Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 01

KTK ir „Teltonika Networks“ jungia jėgas ateities technologijų vystymui

Kaune įsikūrusios ir elektronikos srityje besispecializuojančios įmonės skaičiuoja, kad artimiausiu metu joms reikės bent 1000 elektronikos inžinierių, tačiau labai panaši situacija yra ir su telekomunikacijų srities specialistais. Šiam poreikiui atliepti jėgas sujungia Kauno technikos kolegija (KTK) ir UAB „Teltonika Networks“.
„Teltonika“
„Teltonika“ / „Teltonika“ nuotr.

Poreikis auga eksponentiškai

Poreikis informacijos perdavimo paslaugoms (IRT) visuotino automatizavimo, robotizavimo bei duomenų virtualizavimo akivaizdoje auga eksponentiškai. Tai pasireiškia įvairiose veiklos srityse: švietimo, komercinėje, bankų, gamybinėje, informacinėje ar pramogų.

Specialistų deficitą didina ne tik 4.0 pramonės revoliucija ir spartus technologijų, tokių kaip daiktų internetas, 5G ryšys, augimas, bet ir reikalingas nuolatinis žinių atnaujinimas, siekiant žengti koja kojon su technologijomis.

Pasak Kauno technikos kolegijos (KTK) Elektronikos technikos programos kuratorės dr. Rūtos Jankūnienės, kolegija, matydama verslo poreikį ir artimai bendradarbiaudama su UAB „Teltonika Networks“ bei atsižvelgdama į jų poreikius, nusprendė praplėsti savo Elektronikos technikos studijų programą, pradedant vykdyti Telekomunikacijų specializaciją.

,,Dabar rengiamiems elektronikos specialistams dažnu atveju trūksta specifinių žinių iš fizinių plačiajuosčių ryšio sistemų srities: pradedant nuo jų veikimo principų išmanymo, telekomunikacijų tinklo, kuriame veikia tokios sistemos, projektavimo bei konfigūravimo, baigiant tokios sudėtingos ryšio infrastruktūros eksploatacija.

Labai dažnai taip paruoštam specialistui po studijų tenka skirti nemažai laiko, o tuo pačiu, ir finansinių resursų, kad jis įgytų reikiamų žinių. Todėl bendradarbiaudami su UAB „Teltonika Networks“ kuriame Elektronikos technikos studijų programos „Telekomunikacijos“ specializaciją, kuri leis užpildyti šią taip reikalingų specialistų rengimo spragą“, - viliasi dr. R.Jankūnienė.

Jau šiandien reikia specialistų

Telekomunikacijų srityje besispecializuojanti ir Elektronikos inžinerijos bei IRT specialistų poreikį jaučianti UAB „Teltonika Networks“ jau šiandien galėtų priimti nemažai specialistų.

„Esame įmonių grupės „Teltonika IoT Group“ dalis, kuri bendrai vienija daugiau nei 1200 specialistų Lietuvoje bei 300 užsienio valstybėse. „Teltonika Networks“ kasmet auga apytiksliai 50%. Natūralu, kad ir specialistų poreikis taip pat didėja. Šiai dienai turime 270 darbuotojų ir per porą metų šis skaičius greičiausiai padvigubės, nes inžinieriai yra variklis kuriamiems naujiems produktams. O jų taip pat kasmet rinkai pasiūlome vis daugiau. Pavyzdžiui, paskutinius 2-ejus metus rinkai pristatėme 5-is produktus, o šiemet turime ambicingą tikslą pasiūlyti net 10 naujų produktų. Tarp jų - 5 G ryšys bei gaminiai skirti verslui, profesionalams ar daiktų interneto sprendimams.

Naujos technologijos, tokios kaip 5G ryšys, neapsiriboja vienu produktu. Naujai technologijai reikia pritaikyti visą aplinką, tad darbo šioje srityje yra tikrai daug ir daugeliui metų.

Tad nusprendėme dar labiau stiprinti bendradarbiavimą su Kauno technikos kolegija, pasiūlyti jiems visokeriopą mūsų pagalbą ir prisidėti prie telekomunikacijų specialistų ruošimo.

Taip pat Kauno technikos kolegijos Elektronikos technikos studijų programa atrinkta dalyvauti „Teltonika IoT Group“ dukterinės įmonės „Teltonika High-Tech Hill“ unikalioje penkių metų stipendijų programoje. Šiemet 6000 Eur suma bus paremti du ETSP pirmakursiai (po 300 Eur per 10 mėnesių). Taip siekiama pritraukti daugiau stojančiųjų į šią studijų programą.

Spręsdami būsimų specialistų pasiūlos problemą, kartu su Kauno technikos kolegija, elektronikos komponentų gamybos įmonėmis „Continental Automotive Lithuania“, „HELLA Lithuania“, „Kitron“, ir „Littelfuse LT“, Kauno miesto turizmo, verslo ir investicijų plėtros bei tarptautinės miesto rinkodaros agentūra „Kaunas IN“ ir Kauno technologijos universitetu dalyvaujame „Ateitis – elektronikams“ iniciatyvoje“, - sako UAB Teltonika Networks direktorius Giedrius Kukauskas.

Praktika - „Teltonika Networks“ IoT akademijoje

Naujai ruošiami specialistai jau šiandien yra reikalingi rinkai, o savo praktinius įgūdžius galės tobulinti ne tik KTK laboratorijose, bet ir Teltonikos „IoT akademijoje“.

„Kompanijoje turime įkūrę net keletą akademijų. Viena iš jų yra skirta elektronikos inžinieriams, kurių galime priimti virš 100 į praktiką.

Akademijoje praktikantai praleidžia 2-3 mėnesius. Jei matome potencialą, galime dar pratęsti praktinių įgūdžių lavinimo laikotarpį arba pasiūlyti prisijungti prie mūsų komandos iškart. Gerų inžinierių mes visada laukiame.

Kadangi specialistus ruošiame sau, todėl ir praktikos metu visi gauna realias užduotis, dirba prie tų pačių projektų, prie kurių dirba ir mūsų patyrę specialistai. Daug atliekama gaminių testavimų, specialių testavimams stendų ruošimų; praktikantai gauna ir palituoti, ir prisiliesti prie naujų gaminių kūrimo ar esamų tobulinimo.

Taip pat turime ir metrologijos kryptį, kurią renkasi žmonės, norintys atlikti įvairius matavimus, tokius kaip bevielio interneto dažnio stiprumo, ryšių tarp gaminių ir t.t.“, - galimybę atlikti praktiką pristato G.Kukauskas.

Konkurencingas ir patrauklus darbo užmokestis

Remiantis „Sodros“ duomenimis, UAB „Teltonika Networks“ savo specialistams siūlo konkurencingą, 4000 eurų viršijantį atlyginimą, kuris gerokai viršija rinkos vidurkį.

„Specialistų poreikis auga, o jei yra poreikis, tai kyla ir darbo užmokestis. Mes visada stengiamės pasiūlyti aukštą darbo užmokestį, kuris motyvuotų žmones rinktis šią kryptį, parodytų, kad čia daug perspektyvų ir karjeros galimybių.

Mūsų įmonė nuolatos auga, todėl žmonės, parodę norą tobulėti ir kilti karjeros laiptais, turi daug galimybių. Talentus mes visuomet vertiname“, - teigia G.Kukauskas.

Telekomunikacijų kryptyje besispecializuojančios kompanijos atstovų teigimu, norint patenkinti rinkos poreikį, būtina populiarinti inžinerines studijų programas ir plėsti profesinį orientavimą dar mokykloje, atskleidžiant visą elektronikos inžinerijos srities potencialą.

Bendradarbiavimas tarp švietimo įstaigų bei verslo yra būtinas, siekiant paruošti specialistus, kurie būtų konkurencingi darbo rinkoje ir įgytų reikiamas bei realiame gyvenime pritaikomas žinias bei įgūdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus