Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Minint Reformacijos metines, katalikai ir liuteronai „meldžia atleidimo“ už smurtą

Katalikai ir liuteronai antradienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame meldžia atleidimo už smurtą, prasiveržusį protestantams atsiskyrus nuo Romos Katalikų Bažnyčios.
Minint Reformacijos metines, katalikai ir liuteronai „meldžia atleidimo“ už smurtą
Minint Reformacijos metines, katalikai ir liuteronai „meldžia atleidimo“ už smurtą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes meldžiame atleisti už mūsų klaidas ir tai, kaip krikščionys sužeidė Viešpaties kūną ir skriaudė vieni kitus per visus tuos penkis šimtmečius nuo Reformacijos pradžios iki pat mūsų dienų“, – sakoma Vatikano ir Pasaulinės liuteronų federacijos pareiškime.

Prieš penkis šimtus metų vokiečių teologas Martinas Lutheris ant katalikų bažnyčios durų pakabino novatoriškas „95 tezes“, kritikuojančias Katalikų Bažnyčią. Jo drąsus iššūkis galingai Bažnyčiai galiausiai pakeitė krikščionybės veidą.

Reformacija Europoje sukėlė didelius neramumus, kurie nuvedė prie karų, persekiojimų ir egzodų, tarp kurių buvo vadinamųjų Piligrimų išvykimas į naują pasaulį – Ameriką.

Kruviniausias Europos religinis konfliktas buvo Trisdešimtmetis karas. Jam pasibaigus 1648 metais, religijos vaidmuo Europos politikoje sumažėjo.

„Mes suprantame, kad praeities pakeisti negalima, bet jos įtaka mums šiandien gali būti pakeista, tapti paskata intensyvesniam bendravimui bei vilties, kad pasaulis gali įveikti susiskaldymą, ženklu“, – nurodoma jame.

Tarp protestantų ir katalikų yra daug teologinių skirtumų. Pavyzdžiui, protestantai tiki, kad tik Biblija yra aukščiausias autoritetas tikėjimo dalykuose, o katalikai pripažįsta bendrą Biblijos ir Bažnyčios tradicijų autoritetą. Be to, katalikai laikosi pozicijos, kad popiežius visiškai valdo Bažnyčią, o protestantai to nepripažįsta.

Abi šalys pareiškime pažadėjo „įveikti likusius nesutarimus“ ir pripažino, kad jas vienijančių „bendrų dalykų yra gerokai daugiau“ nei tų, „kurie iki šiol mus skiria“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas