Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Paulauskas: Rusija Kaliningrade užima agresyvią poziciją

Rusija patvirtina: nuo 2018-ųjų Kaliningrade bus dislokuotos raketos „Iskander“, galinčios nešti ir branduolines galvutes. Balistinių raketų sistema, kurių šūvio nuotolis siekia net 500 kilometrų, Rusija atnaujina Kaliningrado srityje esančią sausumos pajėgų vadovaujamą raketų brigadą. Lietuvos Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas sako, kad toks Rusijos žingsnis reiškia dar didesnį Kaliningrado militarizavimą.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Informacija apie ketinimus Kaliningrade dislokuoti taktines raketas „Iskander“, gebančias nešti branduolinį užtaisą, pasirodydavo nuolat. 2013-ųjų pabaigoje apie taktines raketas, esančias šalia Lietuvos sienos, pranešė Vokietijos žiniasklaida, tačiau tuomet Lietuvos politikai tikino, kad pranešimai yra perdėti.

Šiais metais pati Rusija pasigyrė, kad per pratybas į Kaliningrado sritį jau ne kartą buvo perkėlusi ne tik bombonešius, bet ir raketų kompleksų „Iskander“, tiesa, vėliau juos gražino atgal.

Dabar, panašu, kad šios raketos šalia Lietuvos bus dislokuotos nuolat. Praėjusią savaitę Rusijos kariuomenės raketinių pajėgų ir artilerijos vadas patvirtino, kad Rusija atnaujina Kaliningrado srityje esančią sausumos pajėgų vadovaujamą raketų brigadą.

„Dėl to nėra jokių abejonių. O raketinių sistemų perkėlimas į Kaliningrado rajoną ar sritį rodo, kad raketų kompleksas yra mobili priemonė. Jį galima pervežti bet kokiu transportu: ir geležinkeliu, ir oru, ir jūra. Nekalbant jau apie tai, kad pats kompleksas gali judėti savarankiškai“, – sakė Rusijos kariuomenės raketinių pajėgų ir artilerijos vadas Michailas Matvejevskis.

 

„Tai tikrai labai militarizuota [Rusijos] dalis, o dabar ji stiprėja. Tie mokymai, kurie nuolat vyksta, visokie provokaciniai veiksmai rodo, kad jiems labai svarbus šitas regionas ir jie užima tam tikrą agresyvią poziciją“, – teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Baltijos šalys jau paprašė NATO disluokuoti nuolatinę karinę brigadą regione. Prašymą su laišku šią savaitę Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių vadai išsiuntė Aljanso pajėgų vyriausiajam vadui. Jei regione NATO dislokuotus karius, tai, teigiama, būtų dar viena atgrasymo priemonė nuo galimos Rusijos invazijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento