Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Melas apie radiaciją: JAV žurnalistas, atskleidęs tiesą apie Hirošimos subombardavimą

„Loebo žvilgsnis į atominio sprogimo zoną“, – skelbė laikraščio „Atlanta Daily World“ 1945 metų spalio 5 dienos numerio antraštė. Šis numeris pasirodė praėjus dviem mėnesiams po to, kai buvo sunaikinta Hirošimos miestas Japonijoje. Juodaodžių amerikiečių spaudos pasaulyje vien šio asmens vardo pakako skaitytojų dėmesiui patraukti.
Charlesas Loebas
Charlesas Loebas / „The New York Times“ nuotr.

Charlesas Loebas buvo juodaodis karo korespondentas, kurio straipsnius apie Antrąjį Pasaulinį karą Nacionalinė negrų leidėjų asociacija platindavo laikraščiams visose Jungtinėse Valstijose.

Minėtame straipsnyje Ch.Loebas papasakojo, kaip mirtinos spinduliuotės pliūpsniai susargdino ir nužudė miesto gyventojus. Jo perspektyva, šalta ir analitinė, atskleidžia svarbų faktą, kuris karo laikais ir vėliau buvo slepiamas.

Pirmajame puslapyje išspausdintas straipsnis prieštaravo JAV Karo departamentui, „Manhatano“ projektui ir laikraščiui „The New York Times“ bei žymiam jo reporteriui Williamui Laurence'ui klausimu, kuris anuomet buvo virtęs į aršų ginčą tarp karo nugalėtojo ir pralaimėtojo.

Japonija tvirtino, kad nematomi bombos spinduliai Hirošimoje ir Nagasakyje sukėlė staigių mirčių bangą ir ilgiau užsitęsusius ligų raibulius. JAV šį kaltinimą primygtinai neigė.

Tačiau mokslas ir istorija įrodė, kad Ch.Loebas buvo teisus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi