Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Filme „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“ – naujos tiesos ir teorijos apie Žalgirio mūšį

Besidomintiems istorija pirmadienio vakarą kino teatre „Pasaka“ bus pristatytas dokumentinis edukacinis filmas „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“, žadantis paneigti istorinius mitus ir pateikti naujų teorijų apie legendinį Žalgirio mūšį.
Profesorius habil. dr. Svenas Ekdahlis
Profesorius habil. dr. Svenas Ekdahlis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Prieš keletą metų atsivertę istorijos vadovėlius, pamatėme daug keistos informacijos ir mistifikacijos apie Žalgirio mūšį, pavyzdžiui, kad mūšyje dalyvavo ir rusų pulkai. Todėl atsakydami į šį žinių trūkumą ir vakuumą, nusprendėme sukurti šį filmą, – idėją aiškino filmo režisierius Aleksandras Matonis. – Filme suabejosime kai kuriais faktais, paneigsime mitus, pakeisime supratimą apie viduramžių lietuvių kario aprangą, saulės įtaką mūšio eigai, kariuomenės sudėtį, Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės atsitraukimo manevrą ir net pačią mūšio vietą.“

Pristatyti naujojo edukacinio filmo „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“ į Lietuvą atvyko filmo kūrėjus konsultavęs ir filme nusifilmavęs Žalgirio mūšio aplinkybes kelis dešimtmečius tyrinėjantis profesorius habil. dr. Svenas Ekdahlis. Būtent jis prieš 50 metų slaptajame Vokietijos ordino archyve rado Žalgirio mūšio laikų laišką, paneigiantį teoriją apie tariamą lietuvių karių pabėgimą iš mūšio vietos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Profesorius habil. dr. Svenas Ekdahlis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Profesorius habil. dr. Svenas Ekdahlis

„Šiame laiške rašoma, kad Ordino būriai, pamatę besitraukiančius lietuvių pulkus, atsiskyrė nuo savo kariuomenės ir tai lėmė jų pakrikimą. Todėl laiške aiškinama, kad ateityje tokius veiksmus reikia vertinti kritiškai, nes tai gali būti tik simuliuojamas bėgimas, – aiškino profesorius. – Buvo bandymų šį laišką sumenkinti kaip istorinį šaltinį, bet tuo laiku samdinių kariuomenės vado rašyto laiško negalima šiaip sau atmesti – jis yra patikimas šaltinis, dėl kurio galime naujai rašyti istoriją.“

Su šia ir kitomis filme pateikiamomis teorijomis sutinka ir Lietuvos bei kai kurie Lenkijos mokslininkai. Habil. dr. S.Ekdahlis, remdamasis Torūnės ir kitais Vakarų archyvuose rastais šaltiniais, žiūrovams pateikia ir kitą Žalgirio mūšio schemą bei vietą.

„Mano teorija, grįsta istoriniais šaltiniais, teigia, kad tikroji mūšio vieta yra nutolusi 3-4 kilometrus nuo dabar Žalgirio mūšio lauku laikomos vietovės. Įdomiausia, kad XX a. vykdyti archeologiniai kasinėjimai visiškai nepalietė tos teritorijos, kuri, mano nuomone, yra įdomiausia“, – pastebėjimais dalijosi profesorius, prisipažinęs laukiantis, kada archeologai pradės darbus ir galės paremti jo teoriją radinių įrodymais.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aleksandras Matonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aleksandras Matonis

Gausiai skaitmeniniais piešiniais iliustruotame filme „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“, anot režisieriaus, bus pristatyta ir kiek kitokia, nei manyta, tų laikų lietuvių karių apranga, atskleista, kas sudarė Smolensko pulkus, ir panašūs klausimai.

„Tikimės, kad šis populiariosios istorijos formatu sukurtas filmas, turintis daug piešinių, pasieks mokyklas ir paįvairins istorijos pamokas. Taip pat sieksime jį padaryti pasiekiamą kuo didesniam žiūrovų ratui“, – sakė A.Matonis. Jis pridūrė, kad šiuo filmu jau domisi Lenkijos televizija bei Vokietijos platinimo kompanija.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Matonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Matonis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas