Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tepui stalkalniai – seniausia vieta pasaulyje

Tepui stalkalniai – unikalūs gamtos paminklai atokiai išsidėstę Pietų Amerikos džiunglių miškuose Venesuelos, Brazilijos bei Gvianos sienų sandūroje. Visgi didžioji stalkalnių masyvo dalis (~115 pavienių kalnų) yra pietryčių Venesuelos teritorijoje Gran Sabanos regione ir įeina į Kanaimos nacionalinį parką.
Tepui stalkalniai
Tepui stalkalniai / Wikimedia nuotr.

Jie milžiniški ir lygūs, kaip stalviršiai, o esant debesims ar rūkui, iš paukščio skrydžio kalnai atrodo kaip salos debesų jūroje.

Vadinamieji Tepui yra sudaryti iš kvarcinio smiltainio uolienos ir yra kadaise egzistavusio Gvianos plokščiakalnio likučiai, kurie kažkada dengė milžinišką granito pagrindo kompleksą tarp šiaurinio Amazonės baseino pakraščio ir Orinoko baseino. Per milijonus metų, dėl erozijos beliko tik šie maždaug 400 metrų aukščio stalkalniai (2700–2800 m. virš jūros lygio). Ir nors viršūnėse jie atrodo gana skurdokai, iš tikro ten apstu gyvybės (smiltainio uolose augalams sudėtinga įsitvirtinti, todėl čia didelė vabzdžiagaudžių augalų įvairovė).

Paslaptingi stalkalniai ilgus amžius žavėjo atradėjus, keliautojus ir rašytojus, o bene labiausiai – serą Arthurą Conaną Doilį (tą patį, kuris parašė Šerloko Holmso nuotykius). Įkvėptas Pietų Amerikos tyrinėtojo Roberto Schomburgko (1804–1865) kelionių pasakojimų apie milžiniškus Venesuelos džiunglėse stūksančius Stalkalnius bei britų botaniko Everardo Im Thurno (1852–1932) kopimo į Roraimos stalkalnį istorijos 1884 m. gruodį, 1912 m. autorius parašė novelę „Dingęs pasaulis“ (The Lost World).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?