Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje vyko tarptautinės Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Liepsnojantis kalavijas 12“

Tris gegužės savaites vyko Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Liepsnojantis kalavijas 12“, kuriose kartu su Lietuvos kariais dalyvavo specialiųjų operacijų vieneto kariai iš Latvijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų Karinių jūrų laivyno specialiųjų operacijų vieneto.
Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos
Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos / KAM archyvo nuotr.
KAM archyvo nuotr./Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos
KAM archyvo nuotr./Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, pratybų „Liepsnojantis kalavijas 12“ metu veikė trys eskadronai, kurių pagrindinis tikslas buvo tinkamai pasiruošti vykdyti taikos meto užduotis ir rengtis Lietuvos gynybai. Tuo pačiu metu eskadronas „Aitvaras“ rengėsi tarptautinei operacijai Afganistane, o jūrinis eskadronas integravo kasmet Lietuvoje rengiamas tarptautines pratybas JCET (angl. Joint Combined Exchange Training). Eskadronai veikė pagal Jungtinis Specialiųjų operacijų pajėgų komponento štabas skiriamas skirtingas užduotis.

„Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgos ypatingai vertinamos NATO partnerių. Šios pratybos parodė, kad Lietuvos ir Latvijos specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimas yra būtinas stiprinant abiejų šalių gynybinius pajėgumus ir tik įrodo, jog abi valstybės prireikus sugebės gintis kartu“, – sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Taikos meto užduotis vykdė ir galimai šalies gynybai kilus grėsmei rengėsi LK SOP eskadronas, sudarytas iš LK SOP Ypatingosios paskirties tarnybos ir Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono karių. NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų misijai Afganistano pietuose ruošėsi eskadronas, sudarytas iš LK SOP karių ir Latvijos specialiųjų operacijų vieneto karių, o jūrines operacijas vykdė Klaipėdoje dislokuotas eskadronas, sudarytas iš LK SOP Kovinių narų tarnybos ir JAV karinių jūrų laivyno specialiųjų operacijų vieneto (angl. SEAL) karių.

Specialiųjų operacijų eskadronus rėmė Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos, Sausumos pajėgų vienetai: Karaliaus Mindaugo motorizuotasis pėstininkų ir Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionai.

KAM archyvo nuotr./Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos
KAM archyvo nuotr./Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos

Pratybų metu LK SOP eskadronas, besiruošiantis vykdyti taikos meto užduotis, jei kiltų reali grėsmė Lietuvos suverenitetui, treniravosi vaduoti įkaitais paimtus asmenis iš traukinio bei lėktuvo. Bendradarbiaujant su įmone „Lietuvos geležinkeliai“ ir „FL Technics“ LK SOP kariai turėjo visas galimybes vykdyti žaidybines užduotis realiomis sąlygomis, išbandyti savo pasirengimą vaduoti įkaitus ir panaudoti turimą įrangą bei techniką, patenkant į objektus, kuriuose gali būti gausu civilių asmenų.

Pratybų „Liepsnojantis kalavijas 12“ metu LK SOP eskadronas, sudarytas iš LK SOP ir JAV karių, vykdė jiems pavestas jūrines operacijas. Vienas iš pratybų dalių – ir kasmet rengiamos bendros tarptautinės pratybos JCET, per kurias Lietuvos ir JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai daugiausia dėmesio skyrė bendriems koviniams veiksmams tobulinti, kovos su sukilėliais operacijoms, darbui su sprogstamosiomis medžiagomis. Taip pat buvo vykdomos sudėtingos spec. operacijos iš vandens, per kurias Lietuvos ir kitų šalių specialiųjų operacijų pajėgų kariai Klaipėdos uosto akvatorijoje ir atviroje jūroje atliko mokomuosius veiksmus, jei būtų užgrobtas laivas. Dėka glaudaus ir sėkmingo bendradarbiavimo su AB DFDS LISCO, LK SOP kariai turi galimybę vykdyti mokomąsias intervencijos operacijas atviroje jūroje savo pastoviu maršrutu vykstančiame ir keleivius gabenančiame kelte. JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai į Lietuvą atvyksta su visa pratyboms reikalinga įranga.

Pratybos „Liepsnojantis kalavijas 12” leido sustiprinti LK SOP pajėgumą veikiant išvien su kitomis LK pajėgomis, vykdyti taikos meto užduotis ir kartu su NATO sąjungininkais vykdyti gynybos operacijas Lietuvoje ir prireikus už jos ribų.

LK SOP eskadronai operatyviai reagavo į kylančias grėsmes įvairiose Lietuvos vietose pagal įvairius scenarijus – nuo įkaitų vadavimo iki priešo šarvuotų kolonų naikinimo. Šios pratybos – dar vienas LK SOP regioninio bendradarbiavimo įtvirtinimas, efektyviai prisidedantis prie išmaniosios gynybos vykdymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas