Trakų apylinkėse agurkai auginami jau nuo 1428 metų. Sakoma, kad Lietuvoje buvo netgi išvesta karaimiškų agurkų veislė, kuri vadinosi ‚chyjar‘, kas iš karaimų kalbos išvertus reiškia „agurkas“. Daržininkystė (agurkų, o be jų, ir burokų, svogūnų, kopūstų, morkų auginimas) buvo ir tradicinis neturtingų karaimų užsiėmimas. Žinių apie jį istoriniuose šaltiniuose randama jau XVI amžiuje.
Kaip pasakoja Karaimų bendruomenės narė Margarita Rajeckienė, agurkų daržai Trakuose užimdavo teritoriją iki pat ežero – visur buvo lysvės.
Margarita tikina – šviežias karaimų augintas agurkas tiks prie bet kokio patiekalo. O raugintą agurką privalu išbandyti su tradiciniais kibinais – pagamintais iš mielinės tešlos su aviena arba jautiena. Šitaip pavyks pajusti tikrąjį karaimiškos virtuvės skonį.
Nors karaimų bendruomenė ir nebe tokia didelė, bet, kaip teigia pašnekovė, tradicijos išsaugomos ir kiekvienas žino, kaip auginti agurkus.