Apie kariuomenės dalyvavimą maisto pramonėje rašoma naujoje publicistės Anastacijos Marx de Salcedo knygoje „Kovai pasirengusi virtuvė“.
Autorė teigia, kad daugelį maisto formų, kurias šiandien matome prekybos centruose, sukūrė JAV kariuomenė.
Perdirbti, pjaustyti, supakuoti maisto produktai ir greitam vartojimui pritaikyti patiekalai buvo sukurti JAV armijos laboratorijoje. Tam, kad mūšiuose besikaunantys kariai greitai ir patogiai gautų reikiamą kalorijų kiekį ir reikalingų maisto medžiagų racioną.
Knygos autorė teigia, kad eksperimentavimas su maisto perdirbimu ir konservavimu prasidėjo prieš šimtmečius.
Pavyzdžiui, konservuotų maisto produktų istorija prasidėjo XIX amžiuje. Prancūzijos kariuomenė paskelbė, kad dosniai sumokės žmonėms, sugalvojusiems būdą, kaip ilgiau išlaikyti maisto produktus.
Konservuotų maisto produktų istorija prasidėjo XIX amžiuje. Prancūzijos kariuomenė paskelbė, kad dosniai sumokės žmonėms, sugalvojusiems būdą, kaip ilgiau išlaikyti maisto produktus.
Tačiau JAV armija tokius eksperimentus perkėlė į kitą lygmenį.
Masačusetso valstijos Natiko mieste buvo sukurtas JAV armijos Kareivių sistemų centras, kuriame atliekami ir eksperimentai su maistu.
Federalinė laboratorija aiškinasi, kaip pagerini kariams tiekiamo maisto skonį ir kokybę, tačiau išlaikyti galiojimo laiką.
Būtent per tokius eksperimentus buvo išrastos sūrio lazdelės, krekeriai, „Cheetos“. Taip pat – ilgai nepelijanti duona, negendantis pienas, energetiniai gėrimai. Galiausiai, tie išradimai buvo pritaikyti ir versle, todėl kiekvieną dieną tokius produktus matome prekybos centruose.
„Daugelis žmonių nesupranta, kad gynybos politika ir mokslas daro įtaką jų maisto racionui, – sakė knygos autorė. Ji teigė, kad didžiausias karių dėmesys į maisto pramonę buvo sutelktas po Antrojo pasaulinio karo, o intensyvūs eksperimentai tęsiasi iki šiol: privačioms įmonėms tai yra naudinga, nes nereikia investuoti į mokslą – tai daro JAV kariuomenė.“
Ji sakė, kad tose laboratorijose nėra išrandami stebuklai, tačiau jau išrastos sudėtingos technologijos yra pritaikomos karių maisto paruošimui.
„Maisto apdorojimas aukštu slėgiu nėra stebuklas, tačiau nuostabus pavyzdys, kaip armija gali pati identifikuoti problemą, organizuoti komandą ir ją išspręsti.“