Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ainius Lašas: Užteks vemti!

Kritika valdžios atžvilgiu yra normalus demokratinės visuomenės reiškinys. Tokiu įtemptu laikotarpiu kaip dabar kritika paaštrėja, ir tai galima suprasti. Žmonės jaučia nuovargį, susierzinimą, nesaugumą... Bet net ir tokiu laikotarpiu nėra jokio pasiteisinimo tiesiog bendriniam vėmimui ant valdžios institucijų. Pyktis neturi užtemdyti proto, net kai kalbame apie Seimo narių nesugebėjimą pakelti medikų atlyginimų.
Ainius Lašas
Ainius Lašas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pradėkime nuo to, kad ne visi Seimo nariai turi vienodas politines galias ir atsakomybes. Yra Seimo pirmininkas, atsakingas už komitetų veiklą ir darbotvarkę. Turime valdančiąją koaliciją, kuriai tenka galia ir atsakomybė adekvačiai paruošti bei „prastumti“ reikiamus įstatymų projektus.

Opozicija irgi turi savo vaidmenį – jos vadovai vertina valdančiųjų pasiūlymus, juos kritikuoja ir teikia alternatyvas. Toliau turime eilinius Seimo narius, kurie, priklausydami vienai ar kitai frakcijai, turi balsavimo teisę ir atsakomybę už ją. Pridėkime dar Seimo narių patarėjus, teisininkus, administracijos darbuotojus, ir visa tai yra Seimas kaip institucija.

Nepamirškime, kad šiuo konkrečiu atveju kai kurie Seimo nariai galbūt elgėsi adekvačiai ir todėl bendrinis Seimo kaip kertinės demokratinės institucijos niekinimas yra neapmąstytas ir žalingas veiksmas.

Atsakomybė už sprendimus beveik visada yra individuali ir priklauso nuo mano išvardytų galių pasiskirstymo. Taigi, jei Seime kažkas neįvyko, visų pirma būtina reikalauti Seimo pirmininko ir valdančiosios koalicijos vadovybės pasiaiškinimo. Aišku, yra čia ir opozicijos vadovų atsakomybės dalis, ypač jei jie nesugeba konstruktyviai bendradarbiauti tokiais valstybei kritiniais momentais, o tik skaičiuoja politinius taškus.

Nepamirškime, kad šiuo konkrečiu atveju kai kurie Seimo nariai galbūt elgėsi adekvačiai ir todėl bendrinis Seimo kaip kertinės demokratinės institucijos niekinimas yra neapmąstytas ir žalingas veiksmas. Jis tik griauna mūsų politinės sistemos pamatus, sėdamas nepasitikėjimą, neapykantą ir buką nihilizmą.

Kai viešas intelektualas ar tuo labiau Prezidentas atsistoja ir pradeda aiškinti, kad jam neįdomu, kas ten konkrečiai Seime ką darė ir kad galiausiai visi yra kalti, laikas įjungti kritinio mąstymo stabdžius, o ne tiesiog spausti „Like“. Tai galioja ne tik kiekvienam piliečiui, bet ir žiniasklaidai. Žiniasklaida yra informacijos filtras ir tai, ką portalų redaktoriai praleidžia pro jį į visuomenę, turi pasekmių mums visiems. Jūs, kaip ir Seimo nariai, taip pat turite ne tik galias, bet ir atsakomybę! Visų pirma, atsakomybę mąstyti, o ne tiesiog rinktis populiarumo taškus.

Kai viešas intelektualas ar tuo labiau Prezidentas atsistoja ir pradeda aiškinti, kad jam neįdomu, kas ten konkrečiai Seime ką darė ir kad galiausiai visi yra kalti, laikas įjungti kritinio mąstymo stabdžius, o ne tiesiog spausti „Like“. Tai galioja ne tik kiekvienam piliečiui, bet ir žiniasklaidai.

Grįžtant prie Prezidento, jo kaip aukščiausio rango politiko darbas ir yra gilintis į niuansus bei išsiaiškinti, kam konkrečiai tenka atsakomybė už vieną ar kitą „promachą“, o ne tiesiog lengvabūdiškai lieti kritikos srutas ant visos institucijos. Joje dirba skirtingi žmonės su skirtingais požiūriais ir atsakomybėmis.

Mes negalime sau leisti nemąstyti. Kritikuokime valdžią. Aš už tai! Bet nepamirškime, kad sprendimus daro ir už juos atsako ne bendrinės institucijos, o konkretūs žmonės. Būtent jiems ir skirkime savo kritiką. Tokia reakcija bus adekvati. Juk velnias dažną kartą slypi detalėse ir tas detales būtina išsiaiškinti, o ne tiesiog pilti bendrinį kritikos srutų srautą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas