Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 22

Baltarusiai gadina bėgius, kad jais negalėtų judėti okupacinės Rusijos pajėgos

Pagalbos ​​represuotiems baltarusiams fondo BYSOL įkūrėjas Andrejus Strižakas pasakodamas apie padėtį Baltarusijoje nuolat pabrėžia – jo šalis nėra vien diktatorius Aliaksandras Lukašenka. Jis atmeta kaltinimus, neva baltarusiai nieko nedaro, kad sustabdytų karą Ukrainoje, ir atskleidžia – dėl gresiančių kalėjimo bausmių protestuoti negalintys baltarusiai tą ėmė daryti savaip, – jie gadina bėgius, kad šiais negalėtų judėti Rusijos karinė technika. Tokių diversijų iki šiol suskaičiuota mažiausiai dešimt.
Andrejus Strižakas ir Sviatlana Cichanouskaja
Andrejus Strižakas

Partizanų tauta

„Ukrainiečiai mums priekaištauja, kad neiname į gatves protestuoti, reikalaudami nutraukti karą.

Tačiau galiu pasakyti, kad prieš dvejus metus protestuotojai dar galėjo išsisukti piniginėmis baudomis, o dabar to jau nebėra – žmonės sodinami ilgiems metams, bausmės siekia ir 8 ar net 15 metų kalėjimo.

Lygiai tokios pat didelės kalėjimo bausmės skiriamos už viešus pasisakymus internetinėje erdvėje.

Viešai baltarusiai negali nieko nei pasakyti, nei padaryti, tačiau mes – partizanų tauta. Ir tą galima pamatyti stebint, kiek pastaruoju metu vyko tyčinių bėgių sugadinimų, kad jais negalėtų judėti rusų karinė technika“, – interviu 15min akcentuoja A.Strižakas.

Pasak jo, šiuo metu užfiksuota mažiausiai dešimt tokių diversijų.

Tyčia gadinami įrenginiai geležinkelių mazguose, kur dirba visa automatika. Dėl to Rusijos pajėgos užlaikomos, jos negali tinkamai judėti bėgiais.

Geležinkelio diversijos Baltarusijoje
Geležinkelio diversijos Baltarusijoje

Valdžią toks piliečių elgesys rūstina – jau paskelbta, kad bėgių gadinimas laikomas teroro aktu ir už jį lauks rimtos bausmės, taip pat gąsdinama, kad „teroristus“ pareigūnai gali tiesiog sušaudyti vietoje.

„Žmonės, kurie tą daro, supranta rizikos lygį – jiems gresia bausmė už terorizmą ir ekstremizmą, net sušaudymas vietoje, tačiau tai jų pilietinė pozicija. Jie nenori karo su Ukraina“, – sako BYSOL įkūrėjas.

Baltarusių pagalba Ukrainai – iš viso pasaulio

Kaip pasakoja A.Strižakas, daugybė aktyvių baltarusių, jau anksčiau priverstų išvykti iš šalies dėl persekiojimo, įvairiose šalyse subūrė gana tvirtas diasporas ir dabar labai aktyviai padeda ukrainiečiams – tiek parama, tiek adaptacijos klausimais.

Vien BYSOL organizacijai pavyko surinkti per 150 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas