Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos didžiosios kunigaikštijos pilių ir dvarų Ukrainoje vaizdai – trečiajame albumo „Didžioji Lietuva“ tome

Išleistas trečiasis albumo „Didžioji Lietuva“ albumas. 680 puslapių fotografijų albume – 2000 fotografijų, publikuojami ir Lietuvos didžiosios kunigaikštijos žemėlapiai. Nufotografuota ir aprašyta 170 LDK paveldo objektų buvusiose istorinėse Haličo, Kijevo, Siverų žemėse, Podolėje, Voluinėje, Užkarpatėje, Kryme. Tai – pilys, dvarai, miestai, išlikę piliakalniai, bažnyčios.
Lietuva
Albumas "Didžioji Lietuva"
Albumas
Albumas "Didžioji Lietuva"

Tai jau  trečioji knyga, kurioje suregistruotas, nufotografuotas, aprašytas Didžiosios Lietuvos paveldas. Pirmosios dvi knygos, išleistos 2009 metais, buvo skirtos   LDK paveldui dabartinėje Baltarusijos teritorijoje. Jos sulaukė didelio dėmesio pasaulyje, buvo pristatytos  Briuselyje, Lenkijoje, Baltarusijoje, daugelyje Lietuvos miestų.

Trečiasis fotoalbumas sudarytas pagal dabartinį valstybių administracinį teritorinį suskirstymą. Ukrainoje objektai suskirstyti pagal istorines žemes ir rajonus. Vietovardžiai apraše pateikiami vadovaujantis knyga „Pasaulio vietovardžiai. Europa” (Vilnius, 2006). Jei šioje knygoje vietovardis nenurodytas, pateikiama ta jo versija, kuri šiandien yra oficialiojoje  Ukrainos kalboje. Jei yra istorinis vietovės pavadinimas lietuvių kalboje, šis ir yra  pavartotas.

Prie kiekvieno objekto nurodomas pavadinimas lietuvių, ukrainiečių ir anglų kalbomis. Taip pat pateikiama informacija, kaip rasti vietovę. Jeigu objektą  yra nupiešęs dailininkas Napoleonas Orda (1807–1883), pridedamas jo piešinys. Skaitytojas galės palyginti, kaip atrodė objektas beveik prieš šimtą penkiasdešimt metų ir dabar.

Albumas
Albumas "Didžioji Lietuva"

Fotografijų autorė – Kovo 11-osios Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signatarė Birutė Valionytė, projekto kuratorius – signataras Stasys Kašauskas. Įžangos autoriai – signataras Algirdas Patackas ir Birutė Valionytė. Dizaineriai – Darius Abromaitis, Kontis Šatūnas ir Rima Ramonienė.

„Aplankius Didžiąją Lietuvą ir įsitikinus, kiek daug išliko įspūdingo protėvių palikimo, man kilo mintis jį nufotografuoti. Rinkinį iš viso sudarys keturios knygos: pirmoji ir antroji skirta LDK paveldui dabartinėje Baltarusijoje, trečioji – LDK paveldui Ukrainoje, ketvirtoji  – Lenkijoje ir Rusijoje“, – pasakoja Birutė Valionytė.

Autorė teigia, jog fotoalbume užfiksuota didžioji dalis Lietuvos valstybės paveldo Ukrainoje. Neįtraukti liko tik  tie architektūros objektai, kurių kokybiškai nufotografuoti tiesiog neįmanoma, nes jie labai apleisti ar visai  sunykę.

Albumas
Albumas "Didžioji Lietuva"

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas