, pagerinsite ne tik savo nuotaiką, bet ir miego kokybę.

Vitamino D gausu riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša ar silkė. Žinoma, galima vartoti ir žuvų taukus, tačiau kodėl gi nepaįvairinus raciono šiuo gardžiu ir lengvai gaminamu produktu?

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žuvis/Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žuvis/Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje

Svarbi sveikos mitybos dalis

Sveikos mitybos specialistai žuvį rekomenduoja valgyti bent tris kartus per savaitę. Tai svarbu mūsų širdies sveikatai ir stipriam imunitetui.

Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad žuvų, kuriose gausu omega-3 arba tiesiog žuvų taukų vartojimas siejamas su mažesne pirmojo tipo diabeto rizika vaikams bei autoimuninio diabeto forma suaugusiems. Taip pat kai kurie ekspertai mano, kad žuvies vartojimas gali padėti sumažinti reumatoidinio artrito bei išsėtinės sklerozės riziką.

Ypač svarbu žuvį valgyti vyresnio amžiaus žmonėms, kadangi joje esančios medžiagos padeda palaikyti gerą regėjimą bei psichikos sveikatą. Nustatyta, kad vartojant žuvį ir jos produktus, smegenų centruose daugėja pilkosios medžiagos, kuri kontroliuoja atmintį ir emocijas.

Itin lengvai paruošiamas produktas

Na, ir viena iš priežasčių, kodėl vertėtų dažniau rinktis žuvį – ją paruošti iš tiesų lengva. Kartu tai ir lengvai virškinamas bei gardus produktas. Žuvį galima kepti keptuvėje, orkaitėje ar ruošti garų puode, taip pat ji gali tapti ir sriubos ar salotų sudedamąja dalimi. Derinti žuvį su kitais ingredientais nėra sudėtinga – ji puikiai tiks ir su kruopomis, ir su įvairiausiomis daržovėmis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje

Taigi, žuvį valgyti labai naudinga, o norint sutaupyti – verta pasidairyti akcijų. Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pataria išbandyti sausio mėnesio pasiūlymą – atlantinę argentiną:

„Šios žuvies mėsa yra balta, joje gausu baltymų, B grupės vitaminų, sočiųjų riebalų rūgščių, ji yra neįtikėtinai švelnaus skonio ir aromato. Dėl didelio baltymų kiekio ši mėsa išlaiko drėgmę, todėl yra puikiai tinkama patiekalams iš maltos žuvies gaminti.“

Pateikiame porą receptų, norintiems išbandyti šią egzotišką žuvį:

Atlantinė argentina daržovių patale

4 porcijoms reikės:

500 g atlantinės argentinos filė,

3 morkų,

1 nedidelės jaunos cukinijos,

citrinos sulčių,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,

3 valg. š. sezamų sėklų.

Gaminimas:

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite porcijos dydžio gabaliukais, sudėkite į dubenį, įtrinkite druska ir pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Nuskustas morkas supjaustykite griežinėliais, cukiniją – panašaus dydžio gabaliukais.

3. Paimkite po kepimo popieriaus lakštą kiekvienai porcijai, ant kiekvieno dėkite po saują morkų ir cukinijų, ant viršaus užberkite sezamų sėklų ir pagardinkite druska.

4. Ant daržovių uždėkite po gabaliuką žuvies. Kepimo popierių sandariai užlankstykite, galus galite surišti kaip saldainio. Dėkite į skardą ir apie 20 minučių kepkite 180 ºC karštumo orkaitėje.

5. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir biriai virtais ryžiais.

Gardūs žuvies maltinukai

Reikės:

500 g šviežios žuvies arba žuvų faršo,

1 svogūno,

1 morkos,

2 valg. š. grietinės,

1 stiklinės maltų džiūvėsėlių,

1 kiaušinio,

po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų,

aliejaus kepimui.

Iš žuvies išrinkite kaulus ir sumalkite ją mėsmale.

Svogūną smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite ir pakepinkite su šaukštu aliejaus.

Į maltą žuvį sudėkite pakepintą svogūną su morka, įberkite šaukštą džiūvėsių, dėkite grietinę. Įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska bei pipirais. Masę gerai išminkykite ir padarykite nedidelius kukulius.

Kukulius suplokite, pavoliokite džiūvėsiuose ir apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol taps rusvi.

Patiekite su šviežiomis daržovėmis arba virtais burokėliais.

Skanaus!