Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Trakų salos pilyje – parodos „Lietuvos ir Lenkijos kavalerija X–XX a.“ atidarymas

Balandžio 25 d., ketvirtadienį, 16 val. Trakų salos pilyje vyks parodos „Lietuvos ir Lenkijos kavalerija X–XX a.“ iš Brodnicos muziejaus rinkinių atidarymas. Parodą sudaro beveik 70 dailininko Januš Bronclik darbų. Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus ir Brodnicos muziejus (Lenkija).
Paroda „Lietuvos ir Lenkijos kavalerija X-XX a.“
Paroda „Lietuvos ir Lenkijos kavalerija X–XX a.“ / Janušo Bronclikio iliustracijos

„Trakų istorijos muziejus su Brodnicos muziejumi bendradarbiauja nuo 2001 metų“, – sako Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas. „Kartu dalyvauja bendruose projektuose ir organizuoja parodas iš abiejų muziejų rinkinių Lietuvoje bei Lenkijoje. Ši paroda jau ketvirtoji“.

Pristatomos parodos tema – neatsiejama Lietuvos bei kaimyninių valstybių istorijos dalis. Raiteliai (kavaleristai) ilgus amžius buvo svarbiausia Europos armijų smogiamąja jėga. Dailininko Januš Bronclik darbuose vaizduojami įvairių Lietuvos ir Lenkijos istorijos epochų kavaleristai – nuo pirmojo vieningos Lenkijos kunigaikščio, Lenkijos krikštytojo Mieško I (935-992) iki pokarinės Lenkijos Liaudies armijos kavaleristo (XX a. 5–6 deš.).

Pristatomus darbus galima suskirstyti į keturias grupes. Pirmoji – tai X–XVIII a. kariai: viduramžių riteriai, XVI–XVII a. „sparnuotieji husarai“, pagrindiniai to meto Lenkijos ir LDK karinių pergalių kūrėjai, petihorai, tokia egzotiška ir mažai žinoma kavalerijos rūšis, kaip XVII a. pradžios „lisovčikai“, 1795 m. Tado Kosciuškos sukilėlių karininkas ir kt.

Antroji, gausiausia grupė – lenkų ir lietuvių dalinių Napoleono Bonaparto armijoje kavaleristai. Kunigaikščio Juzefo Poniatovskio 1809 m. gvardiečiai „gidai“, Napoleono Senąjai Gvardijai priklausiusio 1-ojo lenkų ulonų pulko (kuriame buvo ir lietuvių) kavaleristai, egzotiški „krakusai“, grafo Mykolo Tiškevičiaus Kupiškyje 1812 m. savo lėšomis suformuoto 17-ojo Varšuvos herzogystės kavalerijos pulko ulonai ir kt.

Trečioji grupė – įvairių XIX–XX a. pr. lenkų karinių formuočių kitų šalių armijose, 1830–1831 m.  sukilėlių bei 1918–1939 m. Lenkijos Respublikos kariuomenės kavaleristai. O greta jų – Lietuvos kariuomenės 2-ojo Ulonų DLK Birutės ir 3-ojo Dragūnų Geležinio Vilko pulkų kariai.

Ketvirtoji grupė – konkrečių Napoleono armijos ir 1830–31m.  sukilimo karininkų portretai. Vienas iš jų – žymios LDK didikų giminių, Pacų, atstovas, generolas Liudvikas Mykolas Pacas (1778–1835).

Dailininkas Januszas Bronclikas gimė 1928 m. Loviče (Lenkija). Nuo 1945 m. apsigyveno Bielsko-Biala mieste, ten baigė vidurinę bei Dailės, skulptūros ir grafikos mokyklas. Po metų pakeitė specialybę, nutraukė menininko veiklą, bet 70-aisiais grįžo prie savo aistros – tapybos ir žirgų. Nuo to laiko tapo, drožinėja ir organizuoja savo darbų parodas. Jo domėjimasis istorija, ypatingai kavalerijomis, leido jam projektuoti skulptūras, medalius ir istorines iliustracijas. Januszas Bronclikas dalyvavo parodose Brodnicoje, Bydgoščyje, Torunėje, Olštyne, Ciechocinke, Chelmne, Grudziondze, Varšuvoje. Mėgstamos dailininko technikos – pastelė, akvarelė, guašas ir tapyba aliejiniais dažais.

Parodą papildo ir eksponatai iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių.  

Trakų salos pilyje paroda „Lietuvos ir Lenkijos kavalerija X–XX a.“ bus eksponuojama iki birželio mėn. 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius