Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 27

Dzūkijos vaikų vasaros stovykloje pagimdė trylikametė

Vienoje iš Alytaus rajone veikiančių vaikų vasaros stovyklų trylikametei netikėtai prasidėjo gimdymas, praneša portalas dzūkijosveidas.lt.
Gimdymas
Gimdymas / Unsplash.com nuotr.
Temos: 2 Alytus Gimdymas

Skelbiama, kad apie mergaitės nėštumą nežinojo nei stovyklos organizatoriai, nei jos tėvai. Gimdyvė iš stovyklos naktį buvo pristatyta į ligoninę Alytuje.

Kaip vėliau 15min patvirtino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vija Kudzienė, mergaitė pagimdė stovykloje liepos 13 naktį, o paskui buvo išgabenta į ligoninę, kurioje praleido dar kelias dienas.

Šiuo metu jauna mama iš ligoninės išleista namo, pati rūpinasi kūdikiu.

Pirminiais duomenimis, asmuo, kuris nurodomas kaip galimas kūdikio tėvas, yra pilnametis, todėl dėl lytinių santykių su mažamete, kreiptasi į teisėsaugą.

VVTAĮT Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Kauno apskrityje Ramunė Liubinaitė 15min patvirtino, kad šiuo metu jauna mama rūpinasi kūdikiu pati, jai padeda tėvai.

„Galbūt šeima turėjo tam tikrų sunkumų anksčiau, jie gali būti įvairaus pobūdžio. Teikiant socialines paslaugas, vaiko teisių specialistai tuos sunkumus padeda išspręsti. Minima šeima jau seniai įveikė visas bėdas, sėkmingai gyvena savarankiškai ir gali padėti dukrai pasirūpinti naujagimiu“, – 15min kalbėjo VVTAĮT atstovė.

Pasak R.Liubinaitės, dėl galimo vaiko tėvo į teisėsaugą kreipėsi ir vaiko teisių specialistai, ir ligoninės, kurioje nepilnametė pagimdė, medikai.

Alytaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas 15min atsiuntė patvirtinimą, kad šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą.

Rūpintis padės seneliai

Šiuo metu galiojantys įstatymai numato, kad naujagimio globėju gali būti tik pilnametis asmuo. Todėl, siekiant užtikrinti vaiko interesus, vaikui nustatomas globėjas iki mama taps pilnametė ir galės savarankiškai juo rūpintis.

„Dažniausiai stengiamasi, kad naujagimio globėjais taptų seneliai arba artimos aplinkos asmenys, tam, kad galėtų pagelbėti vaikui, anksti susilaukusiam kūdikio, padėtų įgauti tėvystės įgūdžių, būtų išlaikytas ryšys su aplinka. Kad jauna mama nepatirtų neigiamų išgyvenimų, atsidūrusi svetimoje aplinkoje“, – aiškino VVTAĮT atstovė.

Unsplash.com nuotr./Gimdymas
Unsplash.com nuotr./Gimdymas

Statistika permaininga

Statistikos departamento duomenimis, 2016 m. 15–17 metų merginoms gimė 288 kūdikiai, dar 6 kūdikiai gimė jaunesnėms negu 15 metų motinoms.

Statistikos departamento pateikti skaičiai rodo, kad gimdančių 15–17 metų merginų skaičius 2012–2016 m. mažėjo, bet nežymiai: 2012 m. kūdikius pagimdė 359 15–17 metų merginos, 2013 m. – 345, 2014 m. – 302, 2015 m. – 291.

123RF.com nuotr./Mama ir dukra
123RF.com nuotr./Mama ir dukra

Be to, imant tik pačias jauniausias – 15 metų ir jaunesnes merginas – situacija apskritai pablogėja. 2016 m. gimdė 29 penkiolikmetės ir jaunesnės merginos, 2012 m. – 33.

Vertinant rezultatus iš penkiolikos metų perspektyvos, jau matyti akivaizdus situacijos pagerėjimas. 2016 m. 15–19 metų motinoms gimė 1016 vaikų. Šioje amžiaus grupėje gimdymų skaičius nuosekliai mažėjo ir per penkiolika metų krito beveik tris kartus. 2001 m. šios amžiaus grupės motinoms gimė 2762 kūdikiai, 2006 m. – 2480, 2011 m. – 1432.

2020 metais nepilnametėms mūsų šalyje gimė 109 vaikai, o 2019 metais - 136.

Jauniausia gimdyvė Lietuvoje buvo užregistruota 1995 metais. Jai gimdymo metu buvo 11 metų ir 5 mėnesiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas