Išeitis yra: pasiruoškite pusryčių paruoštukų iš anksto – taip ne tik būsite tikri, kad neprisipirksite brangių ir nesveikų užkandžių, bet ir sutaupysite laiko bei, žinoma, pinigų.
Prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse rasite gausybę sveikatai palankių, tačiau nebrangių pasirinkimų produktams, iš kurių pasigaminsite sočius pusryčius – alkis nekankins, o piniginė nenukentės.
Sutaupysite laiko ir pinigų, o valgysite sveikai
„Nespėjau papusryčiauti“, – frazė, kurią, tikėtina, esate ne tik girdėję iš kitų, bet ir patys ne kartą ištarę. Paskubomis išbėgę iš namų pusryčius esame linkę praleisti, tačiau sukauptas alkis netrunka prasiveržti – tada skubame pirkti brangių užkandžių. Tai – tikrai ne pati geriausia išeitis, o tiems, kurie stinga rytais laiko, rekomenduojame pasiruošti pusryčių patruoštukų: tai leis sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų, taip pat garantuos, kad valgysite sveikai ir maistingai.
„Planuodami maistą iš anksto galite gerokai sutaupyti: gausybę pusryčių patiekalams gaminti tinkamų ingredientų „Iki“ parduotuvėse rasite su nuolaidomis – varškei, pienui, jogurtui, dribsniams, džiovintiems vaisiams ir uogoms, riešutų sviestui ir daugeliui kitų prekių dažnai taikomos akcijos, todėl sumaniai suplanavę prekių krepšelį daug dalykų įsigysite gerokai pigiau. Akcijos nuolat atnaujinamos ir papildomos naujais pasiūlymais, tad išleisti maistui mažiau pinigų – visos galimybės“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Be to, kuo alkanesni esate, tuo labiau kyla pagunda valgyti nesveiką maistą. Gamindami jį iš anksto, tiksliai žinosite, ką valgysite kiekvieną dieną, tad galėsite pasirinkti tinkamus ingredientus ir pasirūpinti, kad į savo racioną įtrauktumėte daug maistingų ingredientų.
„Iki“ nuolat siūlome geras kainas produktams „Sveikesniam gyvenimui“ – čia už žemesnę kainą rasite šviežių vaisių ir daržovių, įvairių salotų, džiovintų gėrybių. Šios akcijos taip pat nuolat atnaujinamos, tad maitintis sveikiau tikrai nelygu mokėti brangiau“, – priduria V.Budrienė.
Pateikiame keletą maistingų ir nebrangių pusryčių paruoštukų idėjų, išbandykite!
NEPAKEIČIAMIEJI VARŠKĖTUKAI
Kai ryte visai nėra laiko ir idėjų, pravartu šaldytuve turėti šaldytą pusryčių variantą – tuomet prireiks tik kelių minučių „paruoštukui“ išvirti ir galėsite mėgautis sočiais pusryčiais. Tam puikiai tiks varškėtukai – su skirtingais priedais jie niekada neatsibosta!
Ingredientai: vienas kiaušinis, 500 g varškės, 1 stiklinė miltų, 2 valg. š. cukraus, žiupsnelis druskos.
Gaminame: į varškę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, cukraus ir gerai ištrinkite iki vientisos masės. Suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Rankomis iš tešlos suformuokite ilgas juosteles, išdėliokite jas ant miltais pabarstyto stalo, šiek tiek suplokite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
Juos išdėliokite ant padėklo ar lėkštės, kad nesiliestų vienas prie kito, ir įdėkite kelioms valandoms į kamerą. Ištraukite, sušalusius varškėtukus norimomis porcijomis išdalinkite į maišelius ar šaldymo dėžutes ir susidėkite į kamerą.
Ryte, kuomet stigsite laiko ar idėjų, porciją varškėtukų dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Kai varškėtukai iškils į paviršių, dar pora minučių pavirkite ir išgriebkite kiaurasamčiu. Tiekite su grietine, sviestu, uogiene, trintomis uogomis, klevų sirupu, jogurtu, medumi ar kitais mėgiamais priedais.
MIEGANČIOS AVIŽOS
Užuot virę avižas ant viryklės ar mikrobangų krosnelėje, galite jas valgyti žalias, jei per naktį pamirkysite piene (arba bent 2 valandas prieš valgydami, kad avižos spėtų sugerti skystį ir suminkštėtų, taptų puikios tekstūros). Taip vargo mažiau, o maistingųjų medžiagų išlieka daugiau!
Tereikia sudėti ingredientus į stiklainį ir palikti šaldytuve pernakt. Kitą rytą turėsite puikius sveikus pusryčius, taip paruoštos avižos yra kreminės, o jų tekstūra – primenanti pudingą.
Ingredientai: stiklinė avižų arba avižinių dribsnių, stiklinė mėgstamo pieno – galite naudoti ir augalinį: migdolų, avižų, sojų, kokosų ar anakardžių.
Iš vakaro į indą suberiate avižas, užpilate pasirinktu pienu ir sandariai uždarote – per naktį avižos išbrinks, be to, jeigu nemėgstate virtose avižose jaučiamo „glitumo“, tokiu būdu paruoštos avižos šios savybės neturi! Kad tokie pusryčiai būtų skanesni ir maistingesni, naudokite įvairius priedus, štai keletas idėjų:
Chia sėklos: jose gausu antioksidantų, baltymų, skaidulų, sveikųjų riebalų ir omega-3. Įdėjus vos pusę valgomojo šaukšto, avižos sutirštėja ir tampa itin kreminės bei gerokai sotesnės.
Linų sėmenys: panašiai kaip ir ispaninio šalavijo sėklos, jos gali padėti greičiau pajusti sotumą ir ilgam numalšinti alkį. Jų tekstūra šiek tiek riešutingesnė, be to, jos dažnai būna pigesnės.
Jogurtas: galite naudoti graikišką jogurtą arba kokosų ar migdolų jogurtą kaip veganišką variantą. Jogurtas suteikia pikantiško skonio ir padaro avižas itin kremines. Galite jo įmaišyti į mišinį iš vakaro arba naudoti kaip užpilą ryte ant viršaus. Na, o su graikišku jogurtu gausite papildomą porciją baltymų.
Saldumui: pamirškite cukrų, nes natūralūs saldikliai čia puikiai dera, pvz., klevų sirupas arba medus. Jie labai gerai ištirpsta ir susimaišo su pienu. Be to, jeigu naudosite augalinį pieną, jis turi saldumo, todėl avižos pakankamai saldžios ir be jokių papildomų saldiklių. Išbandykite!
Įdarai: jūsų fantazijai čia nėra ribų! Švieži ir džiovinti vaisiai, riešutai, bet kokios rūšies riešutų sviestas, šokolado drožlės, sėklos ir įvairūs prieskonių deriniai.
PUIKIEJI GRANOLOS BATONĖLIAI
Šie veganiški granolos batonėliai yra minkšti, purūs ir lengvai pagaminami! Tereikia paprastų ingredientų, kurie stebuklingai susijungia ir sukuria skonio sprogimą. Negana to, jų net nereikės kepti. Kupini baltymų, skaidulų ir be pridėtinio cukraus.
Pirmiausia apdorokite datules: sudėkite datules be kauliukų ir du šaukštus vandens į virtuvinį kombainą: maišykite, kol datulės taps panašios į tešlą. Jeigu matote, kad datulės sausokos, prieš trindami jas kelias minutes pamirkykite šiltame vandenyje.
Paruoškite granolos mišinį: sudėkite avižas, riešutus, sausus vaisius, sėklas, vanilę ir datulių pastą į didelį dubenį ir viską gerai išmaišykite.
Formuokite: sudėkite mišinį į kepimo popieriumi išklotą indą neaukštais šonais ir itin stipriai suspauskite rankomis arba kuo nors plokščiu, pavyzdžiui, matavimo puodelio dugnu ar mentele, kol masę tolygiai išformuosite iki maždaug nykščio storio vientiso „plokštainio“. Jei mišinys šiek tiek per daug lipnus, prieš spausdami galite jį uždengti pergamentinio popieriaus kvadratėliu.
Palaikykite šaldytuve 1-2 valandas arba įdėkite į šaldiklį 30 minučių, kol sustings. Raikykite stačiakampiais gabalėliais, neškitės į darbą, dėkite vaikams į priešpiečių dėžutes – tai maistingas, sveikas, ilgam energijos suteiksiantis užkandis.