Karaimai Biržuose ieškojo protėvių pėdsakų

Biržų krašto istorija turtinga kitataučių žmonių: nuo senų laikų čia gyveno totoriai, vokiečiai, žydai, karaimai, latviai, lenkai, rusai. Nors karaimų pagrindinė gyvenimo vieta nuo seno buvo Trakai, jie paplito ir po mūsų kraštą, gyveno Biržuose ir Saločiuose.
Senosiose žydų ir karaimų kapinėse buvo atlikta atminimo giesmė
Senosiose žydų ir karaimų kapinėse buvo atlikta atminimo giesmė. / „Šiaurės rytai“

Dr. Deimantas Karvelis knygoje „Biržų istorijos apybraižos“ rašo: „Jau bent 1636 m. Radvila konstatavo, kad mieste gyvena dvejopi žydai: rabinai ir karaimai. Reiktų jiems skirti atskirus plotus ar gatves.“ 1610 m. Biržuose buvo 21 žydų namas trijose gatvėse, ėjusiose į turgaus aikštę.

Jau bent 1636 m. Radvila konstatavo, kad mieste gyvena dvejopi žydai: rabinai ir karaimai. Reiktų jiems skirti atskirus plotus ar gatves.

1650 m. Biržų mieste buvo 27 žydų-rabinų ir 15 žydų-karaimų namų. Rugpjūčio 15-ąją į Biržus atvyko didžiulė Lietuvoje gyvenančių karaimų delegacija, vadovaujama Emilijos Lavrinovič. Su ja atvyko ir biržietis karaimas, 1936 metais gimęs Romualdas Tinfavičius, ne vienąkart jau lankęsis Biržuose. Jo tėvas Samuelis Tinfavičius Biržų centre, kur dabar yra „Topo centro“ parduotuvė, turėjo parduotuvę „Vitaminas“, kur pirmąkart biržiečiai išvydo kramtomąją gumą.

Apsilankę Biržų krašto muziejuje „Sėla“, susipažinę su alaus gaminimo ir ragavimo tradicijomis, svečiai išklausė šių eilučių autoriaus pasakojimą apie karaimų istorijos ir gyvenimo pėdsakus Biržų krašte, simboliškai apžiūrėjo vieną seniausių Biržuose Karaimų gatvę, apsilankė senosiose žydų ir karaimų kapinėse Latvygalos gatvėje, sugiedojo ten atminimo ir pagarbos giesmę.

Svečiai apžiūrėjo Astravo dvarą, smegduobes Karajimiškio geologiniame draustinyje, žavėjosi garsiąja Karvės ola. Lauktuvėms nebuvo apsieta be garsiojo biržietiško alaus, be 1686 metais kunigaikštytės Liudvikos Karolinos Radvilaitės minimo „cech piwowarski“ palikuonių produkcijos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento