Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NATO oro policijos misijoje belgus pakeitė JAV karinių oro pajėgų kariai

Penktadienį NATO oro policijos misiją Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvėje užtikrinant jų saugumą pradėjo Jungtinės Amerikos Valstijos. Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vykusios oficialios kontingentų pasikeitimo ceremonijos metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse Belgijos karinių oro pajėgų kariai perdavė JAV kariams, patruliuosiantiems su keturiais naikintuvais F-15 C „Eagle“.
JAV naikintuvai F-15C „Eagle“
JAV naikintuvai F-15C „Eagle“ / Andriaus Rapševičiaus nuotr.

„Noriu padėkoti Belgijos kariams už dalyvavimą šioje misijoje. Vertiname jūsų dalyvavimą ir atsidavimą šiai misijai bei jūsų parodytą solidarumą su Baltijos šalimis, šiais metais mininčioms jau 10-ąsias narystės NATO ir oro policijos misijos mūsų regione metines“, – ceremonijos metu sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Ministras taip pat pasidžiaugė, kad šios Lietuvai svarbios datos metu JAV kariai saugos Baltijos valstybių oro erdvę. Ministras J.Olekas išreiškė viltį, kad Baltijos šalyse vykdoma misija ir toliau bus kolektyvinio mąstymo, veikimo ir sumanios gynybos pavyzdys.

Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, prieš kontingentų pasikeitimo ceremoniją vykusio krašto apsaugos ministro J. Oleko ir JAV oro pajėgų Europoje bei oro komponento vadavietės Ramšteine vado generolo Franko Gorenco susitikimo metu buvo aptarti NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse klausimai, taip pat Baltijos regiono karinių pajėgų treniruočių (angl. Baltic Region Training Event, BRTE) planai ir kitos aktualijos.

Susitikime ministras pasidžiaugė NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse tęstinumu – šiais metais minimas misijos dešimtmetis – ir padėkojo JAV generolui F. Gorencui už šalies paramą ir didelį indėlį į Lietuvai, Latvijai ir Estijai svarbią misiją, kurioje JAV karinių oro pajėgų Europoje kariai dalyvauja jau ketvirtą kartą.

Andriaus Rapševičiaus nuotr./JAV naikintuvai F-15C „Eagle“
Andriaus Rapševičiaus nuotr./JAV naikintuvai F-15C „Eagle“

„Džiaugiuosi NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaujančių sąjungininkų solidarumu ir tuo, kad prie misijos prisideda vis daugiau šalių – prisijungti siekiant užtikrinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės saugumą taip pat yra nusprendusios Italija ir Vengrija“, – sakė J. Olekas.

Pasak ministro, Baltijos šalys stengiasi reguliariai didinti priimančiosios šalies paramą misijoje dalyvaujančių šalių karinių oro pajėgų kontingentams.

Susitikimo metu krašto apsaugos ministras taip pat pasidžiaugė kasmet vykstančiomis Baltijos regiono karinių pajėgų treniruotėmis (BRTE), buvo aptariamos galimybės didinti šių pratybų apimtis labiau išnaudojant Baltijos šalių pajėgų turimą infrastruktūrą.

Andriaus Rapševičiaus nuotr./Belgų naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“
Andriaus Rapševičiaus nuotr./Belgų naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“

JAV kontingento pamainą, kurios dauguma atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Jungtinėje Karalystėje, Lakenheath Aviacijos bazės, sudaro daugiau nei 150 karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai. Amerikiečiai Baltijos šalių oro erdvėje patruliuos su keturiais naikintuvais F-15 C „Eagle“

Oro policijos vienetų pasikeitimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis, Belgijos Karališkųjų oro pajėgų vadas generolas leitenantas Claude Van De Voorde, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorės Lietuvai pavaduotojas Rob Silberstein, Latvijos, Estijos atstovai, Šiaulių miesto atstovai ir kiti svečiai.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kada Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 14 šalių partnerių. JAV kontingento misija bus 34-oji nuo jos vykdymo pradžios 2004 m.

VIDEO: JAV naikintuvas F-15

Baltijos oro erdvėje be Danijos ir Prancūzijos jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas