Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš misijos Afrikoje grįžęs Lietuvos karys Vidmantas Stramiela: Malio gyventojai žino, kas yra Lietuva

Maždaug pusmetį praleidęs karinėje misijoje Malyje, kur rengė šios Afrikos šalies karius, Lietuvos kariuomenės štabo seržantas Vidmantas Stramiela sako, kad sudėtingiausia misijoje buvo iškęsti neįprastas tenykščio klimato sąlygas. Kariškis teigia, kad Afriką įsivaizdavo visai kitaip, o Malio gyventojai puikiai žino, kas yra Lietuva.
Lietuvos kariai Malyje
Vidmantas Stramiela Malyje / Lietuvos karių, tarnaujančių ES mokymo misijoje Malyje/KAM nuotr.

Du pirmieji Lietuvos kariai – vyr. seržantas Giedrius Vaitukaitis ir štabo seržantas Vidmantas Stramiela iš Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono – iš ES vadovaujamos mokymo misijos Malyje, kur tarnavo nuo balandžio mėnesio, į Lietuvą grįžo prieš kelias dienas. Juos rugsėjo pradžioje pakeitė kiti du Lietuvos kariuomenės instruktoriai.

Mūsų kariškiai Malio kariuomenės personalą rengė kartu su suomiais, švedais, estais, latviais. Tai buvo pirmoji Lietuvos karių misija Afrikos žemyne.

Instruktoriai kariniuose veiksmuose nedalyvauja ir nedalyvaus

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis po susitikimo su grįžusiais kariais šią savaitę yra sakęs, kad ES mokymo misijos poreikis atsirado po to, kai 2012 m. Malio sukilėliai užėmė šiaurinę šalies dalį.

Alfredo Pliadžio nuotr./Susitikimas Jungtiniame štabe. Brigados generolas Vilmantas Tamošaitis (dešinėje) ir Vidmantas Stramiela
Alfredo Pliadžio nuotr./Susitikimas Jungtiniame štabe. Brigados generolas Vilmantas Tamošaitis (dešinėje) ir Vidmantas Stramiela

Šių metų pradžioje Prancūzijos kariai kartu su Malio kariuomene ir aplinkinių Afrikos šalių kariškiais pradėjo prieš sukilėlius nukreiptą karinę operaciją. Operacija buvo sėkminga, sukilėlių grupuotės pasitraukė į dykumas, kalnus ar kaimynines šalis.

Per šią karinę operaciją paaiškėjo, kad Malio karinės pajėgos nėra pajėgios pačios kariauti su sukilėliais. Todėl tarptautiniu mastu ir buvo nuspręsta į šią šalį siųsti mokymo misiją, kuri tinkamai parengtų Malio kariškius, kad šie pajėgtų patys kontroliuoti šalies teritoriją ir savarankiškai kovotų su priešiškai nusiteikusiomis grupuotėmis.

Lietuvos karių asmeninio archyvo nuotr./Lietuvos kariai Malyje
Lietuvos karių asmeninio archyvo nuotr./Lietuvos kariai Malyje

2013 m. vasario mėn. ES užsienio reikalų taryba, vadovaudamasi JT Saugumo tarybos rezoliucija, nusprendė pradėti karinio mokymo misiją.

„Europos Sąjungos mokymo misija – tai pirmoji mūsų karių misija Afrikos žemyne. Tai taip pat pirma tokio tipo misija, kai Lietuvos kariai dalyvauja Šiaurės ir Baltijos šalių kariniame vienete. Šios misijos tikslas – paruošti vietos pajėgas. Šia misija taip pat siekiama padėti Maliui stiprinti ir kariuomenės valdymo sistemą. Noriu pabrėžti, kad misijos rajonas yra apribotas pietine Malio dalimi, o personalas kariniuose veiksmuose nedalyvauja ir nedalyvaus“, – sakė brigados generolas V.Tamošaitis.

Planuojama, kad Lietuvos kariai misijoje Malyje dalyvaus iki 2014 m. vidurio, kai baigsis misijos mandatas.

Malio kariai imlūs mokslui ir supratingi

Kariškiai tvirtina, kad per pastaruosius misijos mėnesius pasiekta nemaža pažanga. Kariniai Europos Sąjungos instruktoriai parengė pirmąjį Malio batalioną, netrukus planuojama parengti dar kelis batalionus.

„Karius mokėme pagal parengtą programą, t.y. individualių įgūdžių, kaip valdyti ginklus, veiksmų padalinio sudėtyje. Mums buvo skirti jau ne vienerius metus tarnavę kariai, todėl teko mokyti arba ugdyti jau turimus karių įgūdžius. Didelis dėmesys buvo skirtas karinės drausmės ir vadovavimo ugdymui“, – 15min.lt žurnalistui sakė pusmetį Malyje praleidęs štabo seržantas Vidmantas Stramiela.

Karinis instruktorius iš Lietuvos pasakojo, kad Malio kariai, kuriuos jam teko mokyti, buvo draugiški, supratingi, motyvuoti ir mokymams gana imlūs. Daugelis moka prancūzų kalbą, o kai kurie karininkai net mokėsi Rusijoje, tad kalbos barjero lietuviai Afrikoje nejautė.

ES instruktoriams sudarytos gana neblogos buities sąlygos. Mokymo bazė įkurta Malio kariuomenės karininkų mokyklos teritorijoje. Instruktoriai gyvena pastatuose, ne palapinėse, keturviečiuose kambariuose. Ten pat įrengti ir sanitariniai mazgai.

Mokymo bazę administruojanti bendrovė ten pat teikia maitinimo, skalbimo, švaros palaikymo paslaugas, ji bazėje atidarė ir parduotuvę, kurioje galima įsigyti reikalingiausiu prekių.

Afrika žalia, Afganistanas – rudas

Alfredo Pliadžio nuotr./Vidmantas Stramiela misijoje Afganistane
Alfredo Pliadžio nuotr./Vidmantas Stramiela misijoje Afganistane

Štabo seržantas V.Stramiela, pirmasis iš lietuvių pusmetį tarnavęs ES mokymo misijoje Afrikoje, jau ne pirmą kartą su Lietuvos kariuomenės užduotimis tampa savotišku mūsų karių ledlaužiu, įveikiančiu naujų misijų nežinomybę. Prieš kelerius metus jis su pirmąja Lietuvos karių grupe (PAG-1) buvo išvykęs į Afganistaną pradėti Goro provincijos atkūrimo grupės veiklos.

„Šias dvi misijas lyginti yra sunku, nes skyrėsi jų specifika ir uždaviniai. Tačiau vienas dalykas vis dėlto yra bendras – tai tas pats nežinomybės jausmas bendraujant su vietiniais kariais, nes nežinai ką tiksliai jie apie tave mano“, – 15min.lt sakė V.Stramiela.

Pasak štabo seržanto, Afrika yra žalias žemynas. Afganistane vyrauja ruda spalva. Skiriasi ir klimatas. Būtent tenykščio klimato sąlygos, pasak V.Stramielos, Malyje ir buvo sunkiausia misijos dalis.

„Pačioje pradžioje buvo labai karšta. Temperatūra pakildavo net iki 50 laipsnių. Naktimis ji nenukrisdavo ir laikydavosi apie 34-35 laipsnius. Paskui prasidėjo lietaus sezonas. Lietūs trumpi, bet labai stiprūs. Kartu su lietaus sezonu iš miego pakilo ir maliariniai uodai“, – yra pasakojęs štabo seržantas.

Vietos gyventojai gali pasakyti, kas yra Lietuvos sostinė

Štabo seržanto Vidmanto Stramielos asmeninio archyvo nuotr./Vidmantas Stramiela Malyje
Štabo seržanto Vidmanto Stramielos asmeninio archyvo nuotr./Vidmantas Stramiela Malyje

Po šalį keliauti kariškis teigia neturėjęs galimybių. 15min.lt žurnalistui jis sakė, kad nuo bazės, kurioje gyveno ir miestelio, kuriame įsikūrusi ši bazė, instruktoriai nenutoldavo daugiau kaip 10 km.

„Gamta ten žalia, vyrauja krūmynai ir pavieniai dideli medžiai. Laukinės gyvūnijos neteko stebėti. Matėme tik gyvates, skorpionus ir įvairiausius vabzdžius. Ne taip įsivaizdavau Afriką. Malis – tai krūmynų kraštas“, – įspūdžiais dalinosi V.Stramiela.

Kariškiai ir vietos gyventojai į ES mokymo misijos narius žiūrėjo labai palankiai.

„Į ES instruktorius vietos gyventojai žiūri, kaip į gelbėtojus“, – toks įspūdis susidarė pusmetį Malyje praleidusiam lietuviui.

Apskritai, vietos gyventojai yra labai draugiški, mandagūs ir paslaugūs.

„Dauguma vietos gyventojų žino, kas yra Lietuva ir net gali pasakyti, kas yra Lietuvos sostinė“, – yra sakęs kariškis.

Liūtas ar asilas?

Lietuvos karių asmeninio archyvo nuotr./Malis
Lietuvos karių asmeninio archyvo nuotr./Malis

Paprašytas prisiminti, kas Malyje paliko didžiausią įspūdį, V.Stramiela sakė, kad vienas iš įspūdingiausių matytų vaizdų buvo moterys, nešančios ant galvų didžiulius nešulius. Kartais tie nešuliai būna vieno aukšto, bet kartais nuo dviejų iki keturių aukštų.

Didelį įspūdį lietuviui paliko ir tai, kaip moterys nešiojasi mažus vaikus – skara pririšus prie nugaros. Taip pat ir mango medžiai, ant kurių augo didžiuliai mango vaisiai.

„Laukinės gyvūnijos visai nesimatė, aplink buvo tik naminiai gyvūnai. Praėjus kuriam laikui po to, kai atvykome, išgirdome garsų riaumojimą. Kolegos pradėjo spėlioti, kad kažkur netoliese gali būti liūtas. Tačiau visų nuostabai, riaumojimo pabaigoje pasigirdo „i-a i-a“. Pasirodo, tai buvo asilas“, – šypseną keliantį epizodą prisiminė štabo seržantas.

Iš viso ES mokymo misijoje Malyje šiuo metu tarnauja trys Lietuvos kariai: Bamako oro uoste dislokuotame logistinio aprūpinimo vienetui priskirtas transportavimo operacijų valdymo karininkas ir du Malio karius rengiantys kariniai instruktoriai Koulikoro mokymo centre.

Be misijos Malyje, Lietuvos kariai taip pat dalyvauja Europos Sąjungos vadovaujamoje kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų. Joje dalyvauja 20 Lietuvos karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas