Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 01

Karybos ekspertai apie šeštąją karo dieną: išaugęs bombardavimas, bet pristojęs puolimas

Šeštąją Rusijos karo prieš Ukrainą dieną agresoriaus pajėgų puolimas stringa, tačiau auga bekompromisinis tankiai apgyvendintų rajonų bombardavimas, sako 15min kalbinti karybos ekspertai. Anot jų, Rusijos pajėgos šiuo metu bando persigrupuoti ir taip pasiruošti placdarmus tolesnėms puolimo kryptims.
Ukrainos žemėlapis
Ukrainos žemėlapis

Sulėtėjęs tempas

Buvusio Europos Sąjungos karinio štabo žvalgybos valdybos direktoriaus atsargos pulkininko Gintaro Bagdono teigimu, Rusijos pajėgų puolimas penktąją karo dieną yra sulėtintas „arba išvis sustojęs ir įstrigęs“.

„Nuvertinti priešo negalima – jie daug metalo turi, technologijų turi, bet žmonės yra demotyvuoti ir čia yra vienas iš ukrainiečių sėkmės garantų“, – tvirtina jis.

Gintaras Bagdonas
Gintaras Bagdonas

Atsargos pulkininko manymu, bėda yra ta, kad Rusijos pajėgos tikėjosi, jog Ukrainoje bus pasitikti kaip išvaduotojai arba bent jau galės greitai, nesiveldami į mūšius eliminuoti Kijevo politinę valdžią.

„Kada yra taip suformuotas strateginis ir politinis tikslas, tai reiškia, kad kariuomenė taip ir yra paruošta. Tai yra neparuošta. Galiausiai jiems negali būti sektis“, – sako G.Bagdonas.

Tuo metu pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų manymu, operacinis tempas galėjo sumažėti ir dėl prasidėjusių kitų procesų.

„Tempai yra sumažėję natūraliai turbūt, nes ateina laikas reorganizacijai – papildo pajėgas, papildo degalus ir tada valys. Galbūt čia gali būti, kad vyksta sprendimo priėmimas, kuris galėtų stabdyti jų tolesnį puolimą“, – 15min sakė jie.

Kova dėl Mariupolio ir Chersono

Analitikų teigimu, per šešias Rusijos puolimo dienas pagrindinės jų puolimo kryptys iš esmės nepasikeitė ir ryškią persvarą jie iki šiol tebeišlaiko tik Ukrainos pietuose – čia ir toliau spaudžiamas Mariupolis.

Puolimo iš Krymo žemėlapis
Puolimo iš Krymo žemėlapis

„Mariupolis yra beveik apsuptas. Jis turi išėjimą, bet nedidelį ir eina rusai į pietus, kas yra blogiausia ukrainiečiams – gali atsirasti sausumos koridorius iš Donbaso į Krymą. Mariupolis, aišku, laikysis ilgai ir miesto mūšiai bus žiaurūs, bet ukrainiečiai tvirti ir drąsūs, jie laikysis. Mieste nėra elektros, nėra vandens, nėra šildymo, bet meras tikina, kad išspręs problemą ir iki vakaro turėtų grąžinti“, – sakė G.Bagdonas.

„Locked N’ Loaded“ analitikų teigimu, Mariupolis šiuo metu yra stipriai spaudžiamas iš rytų ir šiaurės rytų.

„Dideli mūšiai ir bombardavimai vyksta Vasilyvkoj, kur ginasi maždaug bataliono dydžio ukrainiečių pajėgos. Tokmake mūšiai vyksta, ten taktinių laimėjimų ukrainiečiai pasiekė ir jie turbūt laiko gynybinę nuo Vasilyvkos iki Tokmako, per pagrindinius kelius. Ukrainiečiai laikosi ir Berdianske, tad Mariupolis dar nėra apsuptas iš tikrųjų“, – situaciją pietiniame Dniepro krante vertino jie.

Rusijos pajėgos jau prieš kelias dienas sugebėjo prasiveržti ir kirsti Dnieprą beveik prie jo žiočių, o antradienį pranešta, kad jiems pavyko patekti ir į Chersoną, ne tik į jo priemiesčius. Tiesa, kol kas ten veikia gana lengvai šarvuotos pajėgos, tačiau turinčios ir paramą ugnimi.

„Greičiausiai už Dniepro jie nori įsitvirtinti trikampį – Chersonas, Kachovka, Mykolajivas – ir pasidaryti placdarmą į Vakarus nuo upės. Šiuo metu jie toliau į šiaurę – link Kryvyj Riho – neina ir tą flangą saugo bataliono dydžio Rusijos pajėgos“, – svarstė jie.

Didelę grėsmę pietinei Ukrainai kelia ir Juodojoje jūroje tebesantys Rusijos kariniai laivai, iš kurių gali laipintis desantiniai padaliniai, tačiau bent kurį laiką Mariupolio ir kitų miestų gynėjai dar gali jais nesirūpinti – juos saugo audringa jūra.

„Tikėtina, dėl blogo oro – Dievas padeda – jie negali išsilaipinti ir prognozės šio regiono orų bent porai dienų yra nekokios“, – sakė G.Bagdonas.

Naujas placdarmas Sumuose ir bombardavimas

15min kalbintų ekspertų vertinimu, esminių pakitimų kitose puolimo kryptyse nėra ir nė vienai iš kariaujančių pusių nepavyko pasiekti didesnių pranašumų.

Analitikai įžvelgia tikimybę, kad Sumų ašyje Rusijos pajėgos taip pat ketina įsirengti tam tikrą placdarmą, iš kurio galėtų sukti tiek link Charkivo, tiek link Kijevo.

„Jie dabar jau lyg ir traukia pajėgas nuo Kursko, kur yra 6-oji armija. Sumai yra labai patogūs, nes gali eiti ir remti Charkivo kryptį, ir, jeigu reikia, gali eiti link Brovarų, į Kijevą“, – sakė „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Jie taip pat atkreipė dėmesį, kad kelių tinklas nuo Brovarų link Kijevo nėra labai geras, todėl greičiausiai Rusijos pajėgoms tektų sukti šiauriau – pro Kriukovą ir Konotopą.

Vienas svarbiausių pasikeitimų, kuriuos pastebi ekspertai, tai vis augantis civilinės infrastruktūros bombardavimas, nekreipiant dėmesio į galimas aukas.

„Ką tai gali reikšti – arba tai yra iš dalies didinamas collateral damage ir mažiau kreipiama į civilius dėmesio, siekiant savo taktinių tikslų, turbūt čia labiausiai tikėtinas variantas, arba siekia palaužti tiek valią, tiek ir patį pasipriešinimą, ypač miestuose“, – svarstė „Locked N’ Loaded“.

G.Bagdono teigimu, nors bombardavimai ir vyksta, tačiau akivaizdu, kad Rusijos pajėgos vis dar neviešpatauja visoje oro erdvėje, kaip teigė pirmadienį.

„Tai pademonstruoja numušti lėktuvai, raketos, sraigtasparnis“, – tvirtino jis.

Psichologinis karas

Atsargos pulkininko manymu, rusų pajėgoms kol kas nepavyksta pasiekti ir pergalių psichologiniame kare – jų veiksmai Ukrainos gyventojų nepalaužia.

„141-os gvardijos R.Kadyrovo galvažudžiai, kurie nusileido į Hostomelio oro uostą, jau kitą dieną buvo sunaikinti arba išblaškyti ir išsibėgiojo, įskaitant ir jų vadinamąjį „generolą“ Magomedą Tušajevą – jis išsiųstas į istorijos šiukšlyną“, – sakė jis.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
Tass/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Tiek čečėnų kariai, tiek „Wagner“ samdiniai, apie kuriuos antradienį pasirodė pranešimų, gali būti naudojami būtent psichologiniam gyventojų spaudimui.

Kol kas tik psichologinį spaudimą kelia ir į šiaurę nuo Kijevo pastebėta dešimčių kilometrų ilgio Rusijos pajėgų kolona, sako „Locked N’ Loaded“ analitikai. Anot jų, bent jau kol kas Ukrainos sostinei grėsmė nėra pakitusi nuo ankstesnių dienų.

„Prie Bučos yra kamštis, todėl ir stovi tos kolonos į šiaurę, nes ir ten jau yra kamštis. Be to, ten daugiausia yra sunkvežimiai – Rosgvardijos pajėgos, logistinės gurguolės, netiesioginės ugnies vienetai. Paanalizavus „Maxar“ palydovines nuotraukas peršasi prielaida, kad ten nėra kažkokie dideli ir galingi technikos vienetai, kurie galėtų sustiprinti Kijevo puolimą“, – teigia jie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas