Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nauja ginklų sistema: Persijos įlankoje JAV išbandys lazerinį ginklą

Kitais metais Persijos įlankoje JAV išbandys naujai sukurtą ginklą. JAV Karinės jūrų pajėgos vandenyse dislokuos karo laivą su lazerine sistema. Lazerinė patranka gali aptikti ir sunaikinti patrulinius laivus bei bepiločius lėktuvus, vėliau, tikimasi, galės sunaikinti ir raketas bei naikintuvus, skelbia „Spiegel“.
Lazerinė sistema grėsmes padės sunaikinti lazerio spinduliu.
Lazerinė sistema grėsmes padės sunaikinti lazerio spinduliu. / Kadras iš Youtube.com

Šią informaciją JAV kariuomenė paskelbė savo naujienų svetainėje. Aukštųjų technologijų ginklo prototipas bandymams laive „USS Ponce“ turėtų būti įrengtas ateinančiais metais. Ši žinia galėtų būti ir kaip įspėjimas Iranui, kuris, JAV duomenimis, agresyviai plečia savo karinę veiklą, skelbia „New York Times“.

Naujosios sistemos lazerinis spindulys bus toks galingas, kad patruliuojančių laivų ir bepiločių orlaivių jutiklius pavers neveikiančiais. Praėjusiais metais atlikti bandymai parodė, kad lazerinis ginklas sunaikina objektą. Kariuomenė internete paviešino vaizdo įrašą, kuriame demonstruojama, kaip lazerio spindulys „nušauna“ bepilotį lėktuvą, šis užsiliepsnoja ir nukrenta.

Kariuomenė pripažino, kad pirmasis tokio ginklo prototipas dar nėra pakankamai galingas, kad galėtų sunaikinti naikintuvus arba raketas. Tačiau tai yra kūrėjų tikslas, pabrėžia „New York Times“. Tiesa, tokiems tobulinimams gali prireikti ir dešimtmečio.

Kariuomenės svetainėje vyriausiasis jūrų laivyno tyrimų departamento vadovas, admirolas Matthew Klunderis teigia, kad sistema yra brangus atsakas į didžiules problemas ir gynyba nuo „asimetrinių grėsmių“.

Pabrėžiama, kad ši sistema padės sunaikinti grėsmes nenaudojant kulkų, o tai yra didžiulis privalumas, sutaupantis daug pinigų.

Vienas nepriklausomas ekspertas ginklą vertina kaip istorinį. Tokia lazerine sistema aprūpinti laivai  pakeis karo jūroje taktiką, įtakos laivo konstrukcijos keitimą, be to, šios sistemos kaina gerokai mažesnė nei kitų laivuose naudojamų ginklų.

Persijos įlankoje revoliucinė Irano gvardija ir toliau apsirūpina ginkluotais ir itin greitais kateriais. 2008 metais tarp jų ir JAV karo laivo kilo konfliktas. Iranas turi planų pasistatyti ir savo bepiločių lėktuvų parką.

Naujoji lazerinė puolamoji sistema atsiėjo 32 mln. dolerių. Pasak JAV jūrų operacijų viršininko, admirolo Jonathano Greenerto, bepiločio lėktuvo sunaikinimui lazeris panaudoja elektros vos už vieną dolerį, kai tuo metu vadinamoji „Gatling“ sistema, norėdama sunaikinti artėjančią raketą, į orą iššaudavo kulkų krušą, vertą dešimčių tūkstančių dolerių.

„Herald Sun“ skelbia, kad lazeris turi ir savo trūkumų. Neslepiama, kad sutrikus orui, pasirodžius lietui ir susidarius debesuotumui, išsklaidoma lazerio šviesa, tas pats nutinka ir dėl dulkių bei dūmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas