Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas: Lietuvos istorikų tyrinėjimai padės Europai suprasti sovietinių nusikaltimų mastą

Lietuvos istorikų komisijai tenka svarbi užduotis – perduoti žinią Europai, kad buvo ne viena blogio imperija, ne viena diktatūra, bet dvi. Dalis Europos gyventojų nepakankamai žino, kas vyko už „geležinės uždangos“, jiems reikia padėti suvokti sovietinio totalitarinio režimo prigimtį ir įvykdytų nusikaltimų mastą.
Joachimas Gauckas
Joachimas Gauckas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai sakė Lietuvoje su valstybiniu vizitu viešintis Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas. Jis susitiko su Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje vertinti.

Pasak pranešimo, diskusijos su Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos nariais buvo pasidalinta patirtimi, kaip sprendžiami praeities suvokimo ir vertinimo klausimai Vokietijoje ir Lietuvoje, kokia šių procesų reikšmė nacionaliniame ir bendrame Europos kontekste.

Komisijos pirmininkas Emanuelis Zingeris pabrėžė, kad Lietuva, kaip ir kitos Vidurio bei Rytų Europos valstybės, ilgus dešimtmečius buvo atskirta nuo demokratinių istorijos vertinimo procesų, kurie vyko Vakarų Europoje ir, atkūrusi savo valstybingumą, nuo pat pradžių ėmėsi spręsti ne tik sovietinės praeities klausimus, bet ir vystyti lietuviškas antinacistines ir demokratiškas idėjas, nes sovietmečiu istorija buvo naudojama politiniais tikslais, o nacių vykdytas rasinis genocidas buvo slepiamas. Tai, kad Lietuva šiandien yra Europos Sąjungos narė, lėmė tai, kad okupuotos Lietuvos visuomenė atmetė sovietinę realybę, kaip svetimą ir laikiną.

Komisijos direktorius Ronaldas Račinskas informavo, kad komisija ne tik vykdo išsamius istorinius tyrimus, vertina Lietuvos totalitarinių okupacijų praeitį bei leidžia knygas, tačiau daug dėmesio skiria ir šios informacijos viešinimui. R.Račinskas pabrėžė, kad pagrindinis vykdomos švietimo veiklos tikslas sutampa su Vokietijos prezidento išsakytomis mintimis, t. y. yra objektyvaus ir kritiško, tačiau kartu emocionaliai jautraus ir vertybiškai orientuoto santykio su savo šalies istorija formavimas.

Komisijos direktorius taip pat akcentavo, kad istorinis švietimas nėra nukreiptas vien į praeitį: švietimo veiklos tikslas yra nukreiptas į ateitį, kad jaunimas ne tik išmoktų istorijos pamokas, bet ir įgytų praktinius įgūdžius atpažinti netolerancijos, radikalizmo, ekstremizmo ir ksenofobijos ženklus bei aktyviai pilietinei visuomenei būdingomis formomis tam priešintųsi. R.Račinskas taip pat išreiškė viltį, kad šitas aukščiausio lygio vizitas sustiprins dvišalius akademinių ir švietimo institucijų bendradarbiavimo ryšius dalinantis patirtimi ir siekiant bendrų tikslų.

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti buvo sudaryta vadovaujantis prezidento Valdo Adamkaus 1998 metų rugsėjo 7 dieną pasirašytu dekretu. Šiuo dekretu skelbiama, kad ieškoti ir nustatyti istorinę tiesą tampa nacionaliniu prioritetu, ir tai yra tautų santarvės pagrindas. Įsteigus komisiją tikimasi, kad, atliekant išsamius istorinius ir archyvų tyrinėjimus, apie tyrimų rezultatus diskutuojant seminaruose ir konferencijose, įtraukiant moksleivius ir studentus, istorijos klausimai nebus intrigų ar tautinių nesutarimų pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?