Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 17

Alus – daugiau naudos ar žalos sveikatai?

Patiklių socialinių tinklų vartotojų akiratyje atsidūrė publikacija, šlovinanti alaus savybes – tvirtinama, neva šis gėrimas gali išgydyti net sunkiausias ligas. Nors dalis pateiktų faktų turi mokslinį pagrindą, tačiau tyrimus atlikę specialistai įspėja, kad „gydytis“ alumi pavojinga sveikatai.
Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje
Alus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Publikacijoje tvirtinama, kad alaus apyniuose esantys flavanoidai – galingi antioksidantai. Tai tiesa.

Flavonoidai – heterocikliniai geltoni organiniai junginiai (lot. flavus – geltonas). Tai augalų pigmentai, kurie kaupiasi žieduose, vaisiuose, lapuose.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad flavonoidų vartojimas neprieštarauja padidėjusiai mirties rizikai, kurią sukelia rūkymas ir didelis alkoholio vartojimas.

Geriausia jūsų sveikatai yra mesti rūkyti ir sumažinti suvartojamo alkoholio kiekį.

Įtaka inkstams

Teiginys: Alus išlaikys jūsų inkstus sveikus! Naujausi tyrimai parodė, kad alus yra tikrai geras jūsų inkstams. Tiesą sakant, kiekvienas jūsų išgertas alaus butelis 40% sumažina inkstų akmenų susidarymo riziką.

Realybė: Jei alkoholį vartojate saikingai, tarkime, retkarčiais išgeriate taurę vyno ar bokalą alaus, tuomet inkstams labai nepakenksite, tačiau jei alkoholį vartojate didesniais kiekiais ir pakankamai dažnai, tuomet šių organų sveikata tikrai derėtų susirūpinti.

Pernelyg dideli alkoholio kiekiai net ir labai sveikam žmogui ilgainiui gali sukelti negrįžtamų inkstų, kepenų, širdies ir kraujagyslių veiklos pokyčių. Gydytojai tikina, kad alkoholis ardo kepenų ląsteles (o tada inkstai turi dirbti dvigubai), veikia kraujotaką ir sukelia kraujagyslių spazmus.

Be to, reikia atsižvelgti į kitus veiksnius:

Dehidratacija – jei geriate, ypač per daug, tai gali sukelti dehidrataciją, kuri yra susijusi su inkstų akmenų susidarymu.

Svorio padidėjimas – per didelis alkoholio vartojimas reiškia, kad gaunate daug tuščių kalorijų, o tai gali sukelti svorio padidėjimą. Antsvoris ar nutukimas taip pat yra inkstų akmenų rizikos veiksniai.

Šlapimo rūgštis – alkoholyje, pavyzdžiui, aluje, yra purinų, kurie yra šlapimo rūgšties statybinė medžiaga. Purinai gali sukelti šlapimo rūgšties inkstų akmenų susidarymą, o alus gali paaštrinti problemas, kurias turite dėl didelio purino kiekio.

Keli nedideli tyrimai parodė, kad saikingas alaus gėrimas gali apsaugoti nuo inkstų akmenų. To priežastis neaiški, bet gali būti dėl to, kad alus yra diuretikas, t. y. padeda šlapintis. Savo ruožtu šlapinimasis gali padėti iš jūsų inkstų išplauti mažus akmenis, kol jie nepadidėja.

Nors svarbu gerti daug skysčių, kai sergate inkstų akmenlige, alus gali būti ne geriausias pasirinkimas. Taip yra todėl, kad alus jus sausina. Kai esate dehidratuotas, iš tikrųjų galite mažiau šlapintis, o tai gali apsunkinti esamų akmenų pašalinimą.

Standartiniai vienetai rodo alkoholio kiekį gėrime. Viename standartiniame vienete yra 10 ml (arba 8 mg) grynojo alkoholio. Butelyje ar bokale (500 ml) didesnio stiprumo (5–5 proc.) alaus yra 3 standartiniai alkoholio vienetai.

Siekiant sumažinti alkoholio keliamą pavojų sveikatai, rekomenduojama savaitės alkoholio vienetų norma turėtų neviršyti 14 vienetų, tai yra maždaug 3-4 bokalų alaus per savaitę.

123RF.com nuotr./Cholesterolis kemša kraujagysles
123RF.com nuotr./Cholesterolis kemša kraujagysles

Teiginys: Alus gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį! Štai ką jums reikia žinoti – alaus sudėtyje esančios skaidulos taip pat gali padėti sumažinti MTL cholesterolį, tai yra „blogojo“ tipo cholesterolį.

Realybė: Čia cituojamas 2016 metais atliktas mokslinis tyrimas. Tačiau jame akcentuojama, kad cholesterolio kiekį galimai mažina nedidelės alaus porcijos.

Buvo naudingas tik lengvas ar saikingas gėrimas, t. y. vyrams mažiau nei vienas alkoholio vienetas per dieną, o moterims – iki 0,4 alkoholio vieneto per dieną.

Nesaikingas alkoholio vartojimas gali padidinti širdies ligų ir insulto riziką, padidinti kraujospūdį, nutukimą ir padidinti riebalų, vadinamų trigliceridais, kiekį kraujyje.

123RF.com nuotr./Cholesterolis
123RF.com nuotr./Cholesterolis

Teiginys: Alus taip pat gali padidinti vitamino B kiekį! Pasak ekspertų, šiame gėrime yra keletas B grupės vitaminų (B1, B2, B6 ir B12). Jie taip pat sako, kad alaus mėgėjai turėjo 30 proc. didesnį vitamino B6 kiekį nei vyno ar kitų gėrimų mėgėjai.

Realybė: Šis faktas paimtas iš 2000 metais publikuoto BBC straipsnio. Mokslininkas Andrew Varley iš Alkoholio studijų instituto perspėjo žmones nesinaudoti šiais tyrimais kaip dingstimi gerti daugiau alaus.

„Bet koks tyrimas apie įvairias įvairių alkoholio rūšių sveikatai naudingas savybes ne visai atitinka tiesą, nes poveikis paprastai yra nežymus ir tam tikromis aplinkybėmis apsiriboja labai nedidele žmonių grupe“, – pabrėžė jis.

„Yra velniškai geresnių būdų apsisaugoti nuo širdies ligų nei gerti alų, bet žmonės mėgsta tokius dalykus, nes tai suteikia jiems pasiteisinimą“, – pastebėjo jis.

A.Varley teigė, kad geriant didelius kiekius alaus atsirastų kur kas daugiau sveikatos problemų nei būtų jų išspręsta.

123RF.com nuotr./Vitamino B šaltiniai
123RF.com nuotr./Vitamino B šaltiniai

Teiginys: Alus tinka stipriems kaulams! Taip, tyrimai parodė, kad padidėjęs silicio kiekis aluje gali padėti padidinti kaulų tankį.

Realybė: Kai kurie tyrimai rodo, kad saikingas šio gėrimo vartojimas gali padėti kovoti su osteoporoze – alus iš tiesų yra svarbus kaulus formuojančio OSA tipo silicio šaltinis.

Tyrimo metu buvo ištirtas 100 parduodamų alaus rūšių silicio kiekis ir nustatyta, kad vidutinis silicio kiekis svyravo nuo 6,4 iki 56,5 miligramų litre (mg/l).

Nerekomenduojama kasdien vartoti silicio.

Tačiau mokslininkai teigia, kad, remiantis vidutine 20–50 miligramų paros norma, reikėtų vidutiniškai 2 litrų alaus. Kai kuriais atvejais gali pakakti ir 1 litro alaus.

Iliustr. iš mokomosios medžiagos/Osteoporozė
Iliustr. iš mokomosios medžiagos/Osteoporozė

Teiginys: Alus taip pat puikiai veikia kaip vaistas nuo nemigos! Laktoflavinas ir nikotino rūgštis, kurių yra aluje, gali prisidėti prie miego!

Realybė: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas akcentuoja, kad alkoholis, įskaitant ir alų, gali gerokai išbalansuoti miego kokybę ir net sukelti ilgalaikę nemigą.

„Nuolatinis „vidutiniškas“ (vadinamasis saikingas ar lengvų gėrimų) vartojimas gali sukelti tokią būklę, kai smegenys „pamiršta“, kaip efektyviai užmigti.

Galiausiai nebeliks smegenims ir organizmui susibalansuoti reikalingiausios miego fazės net ir tomis naktimis, kai eisite miegoti blaivus. 60 proc. alkoholikų kenčia nuo nemigos“, – pabrėžia profesorius.

Anot jo, alkoholis ypač veikia smegenų sritis, atsakingas už atmintį, sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę: „Tai paaiškina, kodėl lengvų gėrimų mėgėjai ar rečiau vartojantys, kurie nevartoja alkoholio kelias dienas, pajunta didelį skirtumą tarp miego kokybės.

Smegenys turi iš naujo mokytis tinkamai užmigti – reikia visiškai negerti keletą mėnesių, kad pajustumėte, ką reiškia išsimiegoti kokybiškai.

Organizatorių arch. nuotr./Alvydas Unikauskas
Organizatorių arch. nuotr./Alvydas Unikauskas

Teiginys: Alus žymiai sumažins širdies smūgio riziką! Ekspertų teigimu, alaus mėgėjams širdies smūgis yra 40–60% mažesnis nei vyno mėgėjams.

Realybė: 2020 metais Edith Cowan universitetas, bendradarbiaudamas su Orlevo universiteto Herlev & Gentofte ligonine, taip pat Danijos vėžio visuomenės tyrimų centru, Alborgo universitetinės ligonine, Vakarų Australijos universiteto ir Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros tyrėjais paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad flavanoidų vartojimas (1000 mg per dieną) bendrai neturi reikšmingos įtakos mažinant prieširdžių virpėjimo komplikacijos riziką, tačiau mokslininkų analizėje pastebima, kad flavanoidai gali nežymiai sumažinti šios komplikacijos pavojų asmenims, kurie rūko arba vartoja didesnius nei 20 gramų grynojo alkoholio kiekius per dieną.

Australijos mokslininkai išanalizavo didžiulį JK Biobanko duomenų fondą, kuriame sukaupta informacija apie pusę milijono JK savanorių.

Mokslininkai atkreipė dėmesį į informaciją apie alkoholio vartojimą bei širdies sveikatą, bandydami išsiaiškinti, ar yra ryšys.

Jie nustatė, kad per savaitę suvartojant mažiau nei šešis australietiško standarto alkoholinius gėrimus, neatrodo, kad padidėtų prieširdžių virpėjimo rizika.

Žinoma, nebent jau sergate – tuomet gali tekti pagalvoti apie visišką alkoholio atsisakymą.

123RF.com nuotr./Elektrokardiograma
123RF.com nuotr./Elektrokardiograma

Teiginys: Ekspertai sako, kad alus taip pat pagerins jūsų atmintį! Neseniai atliktas tyrimas nustatė, kad alaus mėgėjai rečiau serga Alzheimerio liga ir demencija nei žmonės, kurie negeria alaus.

Realybė: Žalingas alkoholio vartojimas gali sukelti rimtų pokyčių smegenyse.

Sunkumas vaikštant, prastas regėjimas, nerišli kalba, sulėtėjęs reakcijos laikas, sutrikusi atmintis – kai kurie iš šių sutrikimų gali pasireikšti po vieno ar dviejų gėrimų ir greitai išnykti vos nustojus gerti.

Tačiau dažnai vartojančiam žmogui gali išsivystyti smegenų defektai, kurie atsistato sunkiau ir lėčiau.

Alkoholio didelės dozės priverčia smegenų ląsteles gaminti steroidus, kurie blokuoja ilgalaikės atminties procesus.

123RF.com nuotr./Atminties lavinimas
123RF.com nuotr./Atminties lavinimas

Teiginys: Šis gėrimas taip pat padės jums įveikti stresą. Monrealio universiteto ekspertų komanda nustatė, kad dvi stiklinės alaus per dieną gali sumažinti stresą ar nerimą, susijusį su darbu.

Realybė: Žmonės neretai geria bandydami slopinti jaučiamą nerimą ar liūdesį bei depresijos simptomus.

Trumpą laiką alkoholis veikia kaip antidepresantai, tačiau vėliau savijauta staigiai blogėja.

Gera psichikos ir emocinė sveikata priklauso nuo daugybės aspektų, vienas iš jų – vartojamo alkoholio kiekio suvaldymas.

Be minėtų simptomų, po alkoholio vartojimo užplūsta nerimas ir atsiranda vidinis baimės jausmas, kuris gali peraugti į depresiją, panikos priepuolius ir haliucinacijas (baltąją karštinę).

Dėl toksiško alkoholio poveikio centrinei nervų sistemai bei visam organizmui šie simptomai tik stiprėja ir trunka ilgiau.

123RF.com nuotr./Alkoholizmas
123RF.com nuotr./Alkoholizmas

Teiginys: Pagaliau alus padarys jūsų odą jaunatviškesnę ir skaistesnę! Ponios, puiku, ar ne? Ekspertai teigia, kad kai kurie alaus vitaminai gali atkurti odą ir teigiamai paveikti pigmentaciją. Jūsų oda taps lygesnė ir elastingesnė.

Realybė: Šio rezultato galima pasiekti nebūtinai vartojant alų – įvairūs alaus mielių produktai neturi sudėtyje etanolio, tačiau išlaiko naudingas savybes.

Miltelių, dribsnių ir tablečių pavidalu vartojamas produktas – didžiausias natūralus vitamino B šaltinis, sudėtyje turintis ir daugybę kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralų.

Iš tiesų mielės – nuostabus B grupės vitaminų šaltinis, o jų yra kelių rūšių. Alaus mielės – alaus gamybos šalutinis produktas, jos naudojamos gaminant duoną, yra kartaus skonio.

Alaus mielių savybės naudingos gerinant virškinimą, jos padeda apsisaugoti nuo antibiotikų sukelto viduriavimo, turi naudos esant laktozės netoleravimui. Dėl šių savybių alaus mielės dedamos į įvairiausius maisto papildus arba vartojamos kapsulių ar dribsnių pavidalu.

Vida Press nuotr./Maistinės mielės
Vida Press nuotr./Maistinės mielės

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais