Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis piktinasi Rusijos sprendimu atšaukti raketų tiekimo Iranui draudimą

Izraelis pirmadienį pasmerkė Rusijos sprendimą atšaukti draudimą tiekti Iranui modernias zenitines raketų sistemas S-300, nes tokiu būdu po branduolinių derybų suteikiamas Teheranui naujas „teisėtumas“.
Irano raketa
Irano raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai tiesiogiai seka iš teisėtumo, kurį Teheranas gauna iš branduolinės sutarties, dar teberengiamos, ir yra įrodymas, kad Irano ekonomikos augimas, atšaukus sankcijas, bus panaudojamas apsiginklavimui, o ne Irano žmonių gerove“, – pareiškė Izraelio žvalgybos ministras Yuvalis Steinitzas.

Maskvos sprendimas atšaukti draudimą priimtas po proveržio pasaulio galiūnių ir Irano derybose dėl pastarojo branduolinės programos, tikintis, kad sutartis bus galutinai suderinta iki birželio 30 dienos. Pagal ją Iranas apribos savo branduolinę programą ir mainais gaus atsikvėpti nuo baudžiamųjų ekonominių sankcijų, kas labai nepatinka Izraeliui.

„Kai Iranas neigia šį susitarimą punktas po punkto, tarptautinė bendruomenė jau pradeda švelninti sankcijas“, – sakė J.Steinitzas

„Užuot pareikalavus, kad Iranas nutrauktų savo teroristinę veiklą Artimuosiuose Rytose ir pasaulyje, jam leidžiama ginkluotis modernia ginkluote, kuri tik sustiprins jo agresiją“, – pridūrė jis.

Rusija yra pagrindinė ginklų tiekėja arabų pasauliui, taip pat ir toms šalims, kurios nepripažįsta žydų valstybės; Rusijos ginklų eksportas seniai kelia nerimą Izraelio lyderiams, kurie stengiasi įtikinti Maskvą mažinti savo bendradarbiavimą su Iranu ir Sirija.

Sistema S-300 yra šiuolaikinis raketų žemė-oras kompleksas, kuris gali numušti lėktuvus arba valdomas raketas.

Sistema S-300 yra šiuolaikinis raketų žemė-oras kompleksas, kuris gali numušti lėktuvus arba valdomas raketas.

Prezidento Vladimiro Putino pirmadienį pasirašytu įsaku nutraukiamas draudimas tiekti S-300 raketas Iranui. Rusijos kontraktas tiekti Iranui šiuolaikines raketų sistemas buvo sustabdytas 2010 metais, kai, Vakarams spaudžiant, Jungtinės Tautos paskelbė Iranui sankcijas, kurios draudė jam tiekti ir modernią ginkluotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas