Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas nurodė ruoštis audrai kariuomenės finansavime

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta ketvirtadienį nurodė ginkluotosioms pajėgoms „ruoštis blogiausiam“ ir imtis lėšų taupymo priemonių, gresiant dideliam biudžeto išlaidų mažinimui.
JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta
JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kariuomenė planuoja mažinti palaikymo programų apimtis, įšaldyti civilių rangovų samdymą ir atidėti kai kuriuos ginklų kontraktus, L.Panetta sakė per spaudos konferenciją.

JAV kariuomenės biudžetas toli lenkia visų kitų šalių, o per 2013-ųjų metų fiskalinį laikotarpį gynybos reikmėms siūloma išleisti apie 614 mlrd. dolerių. Ši padėtis išliks nepakitusi netgi dėl L.Panettos pranašaujamos „biudžeto netikrumo tobulos audros“.

„Nenumanome, kokia velniava gali įvykti, – sakė jis. – Trumpai tariant, šis netikrumas, jeigu jis nebus išspręstas Kongreso, rimtai pakenks mūsų karinei parengčiai.“

Šis netikrumas kyla iš Kongreso nesugebėjimo patvirtinti gynybos išlaidų sumą biudžeto projekte 2013-aisiais fiskaliniais metais, įstatymų leidėjų nesugebėjimas išeiti iš šios aklavietės, galinčios lemti didelius biudžeto išlaidų karpymus, taip pat gresiančios krizės dėl šalies skolinimosi ribos.

Jeigu įstatymų leidėjai pritartų Pentagono siūlomam 2013-ųjų biudžetui, Gynybos departamentas savo operacijų ir palaikymo programų lėšas turėtų sumažinti 11 mlrd. dolerių, nurodė L.Paneta.

Jeigu Kongresui iki kovo 1-osios nepavyktų susitarti dėl automatinių biudžeto išlaidų karpymų, žinomų kaip „sekvestracija“, Gynybos departamento finansavimas būtų nurėžtas daugiau nei 50 mlrd. dolerių šiais metais ir apie 500 mlrd. dolerių – per ateinantį dešimtmetį.

„Iš tiesų neturime kitos išeities, tik ruoštis blogiausiam“, – konstatavo L.Panetta.

Šis pareiškimas žymi pirmąsias konkrečias Pentagono vadovų pastangas pasiruošti finansavimo mažinimui.

L.Panetta turėtų greitai atsistatydinti, o prezidentas Barackas Obama jau pasiūlė jo įpėdiniu buvusį senatorių Chucką Hagelį.

Pentagono vadovas sakė, kad išankstinės priemonės, kurių jis nurodė imtis, "gali būti atšauktos", jeigu įstatymų leidėjams pavyktų susitarti.

Tačiau L.Panetta nenurodė, kiek tos priemonės padėtų sutaupyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai