Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Šiauliečiai NATO karius iš Kanados vaišino tradiciniais vietos patiekalais

Gira. Lietuviškos salotos, liaudiškai vadinamos balta mišraine. Bulviniai blynai. Žagarėliai, – visa tai primena tradicinį lietuvišką stalą, tik šį kartą aplink jį buvo susėdę ne tik lietuviai, bet ir iš Kanados atvykę NATO kariškiai. Taip – cepelinų jie gali paragauti kavinėje ar valgykloje, bet paskanauti medaus kisieliaus įmanoma ne bet kokioje vietoje.
Stalo įrankiai
Stalo įrankiai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 NATO Šiauliai

Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenė pasikvietė į svečius NATO kariškius, pavaišino juos 10 patiekalų ir supažindino su tradicine lietuviška virtuve.

Prieš keletą mėnesių ŠPRC Prekybos ir verslo skyrius kartu su Šiaulių miesto savivaldybe išleido receptų knygelę „Šiaulių krašto mėgstamiausi valgiai“. Joje puikuojasi net 28 nuostabiausi Šiaulių krašto valgiai: nuo užkandžių ir cepelinų iki riestainių ir gilių kavos.

Pasak ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėjos dr. Renatos Veršinskienės, netrukus kilo mintis, kad išleisti knygutę – negana, o reikia pakviesti NATO kariškius paragauti šių patiekalų.

Gyrė girą ir kepsnį

Kanadiečiai nepagailėjo komentarų ir pasiūlymų šeimininkėms. Pirmą kartą ragaujama gira  jiems buvo labai skani. Bet įdarytus kiaušinius kariai siūlė gaminti kartu su paprika ir aštriaisiais pipirais.

Džiovintų vaisių sriuba jiems priminė vaisių salotas – tik čia daugiau skysčio.

„Patiekalai tiesiog nuostabūs! Paragavau tiek daug naujų patiekalų – tai labai įdomu. Žinoma, buvo patiekalų, kurie yra panašūs į mūsų šalyje gaminamus valgius. Pavyzdžiui, mes gaminame vaisių salotas, kurios yra šiek tiek panašios į čia ragautą saldžią sriubą. Ji man labai patiko – pagaminsiu ją savo draugams grįžęs į Kanadą. Manau, kad žagarėliai irgi labai panašūs į mūsų gaminamas spurgas“, – sako NATO kariškis.

Daugiausiai pagyrų sulaukė kepsnys „Šiauliai“ – tai kiaulienos kepsnys, įdarytas rūkyta šonine ir morkomis, patiektas su virtų apkeptų bulvių garnyru.

„Tai buvo daugybės įvairiausių ir nepažįstamų skonių patirtis. Mes naudojame kitokius prieskonius, todėl labai įdomu paragauti kitaip paruošto maisto. Aš nevalgau tiek daug patiekalų iš bulvių, bet man patiko – tai visiškai nauja. Išbandysiu kelis receptus grįžusi į savo šalį“, – dalijasi įspūdžiais kanadietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos