„Rugsėjis mus džiugina ne tik puikiu oru, bet ir gausiu rudeninių gėrybių derliumi: „Iki“ parduotuvėse nuolat pildomas daržovių ir vaisių asortimentas, pirkėjai visada turi galimybę gauti itin šviežių gėrybių. Negana to, nuolat suteikiame galimybę daržovių, vaisių ar uogų nusipirkti pigiau – parduotuvėse vyksta įvairios dienos, savaitės ar savaitgalio nuolaidos ar kitos specialios akcijos „Iki“ programėlės turėtojams, taigi mėgstamų gėrybių visada galite įsigyti už mažesnę kainą. Valgyti sveikai ir skaniai tikrai nebūtinai reiškia milžiniškas išlaidas“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Taigi griebkite prekių maišelį ir skubėkite slyvų – šiuo metu jos itin gardžios ir populiarios, o mes primename keletą įdomybių, kodėl slyvos tikrai turėtų atsidurti jūsų prekių krepšelyje.
Ne tik skanios, bet ir naudingos sveikatai
Gerai sunokusios slyvos yra išties gardžios ir sultingos, tad jeigu apie jas pagalvoję raukotės, esą slyvos jums per rūgščios, tuomet reikėtų įsitikinti, kad valgote jas sunokusias – slyva turi būti lengvai minkšta, sodrios spalvos. Jeigu turite kietesnių, ne itin prinokusių slyvų – laikykite jas kambario temperatūroje ir jos sunoks iki galo, o štai jeigu turite itin sunokusių – laikymas šaldytuve padės joms dar kurį laiką nepernokti.
Slyvose gausu maistingųjų medžiagų, vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus C, A, K ir šiek tiek kalio. Vienoje slyvoje gali būti apie 14 % vitamino C dienos normos. Įdomu tai, kad kuo raudonesnis slyvų minkštimas, tuo daugiau joje yra antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais.
Pagrindinės slyvų naudos sveikatai:
Gausu vitaminų. Slyvose, kaip jau minėta, gausu vitaminų C, A, K, o būtent džiovintos slyvos suteiks jums šiek tiek daugiau vitamino K, tačiau nepamirškite, kad tokios jos turės ir daugiau kalorijų, cukraus bei angliavandenių. Minėti vitaminai gali padėti jūsų imuninei, virškinimo ir reprodukcinei sistemoms, taip pat regėjimui, širdžiai, plaučiams ir inkstams.
Kovoja su vidurių užkietėjimu. Slyvos skirtos ne tik seneliams – nors, atrodo, kad jie tikrai jas mėgsta! Dėl didelio skaidulų kiekio slyvos dažnai garbinamos už gebėjimą mažinti vidurių užkietėjimą. (Dviejose džiovintose slyvose yra apie 1 g skaidulų.) Iš esmės tiek šviežios, tiek džiovintos slyvos pagreitina virškinamojo trakto judėjimą.100 g jų turi iki 20 proc. jums reikalingų skaidulinių medžiagų.
Daug antioksidantų. Tyrimai rodo, kad slyvos suteikia gerą dozę antioksidantų, kurie padeda mažinti uždegimus ir apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Jose ypač daug polifenolių antioksidantų, kurie naudingi kaulų sveikatai ir gali padėti sumažinti diabeto ir širdies ligų riziką.
Mažina cukraus kiekį kraujyje. Nepaisant to, kad slyvos ir džiovintos slyvos turi gana daug angliavandenių, jų glikemijos indeksas yra žemas. Tokių vaisių, kaip slyvos ir džiovintos slyvos, valgymas taip pat siejamas su mažesne 2 tipo diabeto rizika. Slyvose esančios skaidulos padeda sulėtinti angliavandenių įsisavinimo greitį po valgio, todėl cukraus kiekis kraujyje kyla lėtai, o ne staigiai šokteli.
Naudingos kaulams. Slyvose esantis vitaminas K, fosforas, magnis ir kalis yra susiję su kaulų sveikata. Valgant džiovintas slyvas taip pat gali padidėti tam tikrų hormonų, susijusių su kaulų formavimusi, kiekis. Tačiau nepamirškite, kad gero dalyko irgi gali būti per daug (ypač džiovintų slyvų, kurios turi daugiau cukraus ir kalorijų).
Naudingos širdžiai. Slyvos dėl didelio skaidulų, kalio ir antioksidantų kiekio gali sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius.
Gali padėti reguliuoti svorį. Slyvos ir skanios, ir nekaloringos. Taigi, jei norite numalšinti saldumynų poreikį visaverčiu maistu, slyvos gali būti išeitis nesugriaunant jokių svorio metimo tikslų. Tyrimai rodo, kad slyvose ir džiovintose slyvose esančios skaidulos taip pat gali padėti ilgiau jaustis sotiems.
Tobulos virtuvės eksperimentams
Slyvos puikiai tinka ne tik užkandžiavimui, bet ir gaminimui! Jas drąsiai galite skrudinti, troškinti, kepti, gaminti iš jų padažus, uogienes, karamelizuoti, grilinti, naudoti kaip prieskonį įvairiuose kepiniuose.
Saldžias sultingas slyvas geriausia valgyti šviežias, o kepimui geriau tinka kietesnės, rūgštesnės slyvos. Neapsiribokite vien desertais – slyvos puikiai tinka ir pikantiškose salotose, prie švelnios keptos anties ar vištienos, taip pat derinant su sūriais.
Šįkart siūlome išsikepti nuostabiai saldžiarūgščių keksiukų su slyvomis!
Keksiukai su slyvomis
Ingredientai:
- Slyvos: 400 g
- Varškė: 300 g
- Saldžiosios grietinėlės sviestas: 150 g
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Cukrus: 180 g
- Miltai: 250 g
- Kepimo milteliai: 1 arbat. š.
Gaminame:
Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, dar pasmulkinkite. Sumaišykite sutrintą varškę, kiaušinius, kambario temperatūroje palaikytą suminkštėjusį sviestą ir cukrų.
Į gautą masę suberkite miltus, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Keksiukų formeles užpildykite tešla iki pusės, ant viršaus išdėliokite ir šiek tiek giliau įmerkite slyvų gabalėlių. Kepkite 170 °С įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Skanaus!