Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Įžvalgos“: apie tuos, kurių sovietinė valdžia bijojo gyvų ir mirusių

Sovietinė valdžia jų bijojo gyvų. „1944 metų instrukcija NKVD kariuomenei: „Jeigu šūvis pasigirsta iš kokio nors kaimo sodybos, ją reikia sunaikinti minosvaidžio ugnimi be jokio artimo kontakto“, – LRT laidoje „Įžvalgos“ tvirtino istorikas ir Seimo narys Arvydas Anušauskas.
girnius
girnius

Sovietinė valdžia jų bijojo ir mirusių. „Jau nuo pirmųjų dienų, 1944 metų, partizanai buvo laikomi utėlėmis, kraugeriais, žudikais ir pan. Iki pat 1988 metų apie partizanus galėjai kalbėti tik blogai. Visą laiką buvo kartojamos tos pačios frazės: banditai, žudikai...“, – teigė filosofas Kęstutis Girnius.

Jie – Lietuvos partizanai, kuriuos sunaikinti sovietinė valdžia nesugebėjo ilgus metus. Su jais kovojo ir po jų žūties, palikdami kūnus turgaus aikštėse, užkasdami slaptose vietose, kad neliktų jokio atminimo. Apie juos buvo skleidžiama daug šmeižto, kad visuomenė nusigręžtų ir užmirštų. A.Anušausko teigimu, ir dabar siekiama, kad pamirštume partizaninio pasipriešinimo esmę, pradėtume kalbėti apie tariamą pilietinį karą, partizanų žiaurumus, lietuvių kovą prieš lietuvius.

„Partizanai daug kam yra labai nemalonus priminimas apie tai, su kuo jie iš tiesų kovojo, su kokia jėga ir priespauda, kokiu totalitariniu režimu. Noras išbaltinti tą režimą egzistuoja ne tik Lietuvoje, bet ir mūsų kaimyninėse šalyse. Ypač dabar, kai Lietuva yra perpučiama informacinio karo vėjų. Tai, kad pas mus irgi stengiamasi nutylėti, pamiršti tą istorijos dalį, nėra gerai“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Kitas laidos pašnekovas K.Girnius svarsto, kad partizanų ir stribų sulyginimui, kitoms panašioms interpretacijoms peno suteikia sudėtinga partizaninio karo specifika.

„Reikia atsiminti, kad Lietuvoje iš dalies vyko vidaus partizaninis karas, o tokie karai yra patys nuožmiausi ir intymiausi. Jie nuožmūs, nes nukenčia daug civilių gyventojų, o intymūs, nes iš esmės kovoja kaimynas prieš kaimyną. Dėl šių sąlygų vidiniame kare pradedama nustatinėti, kas yra draugai, kas priešai. Svarstoma, ką reikėtų nubausti, o ką pritraukti į savo pusę. Neišvengiamai griebiamasi daugiau smurto nei esant normalioms aplinkybėms“, – analizavo K. Girnius.

Laidoje „Įžvalgos“ bus diskutuojama apie ilgus dešimtmečius trukusią sovietų propagandą, palikusią randų iki šių dienų. Taip pats sužinosite, kokiomis priemonėmis okupacinis sovietų režimas stengdavosi diskredituoti partizanų vardą visuomenės akyse.

Laida „Įžvalgos“ – sekmadienį 16 val. .45 min. per LRT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento