Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aurelija Jašinskienė: Ką mes išmokome vakar, kai žuvo vaikas, važiavęs paspirtuku?

Gedinčių tėvų šauksmas, sustingdęs ramų Klaipėdos priemiesčio gyvenimą. Sustingę kaimynai, į mokyklą vaikus vedančios mamos dar labiau sugniaužė savo mažylių delniukus. Žinia apskriejo visus žiniasklaidos kanalus, socialinius tinklus, pareigūnai pagrūmojo pirštu „Atsargiai su elektriniais paspirtukais!“, gyventojai vėl pabambėjo dėl prastos infrastruktūros. O ką mes išmokome vakar?
Aurelija Jašinskienė
Aurelija Jašinskienė / Tomo Pikturnos nuotr.

Antradienį minėjome Dieną be automobilio. Klaipėdos gatvėmis tradiciškai varžėsi studentai, keliavę autobusu, automobiliu, dviračiu, paspirtuku, riedžiu. Visų nuostabai, šiemet laimėjo paspirtuku važiavęs studentas. Į sutartą vietą jis atvyko, žinoma, be šalmo. Ši detalė dar apie 8 valandą ryto niekam neužkliuvo. Neužkliuvo ir lenktynes miesto gatvėmis komentavusiems policijos pareigūnams. Tačiau po 7 minučių, kai ėmė skambėti ryšio priemonės apie nelaimę priemiestyje, vos už kelių kilometrų nuo universiteto, viskas vertėsi.

Keturiolikmetis saulėtą antradienio rytą tėvams pasakė važiuosiąs į mokyklą miesto centre tuos kelis kilometrus iš priemiesčio paspirtuku. Išsikėlė paspirtuką iš tėčio bagažinės ir išriedėjo. Be šalmo, kaip ir lenktynėse dalyvavęs, sveikinimų laimėjus sulaukęs studentas. Kelionė netrukus baigėsi. Visiems laikams.

Stabdžių cypimas ir ta pačia gatve į darbus važiavusių tėvų išrėktas skausmas. Priemiesčio gyvenimas trumpam sustingo: sustingo vaikus į greta esantį darželį vedę tėvai, spūstyje slinkę automobiliai. Tylą drumstė mamos šauksmas ir vairuotojo, po kurio automobilio ratais įstrigo elektrinis paspirtukas, atodūsis: „Viską dariau pagal taisykles!“ Ir iš paskos važiavusių vairuotojų, nepraradusių blaivaus proto, gebėjusių iškviesti tarnybas, raminimas: „Jei ne po jūsų, turbūt būtų atsidūręs po mūsų ratais.“

Netrukus į nelaimės vietą atvykę policijos pareigūnai, buvę ir tose pačiose lenktynėse Dienai be automobilio pažymėti, žurnalistams į kameras jau kalbėjo: „Elektrinių paspirtukų vairuotojams šalmai privalomi!“

Tai tarsi mantra visą dieną skambėjo radijo eteriuose, portaluose. Tačiau ar mes išmokome didžiąją tos dienos pamoką?

Tą patį vakarą nedidelėje priemiesčio gyventojų suburtoje bendruomenėje užuojautos žodžius keitė nauji įrašai iš vaizdo registratorių, kaip iš gyvenamųjų namų kiemų į pagrindines gatves išnyra vaikai ant elektrinių paspirtukų. Išlekia be šalmų ir net nepasuka galvos, kad pasižiūrėtų, ar atvažiuoja mašina.

Perėjos, šaligatviai – būtini, bet ar jų įrengimas visose priemiesčių gatvelėse padės?

Vakare, kai ryte išgyventos emocijos dar karaliavo, teko važiuoti Klaipėdos gatvėmis. Infrastruktūra čia niekas nesiskundžia. Tačiau... vaiko netekusios mamos verksmo gaida vėl nuskambėjo galvoje, kai nuomojamu žaliu paspirtuku riedantis paauglys įlėkė į perėją. Be šalmo, nesižvalgydamas. Nelaimės išvengta, bet ar pamoka išmokta?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas