Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienio reikalų ministerijoje pristatyti istorijos dokumentų apie Lietuvos ir Lenkijos santykius rinkiniai

Užsienio reikalų ministerijoje balandžio 16 dieną pristatyti du istorijos dokumentų apie Lietuvos ir Lenkijos santykius 1918–1920 m. ir 1938–1940 m. rinkiniai: „Lietuvos ir Lenkijos santykiai: nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos iki L. Želigovskio įvykdyto Vilniaus užėmimo (1918 m. lapkritis–1920 m. spalis)“ ir „Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai santykiai 1938–1940 metais“.
Užsienio reikalų ministerijoje pristatyti istorijos dokumentų apie Lietuvos ir Lenkijos santykius rinkiniai
Užsienio reikalų ministerijoje pristatyti istorijos dokumentų apie Lietuvos ir Lenkijos santykius rinkiniai / URM nuotr.

Tardamas sveikinimo žodį užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pažymėjo, kad tai itin jaudinantis momentas, nes pristatomos  knygos, vaizduojančios lemiamos reikšmės dviejų artimų valstybių santykių raidai turėjusius įvykius, kuriuose dalyvavo iškiliausi Lietuvos ir Lenkijos diplomatai. Be to, šios knygos – tai retas bandymas be jokių vertinimų, objektyviai pristatyti antrojo ir ketvirtojo XX a. dešimtmečių įvykius ir veikėjus.

Knygų pristatyme dalyvavęs Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowskis pabrėžė, jog būtina prisiminti, kad sudėtingu Lenkijai laikotarpiu, kai į ją buvo nukreiptos abiejų totalitarinių režimų strėlės, Lietuva ne tik atmetė Vokietijos siūlymą dėl Lenkijos valstybės padalijimo, bet ir savo teritorijoje sudarė geras gyvenimo sąlygas keturiolikai tūkstančių Lenkijos internuotų karių.

Apie Lietuvos ir Lenkijos santykius nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos iki lenkų pajėgų įvykdyto Vilniaus užėmimo bylojančiame dokumentų rinkinyje atspindimas itin dinamiškas, visuomeninių ir politinių įvykių kupinas laikotarpis. Tuo metu formavosi lietuvių ir lenkų bendravimo pamatai bei principai. Ryškus šio laikotarpio baigiamasis akcentas – lenkų generolo L.Želigovskio akcija ir „Vidurio Lietuvos“ politinio darinio atsiradimas, padarę bene didžiausią įtaką vėlesniems santykiams.

Dokumentų rinkinys „Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai santykiai 1938–1940 metais“ – bendras Lietuvos istorijos instituto ir Lenkijos tarptautinių santykių instituto atstovų darbo rezultatas. Jame publikuojami daugiausia originalūs dokumentai iš Lietuvos ir Lenkijos archyvų. Jo tikslas – sisteminis, nuoseklus istorinių šaltinių apie Lietuvos ir Lenkijos diplomatinių santykių užmezgimą 1938 m. pavasarį ir tolesnę jų raidą 1938–1940 m. pateikimas.

Dauguma dokumentų Lietuvoje publikuojami pirmą kartą. Be to, tai pirmas projektas, kuriame integraliai pateikiami Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai šaltiniai, atskleidžiantys lietuviškąją Lenkijos užsienio politikos ir lenkiškąją Lietuvos užsienio politikos percepcijas Antrojo pasaulinio karo išvakarėse ir pradžioje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai