Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 24 /15:41

Įkalinimo bausmės atlikti atvykęs E.Masiulis pripažino: „Taip, tokių minčių buvo“

Trečiadienį „MG grupės“ politinės korupcijos byloje nuteisti Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis bei Vytautas Gapšys į įkalinimo įstaigą gali būti pristatyti dar penktadienį. Nuteistiesiems nurodyta penktadienį iki 16 val. prisistatyti į policijos įstaigas. Pirmasis Vilniuje į policijos komisariatą su daiktais atvyko Seimo narys Vytautas Gapšys. Prieš pat 15 val. Klaipėdoje į policiją atvyko ir buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Jis atvyko „Mercedes“ automobiliu keleivio vietoje. Jį atvežė žmona.
Eligijus Masiulis atvyko į policiją
Eligijus Masiulis atvyko į policiją / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Prieš patraukdamas į Klaipėdos apskrities Vyriausiąjį policijos komisariatą, kur jo laukia daug žurnalistų, buvęs politikas sutraukė cigaretę. Jis atvyko apsirengęs kasdieniškai, nešinas dideliu krepšiu. Jis buvo vienas, be advokato.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis atvyko į policiją
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis atvyko į policiją

Skundo dar nespėjo paduoti

„Esu informuotas, kad į Šiaulius dabar važiuoju“, – žurnalistams Klaipėdoje sakė E.Masiulis.

Anot E.Masiulio, kasacinis skundas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) dėl bausmės vykdymo stabdymo dar nėra paduotas.

VIDEO: „MG Baltic” byla: kodėl skiriasi teismų sprendimai? Paaiškina redaktorius

„Supraskime, kad apimtys yra labai didžiulės. Vien tik Apeliacinio teismo sprendimas 700 su viršum puslapių. Natūralu, kad dabar advokatai nagrinėja, analizuoja, ruošia. Kai jau labai kokybiškai paruoš, tada ir paduos“, – tvirtino buvęs Seimo narys.

Stop kadras iš LRT TV video/Eligijus Masiulis atsisveikina su žmona
Stop kadras iš LRT TV video/Eligijus Masiulis atsisveikina su žmona

Daiktams susikrauti turėjo mažiau nei dvi valandas

E.Masiulis žurnalistams sakė turėjęs labai mažai laiko daiktams susikrauti, nes tik 13 val. jam pranešė, kad iki 15 val. turi prisistatyti į policijos įstaigą: „Iš anksto nesiruošiau, tai susimečiau būtiniausius daiktus. Tai rūbai, knygos kelios“. Paklaustas, kokias knygas įsidėjo, E.Masiulis atsakė pasiėmęs Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorę“, kurią dabar skaito.

Paklaustas, ar per ilgai besitęsiantį procesą turėjo mintį, kad gali tekti iš tiesų patekti į kalėjimą, buvęs politikas atsakė: „Aš toks esu žmogus, kad visada tikiuosi blogiausio, o kai neįvyksta blogiausia, tada džiaugiesi. Na, šiuo atveju... Taip, tokių minčių buvo. Esu suglumęs šiek tiek kaip žmogus, nes pirmos instancijos teismas visiškai išteisino, o tame pačiame pastate vienu aukštu aukščiau esantis kitas teismas priima priešingą sprendimą. Tai akivaizdu, kad kažkaip teisinė sistema neveikia kaip šveicariškas laikrodis ir yra vertinimo klausimai. Tai dėl to ir yra Auščiausiasis Teismas, kuris įvertins visas aplinkybes, įvertins, ar tinkamai buvo taikomi visi įstatymai, ir tikimės, kad sprendimas mums bus palankus.“

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis atvyko į policiją
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis atvyko į policiją

Paklaustas, kaip reagavo šeima, E.Masiulis sakė: „Blogai, aišku, kad blogai. Visų pirma – neaišku, kuriam laikui. O antras dalykas – artimiausi žmonės, žmona, vaikai, išgyvena. Teko juos raminti.“

Politiką palikęs E.Masiulis turėjo konsultacijų verslą, tad dabar šeima netenka pajamų? „Tam tikra prasme taip“, – atsakė jis. „Moku mokesčius, išlaikau save, savo šeimą, padedu išlaikyti savo vaikus studentus. Tad keista, kad dabar tapsiu išlaikytiniu, nors esu dar pilname jėgų žydėjime ir galiu dar būti naudingas bei pats nuveikti kažką šitai valstybei“, – dėstė jis.

Paklaustas, ar nebijo sąlygų įkalinimo įstaigose, kuriose dabar teks pagyventi, E.Masiulis atsakė: „Ką reiškia – bijau ar nebijau? Atvažiuosim – pamatysim. Nebijau. Nesu toks žmogus, kuris... Su visais galiu rasti bendrą kalbą, tikiuosi, kad rasiu bendrą kalbą.“

Jis teigė turįs viltį, kad Aukščiausiasis Teismas sustabdys bausmės vykdymą ir jis netrukus vėl išeis į laisvę, tačiau, pasak E.Masiulio, svarbiausias yra galutinis teismo sprendimas, kuris gali būti ir po pusės metų, ir po metų. „Man čia svarbesnis momentas. O kur čia reikės laukti to sprendimo... Jeigu reikia, tai lauksiu įkalinimo įstaigoje.“

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis atvyko į policiją
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis atvyko į policiją

Iš E.Masiulio konfiskuoti 241 tūkst. eurų pervesti į biudžetą

Iš nuteisto E.Masiulio konfiskuoti 241 tūkst. 490 eurų perduodami į valstybės biudžetą.

„Teismas išsiuntė raštą Specialiųjų tyrimų tarnybai, nes joje saugomi iš E.Masiulio konfiskuoti pinigai. Raštas išsiųstas dėl pinigų perdavimo“, – BNS penktadienį sakė Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė.

Apeliacinis teismas trečiadienį pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą ir nuteisė visus kaltinamuosius koncerno „MG Grupė“ (anksčiau vadinosi „MG Baltic“) politinės korupcijos byloje.

Teismas buvusio „MG Grupės“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio kyšiu E.Masiuliui pripažino visuomenėje garsiai nuskambėjusį degtinės butelį bei butelio dėžutę su joje buvusiais pinigais.

Pradžia – Kauno kalėjime

„Gautas šiandien teismo sprendimas, su jais pareigūnai susisiekė, sutarta, kad jie atvyks į policijos įstaigą šiandien“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

„Taip, jie bus pristatyti į įkalinimo įstaigą. Manau, kad taip“, – pridūrė jis, paklaustas, ar tai įvyks dar penktadienį.

Anot R.Matonio, nuteistiesiems nurodyta prisistatyti į teritorines policijos įstaigas pagal gyvenamąją vietą: E.Masiuliui – Klaipėdoje, R.Kurlianskiui ir V.Gapšiui – Vilniuje.

Kalėjimų tarnybos atstovė Virginija Vervečkaitė BNS penktadienį informavo, kad nuteistieji iš pradžių bus pristatyti į Kauno kalėjimą.

Iš ten per 10 darbo dienų bus paskirti į konkrečias bausmės atlikimo vietas.

„E.Masiulis ir V.Gapšys – bus paskirti į Kauno kalėjimą (nes yra politikai), o R.Kurlianskis gali būti paskirtas į Pravieniškių 1-ą, 2-ą, Alytaus, Marijampolės, Vilniaus kalėjimus. Sprendimas dėl to dar nėra priimtas“, – BNS informavo Kalėjimų tarnybos atstovė.

Prašys paleisti į laisvę

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą ir nuteisė visus kaltinamuosius koncerno „MG Grupė“ (anksčiau vadinosi „MG Baltic“) politinės korupcijos byloje, daliai jų skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

„MG Grupei“, valdančiojoje daugumoje esančiam Liberalų sąjūdžiui ir opozicinei Darbo partijai skirtos atitinkamai daugiau nei 1,1 mln., beveik 377 tūkst. ir daugiau nei 301 tūkst. eurų baudos.

Buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui skirti šešeri metai laisvės atėmimo ir 25 tūkst. eurų bauda, buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui E.Masiuliui – pusšeštų metų laisvės atėmimo.

Darbo partijos atstovas V.Gapšys taip pat pripažintas kaltu, jam skirti ketveri metai ir šeši mėnesiai laisvės atėmimo.

V.Gapšio advokatas Mindaugas Barkauskas penktadienį pateikė kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui, jis prašo visiško ginamojo išteisinimo ir atidėti Lietuvos apeliacinio teismo skirtos bausmės vykdymą, kol byla bus išnagrinėta LAT.

Kitų nuteistųjų advokatai analogiškus skundus ir prašymus stabdyti bausmės vykdymą ketina pateikti vėliau, tačiau pripažįsta, kad ginamieji į įkalinimo įstaigą pateks dar prieš tai.

„Kasacinio skundo rašymas nėra kažkokios lenktynės, jis bus parengtas ir pristatytas. Natūralu, kad tam reikia laiko. Prašymas stabdyti nuosprendžio vykdymą teikiamas kartu su kasaciniu skundu. Bet kuriuo atveju vykdymas bus pradėtas nepriklausomai nuo to, kada mes skundą pateiksime“, – BNS penktadienį sakė vienas iš buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio advokatų Simonas Slapšinskas.

Anot jo, Aukščiausiajame Teisme yra tam tikros procedūros – visų pirma bus sprendžiama dėl kasacinio skundo priėmimo, tuomet jis svarstomas.

„Tai užtruks, ne vieną, ir ne dvi, o gal ir kelias savaites, ir per tą laiką, aš manau, kad nuteistieji pradės atlikinėti laisvės atėmimo bausmes“, – kalbėjo advokatas.

R.Kurlianskis jau sumokėjo jam skirtą 19 tūkst. eurų baudą.

Buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio E. Masiulio advokatas Ruslanas Boiko BNS taip pat patvirtino, kad sprendimas bus skundžiamas kartu su prašymu stabdyti bausmės vykdymą.

„Kada – dar negaliu pasakyti. Bet iš mūsų pusės – kuo greičiau, tuo geriau“, – teigė R.Boiko.

Ko konkrečiai prašys kasacinio teismo, advokatas dar negalėjo atsakyti.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo atstovė Rimantė Kraulišė BNS sakė, kad dėl skundų priėmimo Atrankos kolegija nusprendžia per 1–3 savaites nuo jų gavimo datos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas