Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alvydas Januševičius: Autoritetai, „žvėriukai“ ir prablaivėjimas

Su visa pagarba – amžiną atilsį vargšui, kurį vienas Panevėžio praeivis, vedžiodamas šunį, surado Žagienės upelyje. Policija jį apibūdino standartiška mažai ką reiškiančia formuluote – policijai žinomas, susijęs su nusikalstamu pasauliu. Tuo pasauliu, apie kurį kuriami filmai ir rašomos knygos. Ten vietoj kraujo teka degtinė ir gatvėmis raižo galingi „žvėriukai“.
Alvydas Januševičius
Alvydas Januševičius

Upėje rastas lazdomis užplumpintas nusikalstamo pasaulio atstovas – tai nelaimėlis, kuris bastėsi be gyvenamosios vietos, su savimi nešdamasis visą turtą. Toli gražu ne „daktaras“ ir ne „tulpinis“. Kažkodėl kilo virtualus sąmyšis.

Sudrebėjo nusikalstamo pasaulio autoritetas

Benamių kūnai, ypač šaltuoju metų laiku, su ir be smurto žymių randami dažnai. Jei žymės baisios, spaudoje pasirodo menka žinutė.

Formuluotė „nusikalstamo pasaulio atstovas“ išjudino užslėptą pagarbą prasisukusiems nusikaltėliams. 

Formuluotė „nusikalstamo pasaulio atstovas“ sudrumstė kažką glūdinčio pasąmonėje – užslėptą pagarbą prasisukusiems nusikaltėliams.

Visi slapta nori tokiais būti. Apie juos kuriamos knygos ir romantiški filmai.

Banditai gyviems lupo nagus, prievartavo, žudė, o mes juos ilgus dešimtmečius krikštijome kilniais vardais. Tulpiniai, princai, vyšniukai, pašto karveliai, juodvarniai, daktarai. Šiek tiek prašauta su Tytuvėnų „piziniais“ ir „skrepliniais“.

Šimtams tūkstančių skaitytojų kilo klausimas – ar gali nusikalstamo pasaulio atstovas baigti gyvenimą taip gėdingai – baloje, nuogas ir su daugybe mėlynių ant nugaros?!

Gali. Dažniausiai taip ir baigia. Dar prieš tai pusę gyvenimo praleidžia kalėjime ir niekada neatsikrato savo aukų prakeiksmo. Ar vis dar svajoji būti Al Capone? 

Visuomenės vienybė su policija ilgai netruko

Gausiai pasipylė šio savaitgalio nelaimės. Davatkos puolė žegnotis – tikriausiai pasaulio pabaiga ateina! Skaudžiai pasireiškė dar vienas ano pasaulio autoritetas – šventasis alkoholis. Neironizuoju. „Pasiguglinkit“, ką reiškia „spiritus sanctus“.

Policininkų autoritetas daug trapesnis, nes filmuose jie nebūna tokie šaunūs.

Štai šaunus vaikis čiupo raktus ir su „žaibuku“ nulėkė parvežti dar vieną butelį degtinės. Taip meiliai pavadino draugo „opelį“, kuris tapo jo karstu.

Kokiu greičiu reikia lėkti su „žaibuku“, kad girtas pabėgtum nuo likimo?

Kur tas lemtingas gyvenimo vingis, kuris pasiuntė į aną pasaulį? Draugo skambutis ne laiku? Prastos padangos? Ar tas vingis, kuris išnyko sulig paskutine „čierka“?

Kitas neabejotinas ano pasaulio autoritetas – motociklininkas, kuris didvyriškai spruko nuo policijos. Kaip baigėsi? Prispaudė jį karteriu policijos visureigis, bet nesutraiškė. Kietas! Gal ir tu nori toks būti? Įkalk „čierką“ ir sėsk už vairo.

Ar pasirengęs vieną rytą patirti tokias pagirias, kurias dabar kenčia minėtų avarijų autoriai?

O gal tavo didvyris yra tas, kuriam iki sunkaus girtumo laipsnio pritrūko šimtųjų dalių? Kuris prisitvojęs lyg šliurė toną metalo paleido į šaligatviu einančią šeimą?

Ir negirtiems pasitaiko? Gal tik seni kledarai užlekia ant šaligatvio? Sekmadienį dvidešimtmetis jaunuolis pažadino iš miego savo „žvėriuką“. Geriau būtų leidęs jam miegoti.

Spustelėjo ir trenkėsi į viešojo transporto stotelę. Lyg kėglius ištaškė septynis niekuo dėtus žmones. Berods, apsieita be šventojo alkoholio. Čia jį atstojo savivertės trūkumas.

Kai kurie automobilių fotografai užmiršta, kad esmė yra – tarpinė tarp vairo ir sėdynės. Gal ir tu nori parodyti pasauliui, kur yra tavo savivertė? Kelnėse, butelyje ar automobilyje? Ar pasirengęs vieną rytą patirti tokias pagirias, kurias dabar kenčia minėtų avarijų autoriai?

Metas pasireikšti?

Gal kiek į šią nelaimių dėlionę netelpa įvykis Tauragėje, kuomet „Volvo“ susidūrė su greitosios medicinos pagalbos automobiliu. Nei alkoholio, nei noro pasimaivyti. Tiesiog klaida.

Nes filmuose policininkai nebūna tokie šaunūs, kaip ano pasaulio atstovai.

Beje, ši klaida ištaisoma. Jau daug kur statome išmaniuosius šviesoforus, kurie reaguoja į greičio pažeidėjus. Gal laikas būtų statyti tokius, kurie padaro „žalią koridorių“ medikų ir ugniagesių automobiliams?

Nelaimių akivaizdoje savo autoritetą uoliai kelia mus sauganti policija ir mus valdantys politikai. Visuomenėje jų autoritetas daug trapesnis, nes filmuose jie nebūna tokie šaunūs.

Po nelaimių virtinės policija puolė gintis – „jis pats po mumis palindo ir dar turbūt girtas buvo“.

O ką gali padaryti šalies valdžia su visomis savo autoritetingomis galvomis? Galima pasirašyti kokį nors nacionalinį susitarimą, kuriuo siekiama stiprinti Lietuvos viešąjį saugumą.

Kalti visi, tik ne alkoholis

Politikams nelaimės – lyg palankus vėjas prieš rinkimus. Tuoj pat lieps jauniems vairuotojams važinėti su „pirdomis“, kurios yra retos, brangios ir nesaugios. Vėzdais uždaužys senesnius nei 10 metų automobilius.

Padarys, kad ne pusė, o visi jaunuoliai vairavimo egzaminą laikytų (ir už jį mokėtų) mažiausiai du kartus.

Lieps sutvirtinti visas autobusų stoteles anglies pluoštu, o vaikų vežimėliams pritvirtins saugos pagalves. 

Tik užmirš šventąjį alkoholį degalinėse. Filosofinėms diskusijoms paliks nulinį jo kiekį vairuotojo kraujyje. Nutylės apie stiklinę alaus dėl virškinimo ir vyno taurę dėl širdies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas