Mityba – vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių žmonių sveikatą. Paskutinio Kauno medicinos universiteto Biomedicininių tyrimų instituto atlikto „Suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos“ tyrimo duomenimis, Kauno apskrityje savo sveikatą vertino labai gerai ir gerai tik kas trečias gyventojas. Taigi, galima daryti išvadą, jog daugelio Kauno apskrities gyventojų mityba yra netinkama.
Martyno Vizbelio/„Scanpix“ nuotr./Vaisiai |
Sveikai maitintis – tai vartoti optimalius, žmogui reikalingus pagrindinių maisto medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, taip pat vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kitų medžiagų kiekius. Taip pat svarbu, kad sveikas maistas būtų saugus t.y., kad jame nebūtų bakterinių ir cheminių teršalų.
Nesaikingos ir neracionalios mitybos pasekmė - viršsvoris ir nutukimas. Tai skatina aterosklerozės, išeminės širdies ligos, arterinės hipertenzijos, osteoartrozės, diabeto, kai kurių lokalizacijų piktybinių navikų vystymąsi. Riebus maistas didina cholesterolio koncentraciją kraujyje, todėl siaurėja ir kemšasi kraujagyslės, ant jų sienelių formuojantis aterosklerotinėms plokštelėms, didėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Vartojant daug baltymų, ypač gyvulinės kilmės, didėja pavojus susirgti ne tik širdies ir kraujagyslių, bet ir įvairiomis inkstų ligomis, podagra.
Paprasta: daugiau daržovių ir vaisių - ilgesnis ir sveikesnis gyvenimas
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad per dieną vartojant iki 400 g daržovių ir vaisių, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis sumažėja net 20 – 30 proc.
Kaip senovės mąstytojai teigė, mityba – sveikatos, grožio, energijos ir žvalumo šaltinis. Mes privalome valgyti, kad galėtume egzistuoti kaip biologinis organizmas. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė Justina Satkevičiūtė primena, jog valgymas tai vienas iš gyvenimo malonumų, tačiau kad šis malonumas netaptų rizikingas sveikatai, reikia vadovautis pagrindiniais sveikos mitybos principais: nuosaikumas, įvairovė, subalansuotumas.
Photos.com/Sultys |
Norint išvengti neigiamų nesveikos mitybos pasekmių, reikia laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių, kurios nustatytos remiantis epidemiologiniais tyrimais: valgyti kuo įvairesnį maistą, maistui vartoti kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėtis jų sudėtimi ir rinktis tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių, suvalgyti tokį maisto kiekį, kad kūno svoris būtų normalus, rinktis liesus maisto produktus, kad mažėtų riebalų, ypač gyvulinių, ir cholesterolio kiekis maiste, daugiau valgyti daržovių, vaisių ir grūdinių produktų, kad padidėtų sudėtinių angliavandenių ir maistinių skaidulų kiekis, saikingai vartoti cukrų, druską, gerti pakankamai vandens.
Artėjanti žiema lemia pokyčius mūsų organizme: žmogaus organizmas linkęs kaupti medžiagų atsargas, todėl nepastebimai gali pradėti didėti kūno svoris. Žiemos metu žmonės mažiau juda, tad reikėtų atkreipti dėmesį į vartojamo maisto kaloringumą ir rinktis liesesnius, mažiau kaloringus maisto produktus, dažniau rinktis tuos maisto produktus, kurie yra natūralūs.