Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artūras Račas: Ypatingoji padėtis truks amžinai?

Ar žinojote, kad gyvename ypatingosios padėties sąlygomis? Aš, atvirai prisipažinsiu, net neįtariau. Tol, kol neperskaičiau Konstitucinio Teismo birželio 29-osios nutarimo dėl pensijų fonduose kaupiamų pensijų įmokų dydžio sumažinimo.

Tikriausiai girdėjote, kad šiuo nutarimu Konstitucinis Teismas pripažino, jog šios valdančiosios daugumos sprendimai sumažinti įmokas į antros pakopos pensijų fondus neprieštaravo Konstitucijai, buvo socialiai ir visuomeniškai teisingi ir nepažeidė niekieno teisėtų lūkesčių.

KT nutarimas diskusijų ir komentarų viešojoje erdvėje nesulaukė. Pirmiausiai turbūt todėl, kad nedaug atsiranda norinčių skaityti keliasdešimt puslapių ilgio tekstą, be to, bent jau mano nuomone, KT nutarimai kaskart darosi vis painesni ir atitrūkę nuo realaus gyvenimo. Juose vis daugiau nuorodų ne į Konstituciją, o į ankstesnius KT nutarimus, kurių turiniu niekam nevalia abejoti.

Nepaisant to, skaityti KT nutarimus vis dėlto verta – vien  jau tam, kad būtų galima sužinoti, jog Lietuvoje šiuo metu ypatingoji padėtis.

Kas ir kada ją paskelbė, KT teisėjai nepaaiškina arba aš to aiškinimo nesupratau. Bet štai, kad ypatingosios padėties niekas neatšaukė, nutarime aiškiai parašyta: „Įstatymų leidėjas, numatęs padidinti kaupiamosios pensijų įmokos tarifą konstatavus valstybėje susidariusios ypatingos padėties pabaigą, sudarė prielaidą kompensuoti sumažintas kaupiamąsias pensijų įmokas.“

Skaityti KT nutarimus vis dėlto verta – vien  jau tam, kad būtų galima sužinoti, jog Lietuvoje šiuo metu ypatingoji padėtis.

Jei neturėjote laiko perskaityti KT nutarimo, tai čia kalbama apie 2010 metų birželio 30 d. Pensijų reformos įstatymą, kurio 2 str. numato, jog „Vyriausybė, konstatavus valstybėje susidariusios ypatingos padėties pabaigą, Seimui pateikia įstatymų projektus dėl kaupiamosios pensijų įmokos tarifo didinimo.“

Šis įstatymas vis dar galioja, ir neteko girdėti, kad A.Kubilius ar I.Šimonytė būtų pateikę Seimui įstatymų projektus dėl įmokų į privačius pensijų fondus didinimo. Išvada peršasi savaime – tų projektų nėra, nes ypatingoji padėtis dar nesibaigė.

Turint galvoje, kad artėja Seimo rinkimai ir kad Lietuvos širdyje – konservatorių būstinėje – kažkas prikaišiojo „blakių“, galbūt ta padėtis ir išties ypatinga. Na, bent jau jei tikėsime KT teisėjais.

Tada, žinoma, galėtų būti suprantamas ir jų sprendimas, kad įmokų į pensijų fondus sumažinimas Konstitucijai neprieštaravo, nes juk pasibaigus ypatingajai padėčiai tos įmokos vėl bus padidintos.

Tiesa, taip galėtų būti tik su sąlyga, jei esi kurčias ir aklas arba turi proto negalią.

Nes jei toks nesi, tai juk turėtum žinoti, kad 2011-ųjų pabaigoje, užuot paskelbus ypatingosios padėties pabaigą, įmokos į pensijų fondus buvo dar labiau sumažintos ir kad Seime jau kovą įregistruota Pensijų reformos įstatymo pataisa, kuria siūloma antrąjį šio įstatymo straipsnį pripažinti netekusiu galios.

Baisu net pagalvoti, kas atsitiks, jei ši pataisa bus priimta: iš esmės tai reikštų, kad esame pasmerkti ypatingosios padėties sąlygomis gyventi amžinai, nes Vyriausybė teisės paskelbti ypatingosios padėties pabaigą nebeturės, o KT nutarimai, kaip žinoma, yra galutiniai ir neskundžiami.

Iš šalies žiūrint atrodo, kad KT teisėjai nei akli, nei kurti, nei...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas