Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengdamas susidūrimo su Rusijos naikintuvu JAV žvalgybos lėktuvas įskrido į Švedijos erdvę

Praėjusį mėnesį per Šaltąjį karą primenantį incidentą JAV žvalgybiniam lėktuvui teko be leidimo įskristi į Švedijos oro erdvę. Taip jis gelbėjosi nuo Rusijos naikintuvų, sekmadienį pranešė JAV kariuomenės atstovai, rašo „The New York Times“.
„Su-24“ naikintuvas
„Su-24“ naikintuvas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Incidentas įvyko liepos 18 dieną, tačiau informacija apie jį paviešinta tik dabar. Tądien Rusijos naikintuvas priartėjo prie „Air Force RC-135“, kuris, JAV pareigūnų teigimu, skrido tarptautinėje erdvėje virš Baltijos jūros.

Siekiant išvengti susidūrimo su Rusijos naikintuvu, JAV orlaivis buvo nukreiptas į Švedijos oro erdvę.

Pastaraisiais mėnesiais JAV siekia užtikrinti rytinių NATO narių saugumą – į pratybas Baltijos šalyse ir Lenkijoje atsiųsta 600 JAV karių, papildomų NATO naikintuvų. JAV taip pat sustiprino žvalgybinės informacijos rinkimą – padažnėjo lėktuvo „RC-135“ skrydžių. Šis orlaivis naudojamas sekant radarų signalus.

Kaip rašo Švedijos žiniasklaida, liepos 18 dieną „RC-135“ skrido netoli Karaliaučiaus srities. Kai jo link pradėjo artėti Rusijos naikintuvas, pilotui neliko nieko kito, kaip įskristi į Švedijos oro erdvę virš Gotlando salos.

Švedija nėra NATO narė. JAV pajėgų Europoje (EUCOM) pranešime teigiama, kad lėktuvas į jos oro erdvę buvo nukreiptas per klaidą. Orlaivis iš jos išskrido po to, kai Švedijos oro eismo kontrolieriai informavo pilotą apie padarytą klaidą. 

EUCOM teigia, kad bus dirbama kartu su Švedijos valdžia, jog būtų užkirstas kelias tokioms klaidoms ateityje.

Šiemet jau įvyko keli panašūs incidentai tarp Rusijos ir JAV karinių orlaivių. Balandžio 12 dieną Rusijos „Su-24“ naikintuvai priartėjo prie JAV karo laivo eskadrinio minininko „USS Donald Cook“, kuris plaukė tarptautiniuose vandenyse Juodojoje jūroje. Anot Pentagono, laivui negrėsė pavojus, tačiau Rusijos veiksmus įvardino kaip provokacinius.

Balandžio 23 dieną Rusijos orlaivis prisiartino prie JAV „RC-135“ lėktuvo, kuris skrido virš Ochotsko jūros tarp Rusijos ir Japonijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento