Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 17

M.Majauskas – tarp kandidatų į Europos audito rūmus, bet sutarimo dar nėra

Vyriausybė ir prezidentūra teigia, kad svarstomos kelios kandidatūros į Lietuvos atstovo Europos audito rūmuose pareigas. Dabar šį postą užimančio Rimanto Šadžiaus šešerių metų kadencija baigiasi gegužę. 15min duomenimis, vienas iš svarstomų kandidatų yra Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas, tačiau dėl jo dar nėra sutarimo tarp prezidento ir premjerės.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Šadžius Europos Audito Rūmų nariu šešerių metų kadencijai paskirtas 2016 m. birželį. Tuomet jis į šį postą peršoko iš finansų ministro socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje kėdės. Vyriausybė jo kandidatūrai pritarė 2016 m. kovo vidury.

R.Šadžiaus kadencija baigiasi kitų metų gegužę, ji gali būti pratęsta, tačiau Vyriausybė ir prezidentūra ieško naujo kandidato. Anksčiau žiniasklaidoje būta pranešimų, kad šis postas gali būti siūlomas daug prezidento ir opozicijos kritikos sulaukiančiam sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, buvusiam Valstybės kontrolės vadovui. Tačiau A.Dulkys neigė, kad yra tokių svarstymų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Šadžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Šadžius

Dabar prabilta apie naują kandidatą – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką konservatorių M.Majauską. Pirmieji apie tai pranešė tv3.lt ir delfi.lt.

15min žiniomis, M.Majausko kandidatūrą teigiamai vertina prezidentas Gitanas Nausėda, tačiau premjerė Ingrida Šimonytė nėra nusprendusi jo skirti audito rūmų nariu.

Prezidentūra nekomentuoja, ar M.Majauskas svarstomas kaip galimas kandidatas į Europos audito rūmus.

„Prezidentas praėjusią savaitę minėjo, kad Lietuvos atstovo Europos audito rūmuose kandidatūra neseniai pradėta svarstyti. Pasibaigus neviešam kandidatūros svarstymo etapui, dėl prezidento ir Vyriausybės sutartos kandidatūros turės apsispręsti Seimas“, – 15min nurodė prezidento patarėjas komunikacijai Ridas Jasiulionis.

Prezidentas G.Nausėda praėjusią savaitę teigė, kad, nors Europos audito rūmų atstovo iš Lietuvos skyrimo procesas jau turėjo prasidėti, kandidatas vis dar nėra išrinktas.

Vyriausybė taip pat kol kas nesiima komentuoti konkrečių pavardžių – kandidatas turėtų paaiškėti sausį.

„Aptartos kelios kandidatūros, tačiau galutinai kandidatūra dar nepateikta, todėl etikos sumetimais pavardžių neminėsime. Kandidatūrą tikimės pateikti per sausio mėnesį, kai tik galutinė kandidatūra bus suderinta ir ne tik su prezidentu, bet ir su Seimu, kuris turi balsuoti“, – 15min teigė premjerės patarėja ryšių su visuomene klausimais Rasa Jakilaitienė.

15min susisiekti su M.Majausku nepavyko.

Pagal įstatymą, Vyriausybė, prezidentui pritarus, siūlydama kandidatus į Audito rūmų narius konsultuojasi su Seimu. Paprastai į šią poziciją skiriamas valdančiųjų atstovas.

Europos audito rūmai yra Europos Sąjungos (ES) nepriklausoma išorės audito institucija, ginanti ES mokesčių mokėtojų interesus. Svarbiausias audito rūmų uždavinys – tikrinti, ar teisingai vykdomas ES biudžetas ir teikti rekomendacijas Europos Komisijai bei nacionalinėms vyriausybėms. Audito rūmus sudaro po vieną narį iš kiekvienos ES valstybės; narius pasitarusi su Europos Parlamentu skiria Taryba šešerių metų kadencijai, kuri gali būti pratęsta.

Šios pareigos ne tik prestižinės, bet ir gerai apmokamos: atlyginimas neatskaičius mokesčių siekia daugiau nei 22 tūkst. eurų per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas